Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συρίγος: Το μέλλον στις ΑΠΕ είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες

Συρίγος: Το μέλλον στις ΑΠΕ είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες
Στην Ελλάδα διανύουμε μία περίοδο, στην οποία το ζητούμενο θα είναι η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο…

Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και οι οικονομικές τους συνέπειες ήταν το θέμα της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, με προσκεκλημένους ομιλητές τον Δρ. Άγγελο Συρίγο, υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και τον Δρ. Κωνσταντίνο Φίλη, εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας. Προεδρεύουσα της έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ ήταν η Σοφία Εφραίμογλου - Κουνενάκη, Α' αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, ξεκινώντας τη συζήτηση, ο κ. Συρίγος, υπογράμμισε ότι «αυτό που έχουμε αυτή την στιγμή είναι ένας οικονομικός πόλεμος της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.
Εξοντωτικός, σε τέτοιο σημείο, που σε προβληματίζουν οι μακροπρόθεσμες συνέπειές του.
Στην Ελλάδα διανύουμε μία περίοδο, στην οποία το ζητούμενο θα είναι η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Αυτό σημαίνει ότι θα στραφούμε προς έρευνες για ελληνικούς υδρογονάνθρακες, προς δίκτυα τα οποία θα μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα από την Αφρική προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδος και προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το μέλλον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες».
Αναφορικά με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, ο κ. Συρίγος έκανε την εκτίμηση ότι εντοπίζονται σε τρία σημεία.
«Πρώτον, η Ευρώπη θα στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προς άλλα δίκτυα, στα οποία περιλαμβάνονται και ηλεκτρικά δίκτυα, που δε θα μεταφέρουν μόνο ηλεκτρικό ρεύμα από την Αφρική προς την Ελλάδα, αλλά θα μεταφέρουν και ρεύμα που παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια, π.χ. από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα, κάτι που ήταν απαγορευμένο ως σκέψη πριν δυόμιση-τρεις μήνες.
Δεύτερον, βιομηχανίες που έως τώρα ήταν σε ύφεση λόγω υψηλού κόστους πρώτης ύλης, π.χ. λιπάσματα, μπορεί να ανακάμψουν.
Ενώ, τρίτον, η Ευρώπη το επόμενο χρονικό διάστημα θα στραφεί προς πρώτες ύλες, ακριβές μεν, που θα μειώνουν όμως την εξάρτησή της από χώρες της Άπω Ανατολής.
Δηλαδή το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, όπου ψάχνουμε να βρούμε ποιος έχει την φτηνότερη πρώτη ύλη ή το φτηνότερο υλικό, θα περιοριστεί το επόμενο χρονικό διάστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης