Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Η δομή του δημόσιου χρέους στηρίζει τη βιωσιμότητά του - Κρίσιμες οι μεταρρυθμίσεις

Regling (ESM): Η δομή του δημόσιου χρέους στηρίζει τη βιωσιμότητά του - Κρίσιμες οι μεταρρυθμίσεις

Ο Klaus Regling χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την ανάπτυξη των επόμενων ετών, επισήμανε εντούτοις ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί από την κυβέρνηση προσεκτική δημοσιονομική πολιτική, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Σχετικά Άρθρα

Η πορεία του ελληνικού χρέους και οι ιδιαιτερότητες που το καθιστούν βιώσιμο αναλύθηκαν στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου 2022 και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο χρόνος ωρίμασης

«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Η δομή του είναι καλύτερη από των άλλων χωρών» υπογράμμισε ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Εξήγησε πως η μέση ωριμότητα του ελληνικού χρέους είναι 20 ετών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνει τα 8-9 χρόνια, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνονται και τα επιτόκια.
Ο κ. Regling χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την ανάπτυξη των επόμενων ετών, επισήμανε όμως ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί από την κυβέρνηση προσεκτική δημοσιονομική πολιτική, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Σε αρνητικό πρόσημο λόγω Ουκρανικού

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος, Φοίβος Καρζής, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκτίμησε πως η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν θα περάσει σε αρνητικό πρόσημο, γιατί η οικονομία έλαβε μεγάλη ώθηση από την προηγούμενη χρονιά, ενώ και οι αυξημένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών μπορούν να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση.

Τα δημοσιονομικά όρια

«Η επιθυμία για μεταρρυθμίσεις δεν επηρεάζεται από τον χρόνο των εκλογών. Πάντα υπάρχουν δημοσιονομικά όρια, στόχος είναι να μπούμε σε επενδυτική βαθμίδα το 2023» υπογράμμισε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.
Υποστήριξε ότι η σχέση χρέους ΑΕΠ φέτος θα μειωθεί και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση, χωρίς όμως να σταματήσει τις παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
Ανακοίνωσε πως το άμεσο νομοθετικό έργο περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, το clawback, τη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, τον νόμο για το ΤΑΙΠΕΔ, τον κλιματικό νόμο και την απλούστευση αδειοδότησης ΑΠΕ.
«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε και το ενεργειακό σοκ, μετά από εκείνο της πανδημίας, στηρίζοντας με στοχευμένα μέτρα τους πιο ευάλωτους» προσέθεσε ο κ. Πατέλης.

Σχεδιασμός σε βάθος χρόνου

Από την πλευρά του ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (2015-2019) σημείωσε ότι χάθηκε χρόνος με νομοθετήματα που δεν βοήθησαν την ανάπτυξη και χαρακτήρισε κομβικής σημασίας τον δρόμο που θα επιλέξουμε για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα.
«Η ποιότητα του ελληνικού χρέους μας επιτρέπει να κάνουμε σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, τα επιτόκια είναι υπέρ της Ελλάδας, δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε επιθετικά στην ανάπτυξη» συμπλήρωσε.

Από το 193% στο 150% το 2026

Την αισιοδοξία του για την πορεία του χρέους εξέφρασε ο Αθανάσιος Πετραλιάς, Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, λέγοντας πως το 2021 η σχέση χρέους – ΑΕΠ είναι 193%, φέτος θα σημειώσει πτώση 10%, ενώ μέχρι το 2026 θα πέσει στο 150%.
Εκτίμησε πως όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας πως η χώρα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1%.

Το νέο πλαίσιο για την φερεγγυότητα

Στη δική της τοποθέτηση η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο φερεγγυότητας και τα εργαλεία που παρέχει στους οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Όπως είπε, υπάρχει διασύνδεση της βάσης δεδομένων όλων των πιστωτών, ένας αλγόριθμος παρέχει βιώσιμες λύσεις και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 460 αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης