Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχονται νέα αντισταθμιστικά μέτρα, με επιταγές ακρίβειας και επιδοτήσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης

Έρχονται νέα αντισταθμιστικά μέτρα, με επιταγές ακρίβειας και επιδοτήσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η πυρκαγιά των ανατιμήσεων στην αγορά με επίκεντρο τα καύσιμα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη νέων αντισταθμιστικών στο πληθωρισμό μέτρων

Κλείδωσαν τα αντισταθμιστικά μέτρα για τα ακριβά καύσιμα και είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν για να ισχύσουν από 1ης Ιουλίου.
Το κόστος του πακέτου υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει χρονική παράταση του μέτρου της επιδότησης στη βενζίνη με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού και του αριθμού των δικαιούχων και επέκταση με ενδεχόμενη αναπροσαρμογή της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης στην αντλία.

Παράλληλα εξετάζονται η διανομή νέας επιταγής ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριών μέσα στο καλοκαίρι και ανάλογα με την ένταση των ανατιμήσεων.
Επίσης υπάρχουν και προτάσεις για επιδότηση της βενζίνης στην αντλία και προσωρινές και στοχευμένες μειώσεις στο ΦΠΑ σε τρόφιμα ωστόσο συγκεντρώνουν μικρές πιθανότητες υλοποίησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η πυρκαγιά των ανατιμήσεων στην αγορά με επίκεντρο τα καύσιμα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη νέων αντισταθμιστικών στο πληθωρισμό μέτρων με όπλο τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούν η ταχύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο και η θετική πορεία του προϋπολογισμού με το υψηλό πλεόνασμα εσόδων.

Ωστόσο τα ίδια στελέχη αποκλείουν κατηγορηματικά μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα λόγω του μεγάλου κόστους στον προϋπολογισμό και του αμφίβολου αντίχτυπου στις τσέπες των καταναλωτών.

Ειδικότερα τα σενάρια προβλέπουν:

  1. Επέκταση και διεύρυνση του fuel pass: Το επίδομα καυσίμων θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα δίμηνο ακόμα ενώ θα ανοίξει περισσότερο η βεντάλια των δικαιούχων. Πιθανόν να αυξηθεί και το ποσό της επιδότησης των 30-50 ευρώ στα 40-60 ευρώ. Σήμερα το επίδομα καυσίμων δικαιούται κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ, που εξετάζεται να διευρυνθεί στην περιοχή των 40.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι αύριο κλείνει η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν την επιδότηση καυσίμων για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου.
  2. Μοντέλο ντίζελ για τη βενζίνη: Εξετάζεται απευθείας επιδότηση στα διυλιστήρια για να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο η τιμή στη βενζίνη καθώς οι υψηλές πτήσεις συνεχίζονται και υπάρχει ο φόβος για περιορισμό των μετακινήσεων από τα νοικοκυριά που θα πλήξει τα δημόσια έσοδα.
  3. Παράταση επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Η επιδότηση στα διυλιστήρια για το πετρέλαιο κίνησης (12 λεπτά ανά λίτρο, χωρίς τον ΦΠΑ) θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο και ενδεχομένως να αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης.
  4. Επιταγή ακρίβειας Νο2: Νέος έκτακτος καλοκαιρινός μποναμάς, αντίστοιχος με το επίδομα των 200 ευρώ που δόθηκε το Πάσχα, βρίσκεται υπό εξέταση για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Για να δοθεί μια νέα επιταγή ακρίβειας απαιτείται δημοσιονομικός χώρος 250-300 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου στις 14 Ιουνίου να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα που κυμαίνονται από 18 έως 600 ευρώ. Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις μέχρι το τέλος του μήνα και το ποσό θα πιστωθεί αρχές Ιουλίου στους δικαιούχους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης