Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΦΠΑ: Διατηρείται στο 13% για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές για το 2022 και παγώνει έως το 2024 για την οικοδομή

ΦΠΑ: Διατηρείται στο 13% για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές για το 2022 και παγώνει έως το 2024 για την οικοδομή
Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να κινείται σε επίπεδα άνω του 7,2%, το εισόδημα των νοικοκυριών να συρρικνώνεται από την πρωτοφανή ακρίβεια
Σχετικά Άρθρα

Σε παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος του ΦΠΑ για εστίαση, τουρισμό και μεταφορές μέχρι το τέλος του 2022 προχωρεί το οικονομικό επιτελείο ενώ για να μην καταρρεύσει η οικοδομή που τρίζει υπό το βάρος της ακρίβειας της ακρίβειας των πρώτων υλών εξετάζεται αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα έως το 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή την φάση κλείδωσε η παράταση του μέτρου με το μειωμένο ΦΠΑ 13% για τους πρώτους τρεις κλάδους για τουλάχιστον έξι μήνες παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 220 εκατ ευρώ αφού θεωρείται παρέμβαση βαρύνουσας σημασίας εν μέσω της κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να κινείται σε επίπεδα άνω του 7,2%, το εισόδημα των νοικοκυριών να συρρικνώνεται από την πρωτοφανή ακρίβεια και τις επιχειρήσεις να δοκιμάζονται από την εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους, στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι τυχόν επαναφορά των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στις συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών θα επέτεινε τα πλήγματα στην κατανάλωση και την αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό ο μειωμένος ΦΠΑ που λήγει κανονικά στα τέλη Ιουνίου θα διατηρηθεί έως το τέλος του 2022 και ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τα δημοσιονομικά περιθώρια θα εξετασθεί η μονιμοποίηση του από το 2023.
Σημειώνεται ότι έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ ισχύει στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Εστίαση. Στον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
  • Τουριστικό πακέτο. Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).
  • Μεταφορές. Στα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  • Πολιτισμός. Τα εισιτήρια του κινηματογράφου επιβαρύνονται με μειωμένο συντελεστή.

Την ίδια ώρα εξετάζεται παράταση της αναστολής ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 που λήγει κανονικά. Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι οι αλλαγές στους κανόνες των συντελεστών ΦΠΑ που αποφάσισε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου το Εcofin ανοίγουν τον δρόμο για παράταση της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων για ακόμη δύο χρόνια, έως το τέλος του 2024. Σημειώνεται ότι με βάση το νέο ευρωπαϊκό καθεστώς για τον ΦΠΑ η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα από την 1η Ιανουαρίου 2025 και ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες να εφαρμόσει στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών μειωμένο συντελεστή 13% ή ακόμη και μηδενικό όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. (π.χ. Λουξεμβούργο).
Ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας.
Το 2019 η κυβέρνηση αποφάσισε «πάγωμα» του φόρου από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, η οποία ισχύει για τις νέες άδειες αλλά και τις παλιές που εκδόθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2006.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι «με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση αναστέλλεται υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2022 η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων παραπάνω ακινήτων του υποκειμένου.
Μαζί με την αίτηση ο υποκείμενος υποβάλλει κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα και το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο κάθε ακίνητο προς διακανονισμό».
Επίσης η απαλλαγή ισχύει και στην περίπτωση της αντιπαροχής, όταν ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ καθώς η σχετική διάταξη ορίζει ότι «ειδικά για τις περιπτώσεις αντιπαροχής, η εργολαβία του υποκειμένου στον φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση προς τον οικοπεδούχο δεν υπάγεται στο φόρο όταν ο υποκείμενος κατασκευαστής έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του φόρου».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης