Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εν αναμονή της εξειδίκευσης μέτρων - Σταϊκούρας: Αύξηση 6% στις συντάξεις το 2023, έως 800 ευρώ σύνταξη οι δικαιούχοι των 250 ευρώ

Εν αναμονή της εξειδίκευσης μέτρων - Σταϊκούρας: Αύξηση 6% στις συντάξεις το 2023,  έως 800 ευρώ σύνταξη οι δικαιούχοι των 250 ευρώ
"Τα συνολικά μέτρα που εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις φέτος πλέον είναι 13,2 δισ. ευρώ", τόνισε ο  Χρ.Σταϊκούρας
Σχετικά Άρθρα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, και ο υπουργός Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρας, έδωσε μια μικρή ...γεύση για το τι αναμένεται.
Λίγο πριν από την εξειδίκευση των μέτρων σήμερα στις 10:00, ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ γνωστοποίησε πως η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ που θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. δικαιούχους, αφορά όσους λαμβάνουν συντάξεις μέχρι 800 ευρώ και όχι μέχρι 600 ευρώ, αλλά και ότι το ύψος της αύξησης των συντάξεων το 2023 θα είναι 6%.
Αφού εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,1% το 2023 και φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,3%, υπογράμμισε ότι «τα συνολικά μέτρα που εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις φέτος πλέον είναι 13,2 δισ. ευρώ. Απο αυτά τα 10,6 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου για το 2022 και τα οποία δεν ανέλυσε ο πρωθυπουργός, γιατί είναι αυτά που έχουμε νομοθετήσει και υλοποιούνται τους προηγούμενους και τους επόμενους μήνες».
Πρόσθεσε ότι «το 80% των παρεμβάσεών μας αφορά τους λογαριασμούς στα σπίτια μας. Από αυτά τα 13,2 δισ. ευρώ, αυτά που έχουν δημοσιονομικό κόστος είναι 4,3 δισ. ευρώ. Διαβεβαιώνω ότι τα μέτρα που έχουν δημοσιονομικό κόστος είναι 4,3 δισ., δηλαδή περίπου το 2% του ΑΕΠ και τα οποία έχουν διασφαλιστεί από την υψηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, άρα μόνιμα μέτρα μπορούμε να πάρουμε, όσο και με την καλύτερη πορεία της οικονομίας εξαιτίας και της ακρίβειας. Οπότε, έχουμε διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να πετύχουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει φέτος και του χρόνου».

Επίδομα θέρμανσης και δικαιούχοι

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως φέτος θα είναι διευρυμένα τα εισοδηματικά κριτήρια και θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ, θα είναι οριζόντια η επιδότηση με 25 λεπτά ανά λίτρο, ενώ δίνεται και ένα επιπλέον κίνητρο, καθώς για όσους χρησιμοποιήσουν διαφορετικό καύσιμο από το φυσικό αέριο το επίδομα αναδιπλασιάζεται.
Τα νέα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης είναι 16.000 ευρώ για τον άγαμο (από 14.000 ευρώ) και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο (από 20.000 ευρώ), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Στις 10:00 η εξειδίκευση των μέτρων

Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου 10/9 από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, θα γίνουν σήμερα, Δευτέρα 12/9, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, στις 10:00.
Μεταξύ άλλων, θα αναφερθούν στην έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ που θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. δικαιούχους, στο επίδομα θέρμανσης που θα ανέλθει εφέτος στα 300 εκατ. από 174 εκατ. πέρυσι με δυνητικά δικαιούχους περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, στο πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων για την κλιμακωτή επιδότηση τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στην καταβολή επιδότησης 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στα λιπάσματα και 89 εκατ. σε 50.000 κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, στην επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» που αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι, στην επέκταση του προγράμματος Τουρισμός για όλους με άλλους 200.000 δικαιούχους.
Ακόμη, αναμένεται ενημέρωση και για το στεγαστικό πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης