Τελευταία Νέα
Οικονομία

EFSF: Μειώνεται στο μηδέν το επιτοκιακό περιθώριο για την Ελλάδα

EFSF: Μειώνεται στο μηδέν το επιτοκιακό περιθώριο για την Ελλάδα
Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και το πλησιέστερο τέλος του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας είναι σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και ομαλοποίησης της χώρας
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε χάριν της ελληνικής οικονομίας να μειώσει στο μηδέν το αυξημένο επιτοκιακό περιθώριο για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 17ης Ιουνίου 2022, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για την χώρα το 2018.
Η αξία αυτής της έβδομης διαδοχικής μείωσης ανέρχεται στα 103,3 εκατ. ευρώ και θα επιστραφεί στην Ελλάδα από το EFSF.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στις 15 Ιουλίου 2022, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και μετά την έγκρισή τους, πραγματοποίησε μεταφορά 644,42 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.
Αυτό αντιστοιχεί στο εισόδημα που αποκτάται από συμμετοχές σχετικά με το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (SMP) και τη Συμφωνία για τα Καθαρά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία (ANFA).
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει συνεχή πρόοδο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημικής κρίσης και των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, τη φορολογία ακινήτων, το δικαστικό σύστημα και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εξέδωσαν θετική αξιολόγηση σχετικά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Αυτό άνοιξε το δρόμο για αυτήν τη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και Διευθύνων Σύμβουλος του EFSF, Klaus Regling.
Και πρόσθεσε: «Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και το πλησιέστερο τέλος του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας είναι σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και ομαλοποίησης της χώρας.
Πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, το κτηματολόγιο και την εργατική νομοθεσία».

Eπιτοκιακό περιθώριο

Το περιθώριο ενίσχυσης 2% σχετίζεται με το δάνειο του EFSF για την Ελλάδα 11,3 δισ. ευρώ (μέρος του δεύτερου ελληνικού προγράμματος), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση εξαγοράς χρέους το 2012.
Το περιθώριο είχε αρχικά προβλεφθεί να ισχύει για αυτό δάνειο από το 2017 και μετά. Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το περιθώριο αύξησης επιτοκίου μειώθηκε στο μηδέν για το έτος 2017.
Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF συμφώνησε σε μηχανισμό υπό όρους μείωσης του περιθωρίων αποκλιμάκωσης στο μηδέν, ξεκινώντας από το έτος 2018.
Μια τέτοια μείωση κατέστη δυνατή με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου κάθε έξι μήνες έως την 1η Ιανουαρίου 2023, με βάση τη θετική αξιολόγηση της συνεχιζόμενης εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ESM και της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις της για την πολιτική μετά το πρόγραμμα.
Η μεταφορά ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP/ANFA στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση εξαρτάται από τη συμμόρφωση της χώρας με τις δεσμεύσεις πολιτικής της.
Αυτό ήταν ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που αναφέρεται στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018.
Η μείωση του περιθωρίου ενίσχυσης και η μεταφορά ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP/ANFA αντιπροσωπεύουν την έβδομη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που υπόκεινται σε πολιτική για την Ελλάδα.
Η συνολική αξία όλων των δόσεων ελάφρυνσης χρέους ανέρχεται σε πάνω από 5,7 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης