Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα «ψιλά γράμματα» για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ - Τα εμπόδια για βοηθητικούς χώρους, συνιδιοκτησίες, πολυκατοικίες

Τα «ψιλά γράμματα» για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ - Τα εμπόδια για βοηθητικούς χώρους, συνιδιοκτησίες, πολυκατοικίες
Αναλυτικός οδηγός από την ΠΟΜΙΔΑ
Σχετικά Άρθρα
Οδηγό με λύσεις για τα «ψιλά γράμματα» της υπουργικής απόφασης για τους ιδιοκτήτες που χάνουν την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ μολονότι έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές, εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ, απαντώντας σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, πολυκατοικίες με ένα μόνο συμβόλαιο, «υπο-ασφαλισμένους» βοηθητικούς χώρους αλλά και όπου δεν υπάρχει κάλυψης ζημιάς για πλημύρα.
Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου για να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να ελέγξουν ή να τροποποιήσουν στα στοιχεία των ακινήτων που είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών. Με αυτή τη διαδικασία θα προχωρήσει και η αίτηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ 2024 έως 10% ανάλογα με τον χρόνο που ασφάλισαν τα ακίνητα τους μέσα στο 2023.

Αναλυτικότερα:

1. Ποιες οι προϋποθέσεις για την έκπτωση:

- Το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού.

- Η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1000 ευρώ/ τμ των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης, αποκλείοντας ένα σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών. Για το έτος 2023 η ασφαλισμένη αξία αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900 ευρώ/τμ. Μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνεται στον νόμο για την έκπτωση.

Παράδειγμα 2023: Κατοικία 100τμ με βοηθητικούς χώρους 20τμ θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη με (100+20)=120τμΧ900€ = 108.000€.

2. Πότε δίνεται ολόκληρη η έκπτωση: Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται καμιάς έκπτωσης. Παράδειγμα: Ακίνητο το οποίο προσθέτει σε υφιστάμενο συμβόλαιο πυρός τους κινδύνους πλημμύρας και σεισμού την 01/07/2024 θα δικαιούται έκπτωση 50% (6 μήνες) στον ΕΝΦΙΑ του έτους αναφοράς.

3. Δήλωση συνιδιοκτητών: Ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών αν υπάρχουν. Αυτά τα πρόσωπα θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE αλλά και στο email που έχει δηλωθεί, έτσι ώστε να υποβάλουν κι αυτοί αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

4. Λύσεις σε ειδικά προβλήματα:

- Δεν παρουσιάζεται το συμβόλαιό μου / δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις στο συμβόλαιό μου / τα στοιχεία αναφέρονται λανθασμένα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε αυτή να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Πάντως πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δεν είχαν στείλει τις καταστάσεις τους στην ΑΑΔΕ ενώ άλλες δεν τις έχουν στείλει ολοκληρωμένες, ή δεν ανέφεραν κρίσιμες καλύψεις για την λήψη της έκπτωσης.

- Αν υπάρχει συνιδιοκτησία και δεν ανιχνεύεται το συμβόλαιο, τότε ο συνιδιοκτήτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον λήπτη έτσι ώστε αυτός να τον δηλώσει στην πλατφόρμα όπως προαναφέρθηκε.

- Άκυρο συμβόλαιο το οποίο έχει επανεκδοθεί στην ίδια ή σε διαφορετική εταιρεία δεν εμφανίζεται στο σύστημα

- Πρέπει να γίνει αίτημα στις εταιρείες για να αποστείλουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην ΑΑΔΕ.

Πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα έχει ασφαλιστεί με ένα μόνο συμβόλαιο που καλύπτει όλες τις κατοικίες Θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να δηλώσει με την προαναφερθείσα διαδικασία όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών. Επειδή είναι πολύ πιθανόν να παρουσιαστούν λάθη, θα πρέπει να σταλεί κατάσταση ιδιοκτητών στην ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε αυτή με την σειρά της να ενημερώσει την ΑΑΔΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης