Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Τρέχει» ο β΄ κύκλος του «Κινούμαι ηλεκτρικά» - Χρήσιμες ερωτήσεις - απαντήσεις για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων

«Τρέχει» ο β΄  κύκλος  του «Κινούμαι ηλεκτρικά» - Χρήσιμες ερωτήσεις - απαντήσεις για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων
Χρήσιμες ερωτήσεις - απαντήσεις για το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

"Τρέχει" ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά», για το οποίο η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων (στη διεύθυνση https://kinoumeilektrika2.gov.gr) για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκίνητα, δίκυκλα, τρίκυκλα, ποδήλατα).
Στο πλαίσιο αυτό, χρήσιμες ερωτήσεις - απαντήσεις για το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (στη διεύθυνση https://kinoumeilektrika2.gov.gr/faqs.html).
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50 εκατ. ευρώ και αναμένεται το 2023 να ενισχυθεί περαιτέρω.
Η επιδότηση για τα φυσικά πρόσωπα φθάνει στο 30 % επί της λιανικής τιμής προ φόρων, με μέγιστο ποσό επιδότησης τις 8.000 ευρώ, ενώ παρέχεται επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ αν η αγορά συνοδεύεται με απόσυρση και άλλα 500 ευρώ για αγορά έξυπνου φορτιστή. Έτσι, το μέγιστο ποσό της επιδότησης για φυσικά πρόσωπα μπορεί να φθάσει μέχρι 9.500 ευρώ.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και διαθέτουν ΑΦΜ, όπως επίσης και όλες οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα (πλην ΝΠΔΔ), κάθε μορφής και κάθε μεγέθους που διαθέτουν έδρα ή/και υποκατάστημα εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Τα κίνητρα

Για τα φυσικά πρόσωπα τα κίνητρα έχουν ως εξής:

-Επιδότηση 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ
-Επιδότηση 30% και έως 8.000 ευρώ για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς.
-Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000 ευρώ και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 500 ευρώ
-Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου σε ΑΜΕΑ.
-Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα (1.000 ευρώ για 3 εξαρτώμενα τέκνα, και επιπλέον 1.000 ευρώ ανά επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο έως και 4.000 ευρώ).
-Επιπλέον 1.000 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτου και μικροαυτοκινήτου σε νέους έως 29 ετών.
-Δυνατότητα εκχώρησης δικαιώματος είσπραξης επιδότησης στην εταιρία πώλησης.
-Επιδότηση έως 40% και με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ για την αγορά δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως L7e (επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα και τα μικροαυτοκίνητα).
-Eπιδότηση ηλεκτρικών δικύκλων κατηγορίας L1e έως L4e έως 20% και με μέγιστο ποσό επιδότησης 800 ευρώ
-Επιδότηση 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μέγιστο ποσό επιδότησης 800 ευρώ

Για τις επιχειρήσεις τα κίνητρα είναι:

-Επιδότηση 30% για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ από 1 έως 20 οχήματα και 20% επιδότηση με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ από 21 οχήματα και πάνω.
-Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000 ευρώ ανά όχημα και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 400 ευρώ ανά σημείο επαναφόρτιση.
-Επιδότηση σε εταιρείες ταχυμεταφορών, διανομών και τουριστικές εταιρείες για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων.
-Επιδότηση 30% και έως 8.000 ευρώ για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς για 1 έως 20 οχήματα και 20% επιδότηση και έως 6.000 ευρώ για 21 οχήματα και πάνω αντίστοιχα.
-Επιπλέον 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο για εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε νησιά.
-Επιδότηση 30% και με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων επίδειξης (test drive) από 1 μέχρι 20 οχήματα και 20% επιδότηση με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώγια 21 οχήματα και άνω αντίστοιχα.

Η πλατφόρμα

Αιτήσεις μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι στην πλατφόρμα (kinoumeilektrika2.gov.gr), στην οποία υπάρχει λίστα με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα, τρίκυκλα, μικροαυτοκίνητα, την οποία μπορεί να συμβουλεύεται ο ενδιαφερόμενος, καθώς επίσης υπάρχει και λίστα επιλέξιμων μοντέλων φορτιστών.
Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην ΚΥΑ του προγράμματος, τα οποία έχουν επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα kinoumeilektrika2.gov.gr.
Το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση, θα εισέρχεται στην ιστοσελίδα και θα συνδέεται με τους κωδικούς taxisnet που διαθέτει.
Θα συμπληρώνει τα στοιχεία της αίτησης, θα επιλέγει τον τύπο και την κατηγορία οχήματος σύμφωνα με την προσφορά που θα επισυνάπτει στην αίτηση, θα αναρτά τα δικαιολογητικά και θα υποβάλλει την αίτηση.
Δεν υπάρχουν κριτήρια για την κατάταξη των αιτήσεων, μοναδικό κριτήριο είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων, βάσει του οποίου θα αξιολογούνται και οι αιτήσεις.
Μετά το έλεγχο των δικαιολογητικών και της αίτησης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει μήνυμα για την πορεία της αίτησης του.
Για την διευκόλυνση των πολιτών θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, τηλεφωνικό κέντρο, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα υποβολής γραπτών ερωτημάτων μέσω του email: support.kinoumeilektrika2@prv.ypeka.gr
Το Helpdesk θα είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους για επίλυση αποριών και παροχή διευκρινίσεων καθ’ όλη την περίοδο υποβολής αιτήσεων.

Χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις

Από τις ερωταπαντήσεις του ΥΠΕΝ, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι το φυσικό πρόσωπο μπορεί να μεταπωλήσει το όχημα, που θα αποκτήσει με επιδότηση, μετά από την παρέλευση ενός έτους και η εταιρία μετά την παρέλευση δυο ετών.
Επιπλέον, κάθε ΑΦΜ δικαιούται να κάνει μια αίτηση είτε ως φυσικό πρόσωπο μόνο, είτε ως εταιρία μόνο, ενώ το οικολογικό bonus υπολογίζεται επί της τιμής έκδοσης του βασικού μοντέλου και δεν συμπεριλαμβάνεται επιπλέον εξοπλισμός, αξεσουάρ κλπ.
Για να γίνει αποδεκτή η υποβολή της αίτησης καταβολής οικολογικού bonus μέσω του προγράμματος, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ζητήσει από την αντιπροσωπεία να παραδώσει μια επίσημη προσφορά, στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται η Λιανική Τιμή Προ Φόρων της βασικής έκδοσης του μοντέλου.
Εφόσον επιλέξει κάποιος επιπλέον εξοπλισμό πέραν του εργοστασιακού, θα πρέπει αυτός να αναγράφεται διακριτά ή και καθόλου στην προσφορά.
Η πλήρης λίστα με τις ερωταπαντήσεις περιλαμβάνεται στη διεύθυνση https://kinoumeilektrika2.gov.gr/faqs.html).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης