Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Η ελληνική οικονομία μέσα σε επικίνδυνο παγκόσμιο πεδίο - Ανάπτυξη 2,4% το 2023, πληθωρισμός στο 4,3%

ΙΟΒΕ: Η ελληνική οικονομία μέσα σε επικίνδυνο παγκόσμιο πεδίο - Ανάπτυξη 2,4% το 2023, πληθωρισμός στο 4,3%
Ο ΙΟΒΕ «βλέπει» τόσο για το 2023 όσο και για το 2024, ανάπτυξη της τάξης του 2,4% (η κυβέρνηση προβλέπει από 2,4% φέτος 3% το 2024)
Σε ένα επικίνδυνο παγκόσμιο επίπεδο, που συνθέτουν γεωπολιτικές αναταραχές και οικονομικές προκλήσεις, κινείται η ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρει ο ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, οι πρόσφατες επιθέσεις στο Ισραήλ και το ενδεχόμενο ευρύτερου πολεμικού σκηνικού στη Μέση Ανατολή δεν υπενθυμίζουν απλώς πως η σταθερότητα και η ειρήνη σε μια κρίσιμη περιοχή του πλανήτη και πολύ κοντά στη χώρα μας, απέχουν πολύ από το να επιτευχθούν. Σημειώνουν επίσης την ευμετάβλητη κατάσταση στο ευρύτερο σημερινό γεωπολιτικό σύστημα.
Η κρίση που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει βρει λύση και είναι περισσότερο ορατό το ενδεχόμενο παράτασής της, μέσα σε ευρύτερες ανακατατάξεις που αφορούν άμεσα την Ευρώπη, παρά της άμεσης επίλυσης. Εκτός των άλλων, αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να θεωρείται ότι έχει κλείσει τον κύκλο της και η πρόσφατη ενεργειακή κρίση.
Η παγκόσμια οικονομία έχει αποφύγει προς το παρόν την ύφεση, κινείται όμως σε περιοχή αυξανόμενου ρίσκου, καθώς η αποκλιμάκωση του έντονου πληθωρισμού στις περισσότερες οικονομίες είναι αργή και η διατήρηση των κεντρικών επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα συνοδεύεται από έντονη επιβράδυνση της μεγέθυνσης.
Κατ’ ελάχιστον, μπορεί κανείς να αναμένει πως η παραγωγή θα λάβει χώρα στο επόμενο διάστημα κάτω από συνθήκες υψηλότερου κόστους κεφαλαίου και ενέργειας από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο, η ελληνική οικονομία κινείται με θετικό πρόσημο. Οι ρυθμοί μεγέθυνσης καταγράφονται υψηλότεροι από ό,τι στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, με σταδιακή αύξηση επενδύσεων και μείωση της ανεργίας.
Μετά τα μεγάλα ελλείμματα στα οποία επανήλθε, με κέντρο την πανδημία, το δημόσιο ταμείο φαίνεται να εξισορροπεί και να είναι εφικτή η επίτευξη μικρών πρωτογενών πλεονασμάτων στο άμεσο μέλλον. Η σταδιακή ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας αποτυπώνει την ευρύτερη μείωση των αμφιβολιών για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της. Σε σημαντικούς κλάδους της υπάρχει αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί πόροι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προσφέρουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων και ευρύτερης ανάπτυξης της οικονομίας.
Το πλέγμα αυτό, έντονων προκλήσεων και θετικών χαρακτηριστικών, αξίζει προσοχής, ιδίως γιατί από πολλές κρίσιμες απόψεις η ελληνική οικονομία έχει χαμηλή βάση και σημαντικό δρόμο, ιδίως μέσα από δομικές αλλαγές, για να δυναμώσει το παραγωγικό της δυναμικό σε τέτοιον βαθμό ώστε να επιτευχθεί υψηλή ευημερία για τους πολίτες και να μην ανησυχούν για μελλοντικές προκλήσεις.

Το βασικό σενάριο για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Ο ΙΟΒΕ «βλέπει» τόσο για το 2023 όσο και για το 2024, ανάπτυξη της τάξης του 2,4% (η κυβέρνηση προβλέπει από 2,4% φέτος 3% το 2024).
Παράλληλα, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό περιγράφει ένα μικρό «φρένο» από το 4,3% φέτος στο 2,6% (4% και 2,4% τα αντίστοιχα ποσοστά του προσχεδίου του προϋπολογισμού), κάτι το οποίο δείχνει ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις τιμών και κατά την επόμενη χρονιά, αλλά με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με φέτος. Αντίστοιχα «φρένο» θα πατήσει και η ιδιωτική κατανάλωση από το 2% στο 1,4% του χρόνου, καθότι οι πολίτες πιέζονται, εξαιτίας της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων.
basiko_senario.JPG
Ανεργία

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 το ποσοστό ανεργίας παρουσίασε πτώση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 11,2% από 12,4% ένα έτος νωρίτερα. Το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα το οκτάμηνο του 2023 ήταν θετικό κατά 280,8 χιλ. θέσεις εργασίας και υψηλότερο συγκριτικά με το θετικό ισοζύγιο του αντίστοιχου οκταμήνου του 2022 (+237,2 χιλ.).
Οι τομείς με τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο στην απασχόληση ήταν οι Μεταφοράς-Αποθήκευσης (+26,0 χιλ. απασχολούμενοι), Δραστηριοτήτων ανθρώπινης υγείας-Κοινωνικής μέριμνας (+14,8 χιλ.) και Χρηματοπιστωτικών-Ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (+14,6 χιλ.). Ο δείκτης μισθολογικού κόστους σημείωσε ετήσια αύξηση το β’ τρίμ. 2023 κατά 4,3%.
Η απασχόληση στο σύνολο του 2023 αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από την θετική πορεία του τουρισμού, την ήπια άνοδο των εξαγωγών αγαθών, την αύξηση των επενδύσεων και την περεταίρω αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ποσοστό ανεργίας το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 11,0%.
Οι παραπάνω παράγοντες θα επηρεάσουν την απασχόληση και το 2024 ενώ σε αυτούς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η επίδραση του δημοσίου τομέα μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης της Δ.ΥΠ.Α. και τον προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο. Το ποσοστό ανεργίας το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 10,5%.

kindynoi.JPG
Επενδύσεις

Αναφορικά με τις επενδύσεις, το ΙΟΒΕ εκτιμά πως από το 3% φέτος θα «ανέβουν» στο 7,8% κατά την επόμενη χρονιά, εξαιτίας και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπολείπεται της κυβερνητικής πρόβλεψης για ποσοστό της τάξης του 12% και πλέον που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του πρϋπολογισμού που έχει κατατεθεί και συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης