Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμβόλαια ακινήτων με λιγότερα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ - Ποιο το νέο καθεστώς;

Συμβόλαια ακινήτων με λιγότερα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ - Ποιο το νέο καθεστώς;
Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ πιστοποιεί ότι για τα προηγούμενα 5 χρόνια έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι που αναλογούν στο συγκεκριμένο ακίνητο (ΕΝΦΙΑ και ΦΑΠ).
Σχετικά Άρθρα

Μεταβιβάσεις ακινήτων με λιγότερα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ φέρνει η απλοποίηση της διαδικασίας από την ΑΑΔΕ που μειώνει τον καύσωνα της γραφειοκρατίας στα συμβόλαια των ακινήτων.
Με τη νέα απόφαση δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ από τον φορολογούμενο σε περιπτώσεις επανάληψης ή διόρθωσης συμβολαίου ως προς την περιγραφή των ορίων, του ονόματος ή του αριθμού ακινήτου, εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα άλλο περιγραφικό στοιχείο, η διεύθυνση και οι προσόψεις αυτού.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη ο κατάλογος των εξαιρέσεων για τυπικά λάθη στα συμβόλαια που δεν επηρεάζουν τη φορολογητέα αξία των ακινήτων και δεν αλλάζουν τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του ακινήτου θα διευρυνθεί ενώ σχεδιάζεται και ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτό προωθείται η αυτόματη ενημέρωση Ε9 μέσω των ηλεκτρονικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις που υποβάλλονται στη πλατφόρμα myProperty.
Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να μεταβιβάσουν ακίνητο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τυχόν λάθη, κενά ή παραλείψεις στο Ε9 και οφειλές από ΕΝΦΙΑ μπλοκάρουν τη σύνταξη του συμβολαίου και οδηγούν σε περιπέτειες με την εφορία.
Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ πιστοποιεί ότι για τα προηγούμενα 5 χρόνια έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι που αναλογούν στο συγκεκριμένο ακίνητο (ΕΝΦΙΑ και ΦΑΠ), καθώς επίσης και ότι όλα τα στοιχεία του ακινήτου είναι σωστά και δεν έχουν απόκλιση από τα συμβόλαια και λοιπά αποδεικτικά έγγραφα.
Το ηλεκτρονικό έγγραφο ζητείται από τον συμβολαιογράφο σε κάθε μεταβίβαση δωρεά και αποδοχή κληρονομιάς για το συγκεκριμένο ακίνητο.
Το πιστοποιητικό προσκομίζεται από όλους τους φορολογουμένους που συμβάλλονται στο ίδιο συμβολαιογραφικό έγγραφο, μόνο ως προς το δικαίωμα επί του ακινήτου το οποίο είχαν υποχρέωση να συμπεριλάβουν στις δηλώσεις ΕΝΦΙΑ των αντίστοιχων ετών και το οποίο μεταβάλλεται, αλλοιώνεται ή μεταβιβάζεται με αυτό.

Ειδικότερα, το πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για τις εξής ενέργειες:

  • Μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία
  • Μεταβίβαση ακινήτου με εκούσιο πλειστηριασμό
  • Μεταβίβαση ακινήτου με χαριστική αιτία
  • Συμβολαιογραφικό προσύμφωνο ακινήτου
  • Αποδοχή κληρονομιάς
  • Εγγραφή υποθήκης
  • Σύσταση Οριζόντιας ιδιοκτησίας
  • Σύσταση πραγματικής δουλείας επί ακινήτου
  • Σύσταση προσωπικής δουλείας επί ακινήτου
  • Ανταλλαγή ακινήτου
  • Συζήτηση αγωγής ενώπιον δικαστηρίου
  • Άλλη ενέργεια ενώπιον δικαστηρίου
  • Οποιαδήποτε ενέργεια ενώπιον δημόσιας αρχής πλην δικαστηρίου


Τα 11 βήματα για την έκδοση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ ή της υπεύθυνης δήλωσης
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, όσοι επιθυμούν την έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, αφού μπουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  1. Επιλέξτε το τρέχον έτος
  2. Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο τρέχον έτος
  3. Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό
  4. Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό
  5. Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού
  6. Μπορείτε να κάνετε εκτύπωση προεπισκόπησης πιστοποιητικού, για να ελέγξετε τα στοιχεία του πιστοποιητικού πριν αυτό εκδοθεί
  7. Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση


Εάν επιθυμείτε να εκδώσετε υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/1986 αντί του πιστοποιητικού, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  1. Επιλέξτε το τρέχον έτος.
  2. Επιλέξτε την καρτέλα Υπεύθυνες Δηλώσεις και από τις διαθέσιμες ενέργειες την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986
  3. Συμπληρώστε τα στοιχεία που ζητούνται στην υπεύθυνη δήλωση (περιγραφικά στοιχεία ακινήτου κ.λπ.)
  4. Επιλέξτε από τις διαθέσιμες ενέργειες Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και στη συνέχεια εκτύπωση


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης