Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόκληση: Οι αγρότες της Θεσσαλίας καλούνται να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων χωρίς να έχουν εισοδήματα

Πρόκληση: Οι αγρότες της Θεσσαλίας καλούνται να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων χωρίς να έχουν εισοδήματα
Τελείωσε η περίοδο χάριτος των τραπεζών και το κράτος σφυρίζει αδιάφορα
Σχετικά Άρθρα
Τέλος η περίοδος χάριτος για τους αγρότες της Θεσσαλίας που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα που είναι η αποπληρωμή των δανείων συνολικού ύψους 2,5 δισ ευρώ.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Εθνικής Οικονομικών και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ Βασίλης Ράπανος είχαν ανακοινώσει την αναστολή πληρωμής των δόσεων των ενήμερων δανείων για τέσσερις μήνες.
Το πάγωμα των δόσεων είχε διάρκεια από τον Σεπτέμβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023.

Οι τράπεζες έδωσαν χρόνο στους πλημμυροπαθείς.

Η «ομπρέλα» προστασίας που άνοιξαν οι Τράπεζες «έκλεισε» μετά από 4 μήνες.
Ο Ιανουάριος του 2024 επαναφέρει τους αγρότες της Θεσσαλίας στη καθημερινότητα και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα το οποίο εξάντλησε τα περιθώρια κινήσεων που είχε και σήμερα ουσιαστικά φέρνει το κράτος ενώπιων των ευθυνών στην τρέχουσα πραγματικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο εξατομικευμένης ενημέρωσης ανά δανειολήπτη για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής ανά φυσικό πρόσωπο , τις δυνατότητες που διαγράφονται στο μέλλον και κυρίως να διαπιστώσουν την πορεία των εισοδημάτων τους για την επόμενη πενταετία.
Ορισμένες τράπεζες κινητοποίησαν τις εισπρακτικές εταιρείες για την αναζήτηση των δανειοληπτών έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν τα αρχικά στοιχεία του φακέλου όπως είναι η διεύθυνση κατοικίας και το τηλέφωνο επικοινωνίας.
Επίσης στο ερωτηματολόγιο των εισπρακτικών εταιρειών εντάσσεται κα ο χρόνος καταβολής της δόσης του Ιανουαρίου.
Οι αγρότες λένε δεν έχουμε λεφτά για τις δόσεις.
Η πλειοψηφία των δανειοληπτών που καταστράφηκαν από τον Daniel απαντούν στους εκπροσώπους των εισπρακτικών εταιρειών δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν πότε θα βάλουν χρήματα για τη δόση του Ιανουαρίου.
Τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν από τον ερχόμενο Μάρτιο διότι η αποπληρωμή των δανείων ήτα ανά τρίμηνο.
Οι τράπεζες αναμένεται να σηκώσουν νέο «φορτίο» καθώς τα 2,5 δις ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας που επλήγη από την κακοκαιρία είναι ζήτημα σε ποιο επίπεδο εισπραξιμότητας θα φτάσει τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει θέση στον τραπεζικό δανεισμό των αγροτών

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει θέση στο πρόβλημα διότι της αναλογούν περισσότερα από 3,5 δισ ευρώ γα τη αποκατάσταση των ζημιών ενώ δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για μετεγκατάσταση των κατοικημένων περιοχών.
Η Κάρλα που μέχρι πρότινος ήταν καλλιεργήσιμη έκταση 400.000 στρεμμάτων είναι λιμνοθάλασσα και τα νερά θα αποστραγγιστούν σε 18 μήνες σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι αγρότες κατεστράφησαν ολοσχερώς αφού έχασαν κάθε πηγή εισοδήματος διότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις χάθηκαν και τα ζώα που είχαν για εκμετάλλευση πλήγηκαν μέσα στην πλημμύρα. Η κυβέρνηση για να τους …ανακουφίσει στέλνει τον υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη με αρμοδιότητα για τα φορολογικά ενώ η κυβερνητική χρηματοδότηση ολοκληρώθηκε με τα 6.500 ευρώ για να στήσουν εκ νέου το σπιτικό τους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης