Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μασούτης (ΚΕΕΕ) για Ελληνική Οικονομία: Υπάρχουν παράγοντες που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό

Μασούτης (ΚΕΕΕ) για Ελληνική Οικονομία: Υπάρχουν παράγοντες που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό
Ο κ. Μασούτης μίλησε για μία περίοδο όπου οι επιχειρήσεις πρέπει να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο στην οικονομία, την ίδια ώρα που πρέπει να εκμεταλλευτούν τις όποιες ευκαιρίες
«Κάθε επιχειρηματίας πρέπει να είναι αισιόδοξος από τη φύση του, όποιος θέλει να ξεκινήσει μία επιχείρηση πρέπει να είναι αρκετά αισιόδοξος, ειδικά σήμερα που όλοι βλέπουμε τη διάθεση από κυβέρνηση, υπουργείο Ανάπτυξης και τα επιμελητήρια με όρεξη να συνεργαστούν και να παλέψουν για το καλύτερο». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Μασούτης ο οποίος πρωταγωνίστησε στη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής στο Ρέθυμνο όπου συζητήθηκαν προβλήματα και ανησυχίες, προτάσεις και ιδέες για το πως τα επιμελητήρια μπορούν να ενισχύσουν το ρόλο τους στην οικονομία και στη λήψη αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο.
Ο κ. Μασούτης μίλησε για μία περίοδο όπου οι επιχειρήσεις πρέπει να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο στην οικονομία, την ίδια ώρα που πρέπει να εκμεταλλευτούν τις όποιες ευκαιρίες, να επενδύσουν, για να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Ο ίδιος αρνείται την όποια γκρίνια διατυπώνεται κατά καιρούς από ανθρώπους της αγοράς και του εμπορικού κόσμου. Όπως είπε «…ακόμα και αν κάποιος δεν βλέπει ή δεν παρατηρεί το τι ακριβώς συμβαίνει, τουλάχιστον απολαμβάνει για παράδειγμα την εργασία, βλέπει την ανεργία να μειώνεται και κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να βλέπουμε σύννεφα, αλλά να αξιολογούμε τα θετικά στοιχεία που έρχονται από την επιχειρηματικότητα. Μην ξεχνάμε την αισιοδοξία».

Υπάρχουν παράγοντες που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό

Για την ελληνική οικονομία και την επόμενη μέρα μίλησε επίσης ο κ. Μασούτης επισημαίνοντας ότι «Εδώ και αρκετούς μήνες, οι επιχειρήσεις της χώρας πορεύονται σε ένα περιβάλλον υψηλών προκλήσεων. Υπάρχει από τη μια η αισιοδοξία, για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Το ΑΕΠ της χώρας συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, υποστηρίζοντας την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα και έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και οι παράγοντες που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται, με ό,τι αυτό σημαίνει για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται. Και η επέκτασή της στην Ερυθρά Θάλασσα ήδη επηρεάζει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Ο πληθωρισμός πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα εξακολουθεί να συμπιέζει τα εισοδήματα και να προκαλεί προβλήματα σε όλους τους κλάδους της αγοράς. Όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσουμε για αρκετό ακόμη διάστημα να κινούμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της καλούνται να σχεδιάσουν την πορεία που οδηγεί στην επόμενη μέρα».
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ μίλησε για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που σαφώς λειτουργεί ως ανάχωμα στις πιέσεις, που προκαλεί το αρνητικό διεθνές περιβάλλον. «Όμως, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, στόχος δεν είναι μια πρόσκαιρη μεγέθυνση του ΑΕΠ, με όχημα την αυξημένη ρευστότητα. Ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε όρους για δυναμική, αλλά ταυτόχρονα ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη, που θα οδηγήσει στη σύγκλιση των εισοδημάτων με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια ανάπτυξη, που θα θωρακίσει τη χώρα ενάντια σε εξωτερικές κρίσεις και κινδύνους. Ο μόνος δρόμος για να γίνει αυτό είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας. Είναι η στροφή σε τομείς και δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία. Είναι η παραγωγή περισσότερων εξαγώγιμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι η σταθερή βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων - και ιδίως των μικρομεσαίων, οι οποίες συνεισφέρουν το 92% του παραγόμενου εθνικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας».

Προτεραιότητες

Σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να κινηθεί η ανάπτυξη και η οικονομία ο Γιάννης Μασούτης μίλησε για αύξηση των επενδύσεων, με μέσο ρυθμό της τάξης του 8%, ώστε η χώρα να προσεγγίσει το μέσο όρο της ευρωζώνης. «Πρέπει να διαμορφώσουμε στοχευμένες πολιτικές για την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας και του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ, να τετραπλασιάσουμε τις δαπάνες Έρευνας και Τεχνολογίας, ώστε να πλησιάσουμε τον μέσο όρο της ευρωζώνης, να επιδιώξουμε την αύξηση του μέσου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης