Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χατζηδάκης: Η οπτική των πολιτών για τις δαπάνες του προϋπολογισμού έχει αρχίσει να αλλάζει, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί που θα έπρεπε

Χατζηδάκης: Η οπτική των πολιτών για τις δαπάνες του προϋπολογισμού έχει αρχίσει να αλλάζει, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί που θα έπρεπε
Ο Κ. Χατζηδάκης  προσδιόρισε πέντε σημεία τα οποία θα πρέπει να βελτιωθούν, προκειμένου η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό να είναι πιο ουσιαστική και να ωθεί τα κόμματα σε πιο αποτελεσματική κατεύθυνση για την οικονομία
«Να φύγουμε από το παλιό ρητό, που έχουμε κάνει «Ευαγγέλιο» στην Ελλάδα, ότι οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν. Όσο εξακολουθούμε να το πιστεύουμε αυτό, τόσο περισσότερο θα πέφτουμε θύματα δημαγωγών και τόσο περισσότερο θα κάνουμε ζημιά στον εαυτό μας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του «Προϋπολογισμού των Πολιτών», που διοργάνωσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος η Επιστημονική Ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» και το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, σημείωσε ότι η οπτική των πολιτών για τις δαπάνες του προϋπολογισμού στη χώρα μας έχει αρχίσει μεν να αλλάζει, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί που θα έπρεπε.
«Αν δεν είχε αλλάξει αυτή η οπτική, η Νέα Δημοκρατία δεν θα κέρδιζε τις εκλογές του 2019 και πολύ περισσότερο δεν θα τις ξανακέρδιζε το 2023 γιατί υποσχέθηκε πολύ λιγότερα από τα άλλα κόμματα. Αυτό είναι δείγμα ωριμότητας των πολιτών, αλλά δεν έχουμε φθάσει εκεί που θα ευχόμασταν», πρόσθεσε.

Τα 5 σημεία

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προσδιόρισε πέντε σημεία τα οποία θα πρέπει να βελτιωθούν, προκειμένου η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό να είναι πιο ουσιαστική και να ωθεί τα κόμματα σε πιο αποτελεσματική κατεύθυνση για την οικονομία.
Όπως ανέφερε:
-Πρώτον, η αναβάθμιση της ενημέρωσης των πολιτών. «Ένα τμήμα της κοινωνίας, όταν ακούει ότι κάποιος υπόσχεται να αυξήσει τις συντάξεις, θεωρεί ότι θα φέρει τα λεφτά από το σπίτι του και θα πλουτίσουμε όλοι μαζί. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, υπάρχει και ένα σχετικό πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης για την οικονομική ενημέρωση, αλλά δεν θα είναι εύκολο ούτε θα υπάρξουν αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη. Και πρέπει να υπογραμμιστεί ο παιδευτικός ρόλος των κομμάτων γιατί στην πολιτική δεν είσαι μόνο για να ακούς, αλλά και για να λες την άποψή σου και να ωθείς την κοινωνία προς μια κατεύθυνση», είπε.
-Δεύτερον, η κατανόηση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας. «Υπάρχει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που περιλαμβάνει δεσμεύσεις για όλες τις χώρες της ΕΕ. Φέτος για παράδειγμα ο στόχος - αρέσει δεν αρέσει - είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ. Δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για αποτελέσματα πέραν των στόχων», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
-Τρίτον, ο τρόπος που γίνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. «Μπορεί να ακουστεί οτιδήποτε, π.χ. από την αντίδραση των ΜΑΤ σε μια διαδήλωση μέχρι το ασανσέρ για την Ακρόπολη. Πέραν αυτού, στη συζήτηση για την δημοσιονομική πολιτική η μοναδική κριτική που ακούγεται είναι ότι «δίνουμε λίγα».
-Τέταρτον, η ανάπτυξη πλαισίου ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο πρότυπο του ελέγχου που γίνεται από το Ευρωκοινοβούλιο στην Κομισιόν για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
-Πέμπτον, η έλλειψη συζήτησης για τον προϋπολογισμό επιδόσεων. «Ο προϋπολογισμός επιδόσεων δεν έχει μόνο δαπάνες και στόχους αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αν εξαιρέσω μια συνάδελφο από την αντιπολίτευση που αναφέρθηκε στη Βουλή σε αυτόν, ουδείς άλλος το σχολίασε», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την κατάρτιση του «Προϋπολογισμού των Πολιτών». «Αποτελεί, όπως τόνισε, »μια κίνηση για την ανάδειξη της πραγματικότητας στην οικονομία και για την προστασία του συμφέροντος των πολιτών. Είναι μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία καθώς μπορεί να βοηθήσει μεγαλύτερο κομμάτι της κοινής γνώμης να κατανοήσει τη σημασία του προϋπολογισμού για την καθημερινότητά μας, τη ζωή μας, τα νοικοκυριά και τα παιδιά μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης