Οικονομία

To νέο fuel pass: Παρεμβάσεις 375 εκατ. ευρώ - Στα 80 ευρώ η επιδότηση βενζίνης, στα 100 ευρώ στα νησιά - Επιδότηση diesel

To νέο fuel pass: Παρεμβάσεις 375 εκατ. ευρώ - Στα 80 ευρώ η επιδότηση βενζίνης, στα 100 ευρώ στα νησιά - Επιδότηση diesel
Nοικοκυριά και επιχειρήσεις ενισχύονται με κάρτα καυσίμων για Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο
Σχετικά Άρθρα
Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τα καύσιμα εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Συγκεκριμένα:
- το fuel pass στη βενζίνη θα αυξηθεί στα 80 ευρώ (από 45 ευρώ) για τους κατόχους αυτοκινήτων και
- σ
τα 60 ευρώ (από 35 ευρώ) για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών στην ηπειρωτική Ελλάδα, με δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί και με όριο τα 45.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του bankingnews.gr.
- Στα νησιά η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς τα ποσά αυξάνονται
στα 100 ευρώ (από 55 ευρώ) για τους πολίτες με αυτοκίνητα και στα 70 ευρώ από 35 ευρώ για όσους έχουν δίτροχα .

Οι παρεμβάσεις ύψους 375 εκατ. ευρώ

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «παρεμβαίνουμε για να ενισχύσουμε κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα κα τη μεσαία τάξη. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σκαρφαλώνει στο 6,8% για το 2022, υπερδιπλάσιος από τις προβλέψεις κι επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Το κόστος των συνολικών παρεμβάσεων είναι στο σύνολο 375 εκατ. ευρώ και οι πόροι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, προέρχεται από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμό τον Ιούνιο.
«Στο πλαίσιο αυτό ενισχύουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με κάρτα καυσίμων για Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο.
Με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα ως 30.000, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικουριού, ως 45.000 ευρώ.
Οι δικαιούχοι οδηγοί είναι 3,1 εκατομμύρια.

Η επιδότηση ρίχνει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ , το κόστος ανέρχετραι σε 200 εκατ. ευρώ», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
«Επιδοτούμε το ντίζελ με 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, ώστε το όφελος να ανέβει στα 15 λεπτά. Το κόστος είναι στα 115 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ, οι πόροι προέρχονται από καλύτερη εκτέλεση προπϋπολογισμού. Τα μέτρα αυτά ξεπερνούν σε κόστος τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», συμπλήρωσε.

Σκυλακάκης: Στήριξη στους πολίτες με σύνεση

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, τόνισε:

«Οι πολίτες έχουν εξοικείωση με υφιστάμενη πλατφόρμα για το Fuel Pass. Δίνουμε αυτή τη βοήθεια γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ υψηλός το 2021, η ανάπτυξη αυτή είναι ποιοτική, καθώς είχαμε ρεκόρ εξαγωγών. Ταυτόχρονα, είχαμε μείωση της ανεργίας. Η αυξημένη ανάπτυξη έχει αντανάκλαση και στα δημόσια έσοδα, είχαμε υπέρβαση στην εκτέλεση προϋπολοιγισμού κατά 2,1 δισ. ευρώ.
Ο τρίτος λόγος είναι τα έσοδα από τον τουρισμό. Όλα αυτά γίνονται παρά τις τεράστιες εξωγενείς πιέσεις, τις αυξήσεις των διεθνών τιμών σε εμπορεύματα και καύσιμα.
Κάναμε μεταρρυθμίσεις, παρά τις κρίσεις και έχουμε σήμερα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που τον διαθέτουμε στους πολίτες με σύνεση».

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο

Το πλαίσιο της νέας επιδότησης καυσίμων – fuel pass – για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το fuel pass στη βενζίνη θα αυξηθεί στα 80 ευρώ (από 45 ευρώ) για τους κατόχους αυτοκινήτων και στα 60 ευρώ (από 35 ευρώ) για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών στην ηπειρωτική Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του bankingnews.gr.
Στα νησιά η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς τα ποσά αυξάνονται
στα 100 ευρώ (από 55 ευρώ) για τους πολίτες με αυτοκίνητα και στα 70 ευρώ από 35 ευρώ για όσους έχουν δίτροχα.
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η νέα επιδότηση καυσίμων αφορά τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας πως θα είναι ενισχυμένη σε σχέση με την προηγούμενη και στον αριθμό των δικαιούχων.
Όπως είπε, τα νέα μέτρα, τα οποία αφορούν περίπου 3 εκατομμύρια οδηγούς, κοστολογούνται στα 375 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι επιδοτήσεις για τα καύσιμα φτάνουν τα 580 εκατ. ευρώ.
«Οι άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισ. ευρώ.
Είναι ποσά τα οποία προέκυψαν από την συνετή οικονομική μας διαχείριση.
Αλλά κι από τους ψηλούς αριθμός ανάπτυξης που έχει πετύχει και συνέχισε να πετυχαίνει ελληνική οικονομία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως με την αύξηση της επιδότησης καυσίμων, επιτυγχάνεται μια μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 44 λεπτά.

Παρέμβαση και για αγρότες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα υπάρξει και μια παρέμβαση για τους αγρότες, καθώς, όπως είπε, επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο αντί για τον Νοέμβριο, όπως ήταν η αρχική πρόθεση.
«Αλλά έχουμε την τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες, οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ώστε να επισπεύσουμε αυτή την πληρωμή και να γίνει εντός του Αυγούστου» είπε ο πρωθυπουργός.
«Οι άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισ. ευρώ. Είναι ποσά τα οποία προέκυψαν από την συνετή οικονομική μας διαχείριση. Αλλά κι από τους ψηλούς αριθμός ανάπτυξης που έχει πετύχει και συνέχισε να πετυχαίνει ελληνική οικονομία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς θα εξειδικεύσουν τα νέα μέτρα.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το bankingnews.gr

«Φουσκώνει» στα 60 -90 ευρώ η επιδότηση στο fuel pass για το επόμενο τρίμηνο - Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης;

Tο ράλι των τιμών στα καύσιμα φουσκώνει το «fuel pass» για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες ανεβάζοντας δραστικά τον πήχη της επιδότησης για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου αλλά και τον λογαριασμό με τα κόστη στο προϋπολογισμό που υπολογίζονται στα 400 - 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το επίδομα στην βενζίνη αναμένεται να αυξηθεί στα 60 - 90 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος από 30 έως 50 ευρώ που είναι σήμερα.
Υψηλότερο θα είναι στις νησιωτικές περιοχές της χώρας όπου η τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα ύψη ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα θα κυμανθεί στα 80 ευρώ. Το ποσό της επιδότησης για τις μοτοσυκλέτες προβλέπεται να φτάσει στα 60 ευρώ.
Παράλληλα, θα αυξηθούν και οι δικαιούχοι καθώς το εισοδηματικό κριτήριο αναμένεται να διευρυνθεί στις 45.000 ευρώ από 30.000 ευρώ σήμερα.
Σε ό,τι αφορά το ντίζελ κίνησης η επιδότηση θα συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο με αύξηση του ποσού στα 15 λεπτά το λίτρο από 12 λεπτά το λίτρο σήμερα, μέτρο που αφορά κυρίως τους επαγγελματίες οδηγούς.
Στην ατζέντα με τις παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει σήμερα 21/6 ο πρωθυπουργός (στις 10 το πρωί) και θα εξειδικευτούν αμέσως μετά από τους αρμόδιους υπουργούς περιλαμβάνονται ακόμη η αύξηση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές με στόχο την συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που έχουν πάρει φωτιά και η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο που θα καταβληθεί ως ποσό για το έτος 2022 και θα φθάνει τα 100 - 120 εκατ. ευρώ.
Για προεκλογικούς λόγους η κυβέρνηση επισπεύδει την όλη διαδικασία καθώς τα δικαιολογητικά για την επιδότηση υποβάλλονται από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες στο τέλος της χρονιάς για να ακολουθήσει από το νέο έτος η επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους.
Αρμόδιες πηγές αφήνουν παράθυρο για μεγαλύτερο ποσό επιστροφής με αφορμή τα κονδύλια των 26 εκατ. ευρώ που έχουν περισσέψει από το ευρωπαϊκό Ταμείο Διαχείρισης.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης