Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΙΜΕΑ: Σαρωτικοί έλεγχοι ενόψει του Δεκαπενταύγουστου – Τι βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών κλιμακίων

ΔΙΜΕΑ: Σαρωτικοί έλεγχοι ενόψει του Δεκαπενταύγουστου – Τι βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών κλιμακίων
Στελέχη της ΔΙΜΕΑ ελέγχουν τους τιμοκαταλόγους στα κυλικεία των πλοίων για τα είδη που υπόκεινται σε διατίμηση

«Σαφάρι» ελέγχων ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, πραγματοποιούν τα κλιμάκια της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δίνοντας έμφαση στις τουριστικές περιοχές.
Στο μικροσκόπιο στελεχών της ΔΙΜΕΑ, που σε καθημερινή βάση διενεργεί ελέγχους στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, έχουν μπει και οι τιμοκατάλογοι στα κυλικεία των πλοίων για τα είδη διατίμησης, αλλά και οι τιμές στις ξαπλώστρες, μετά από καταγγελίες.
Οι έλεγχοι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ εντείνονται σε όλο το εύρος της αγοράς, να και οι καταγγελίες που φτάνουν αυτές τις ημέρες στο τηλεφωνικό κέντρο 1520 της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή αφορούν, κυρίως, σε ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες, αλλά και στις τιμές και την επάρκεια των ειδών διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, κυρίως στις ακτοπλοϊκές γραμμές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
Στελέχη της ΔΙΜΕΑ ελέγχουν τους τιμοκαταλόγους στα κυλικεία των πλοίων για τα είδη που υπόκεινται σε διατίμηση, αλλά και για το περιθώριο κέρδους, ενώ εξετάζεται εάν υπάρχει επάρκεια προϊόντων χαμηλότερου κόστους, όπως είναι το μικρό μπουκάλι νερό.

Λοιποί έλεγχοι

Ακόμη, έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή», με στελέχη της ΔΙΜΕΑ να αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι διεξάγεται έλεγχος στους ηλεκτρονικούς τιμοκαταλόγους μεγάλων επιχειρήσεων και σε αλυσίδες καταστημάτων χονδρικής και λιανικής, που αφορά στο 80% της αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έως τις 31/12/2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, αλλά και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους, ανά μονάδα, υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους, ανά μονάδα, προ 1/9/2021.
Στην εν λόγω διάταξη συμπεριελήφθησαν, πρόσφατα, οι ηλεκτρικές συσκευές του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή», δηλαδή τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και οι καταψύκτες, για τα οποία προβλέπεται ότι από την έναρξη έως την ολοκλήρωση του προγράμματος απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώλησή τους, που να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους, ανά μονάδα, προ της 31ης.12.2021.
Ακόμη, παρατάθηκε μέχρι τις 31/12/2022 η εφαρμογή του μέτρου δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.

Στο στόχατρο και τα καύσιμα

Εντατικοί είναι οι έλεγχοι και στην αγορά καυσίμων, σε όλο το εύρος της από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια και μάλιστα γίνονται και απομακρυσμένοι έλεγχοι, που σημαίνει πως εφόσον διαπιστώνεται μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων ότι σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς καταγράφονται υψηλές τιμές, αποστέλλεται έγγραφο στο πρατήριο που ελέγχεται για να καταθέσει στην υπηρεσία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης