Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Στουρνάρας ζητά μειώσεις επτοκίων: Ήρθε η ώρα η ΕΚΤ να αποκλίνει από τη Fed

Ο Στουρνάρας ζητά μειώσεις επτοκίων: Ήρθε η ώρα η ΕΚΤ να αποκλίνει από τη Fed
Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης επισημαίνει ότι οι καταστάσεις στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικές
Σχετικά Άρθρα
Μειώσεις επιτοκίων ζητά από την ΕΚΤ, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως έφτασε η ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαφοροποιηθεί από τη Fed.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να φοβάται να μετατοπίσει την «υπερβολικά συνετή» στάση της για τα επιτόκια μακριά από αυτή της Fed, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Μιλώντας στη Φρανκφούρτη -αφού η ΕΚΤ έδωσε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει την πρωτοφανή περίοδο των αυξήσεων επιτοκίων τον Ιούνιο- ο Έλληνας αξιωματούχος επανέλαβε ότι είναι πιθανές τέσσερις μειώσεις επιτοκίων φέτος. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές μειώνουν τα στοιχήματα σε τέτοιες κινήσεις.
«Τώρα είναι ώρα να αποκλίνουμε», είπε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg. «Οι καταστάσεις στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικές.
Στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη, κυρίως λόγω της ώθησης που προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Δεν το έχουμε αυτό στην Ευρώπη. Και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη οδηγήθηκε κυρίως από την πλευρά της προσφοράς – όχι από την πλευρά της ζήτησης, ούτε από τους μισθούς».

Ο πληθωρισμός

Οι δηλώσεις Στουρνάρα ήρθαν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που υπερέβη τις προσδοκίες και προκάλεσε μια ταχεία ανατιμολόγηση των στοιχημάτων για τη νομισματική χαλάρωση. Οι αγορές υπολογίζουν τώρα ότι η ευρωζώνη, όπου τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή υπολείπονταν των εκτιμήσεων, θα κάνει τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, σε σύγκριση με λιγότερες από δύο για τη Fed.
«Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed», είπε χθες και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, στους δημοσιογράφους.

Απαραίτητη η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι πιέσεις στην οικονομία των 20 κρατών της ζώνης καθιστούν πιο επείγουσα την υπόθεση για χαλαρότερη πολιτική. Ενώ εξακολουθεί να οραματίζεται μια λεγόμενη ήπια προσγείωση, προειδοποιεί ότι η υπερβολική αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων θα έθετε σε κίνδυνο την ήδη αναιμική ανάπτυξη και τον κίνδυνο να πέσει ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2%.
«Βλέπουμε τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης στην Ευρώπη, επίσης στη Γερμανία», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης».
Ασκεί πιέσεις για συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ακολουθούμενες από άλλες δύο μέχρι το τέλος του έτους - μια άποψη που δεν συμμερίζονται και τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ωστόσο, κάποιοι από τους πιο συντηρητικούς συναδέλφους του προτιμούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση, ανησυχώντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανακάμψει καθώς οι μισθοί αυξάνονται. Θα προτιμούσαν κινήσεις κάθε τρεις μήνες — όταν η ΕΚΤ επικαιροποιεί τις τριμηνιαίες προβλέψεις της.
Αυτή η συζήτηση, αυτή τη στιγμή στα αρχικά της στάδια, θα διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες. Στο μεταξύ, ο κ. Στουρνάρας θέλει η ΕΚΤ - η οποία κατηγορήθηκε ότι κινείται πολύ αργά καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε - να αρχίσει να ενεργεί.
«Τον περασμένο Σεπτέμβριο προχωρήσαμε σε αύξηση ως "ασφάλιση" έναντι του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αύξηση των μισθών θα συνεχίσει να μετριάζεται. «Τώρα έχει γυρίσει αντίστροφα. Υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέσει πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Τώρα χρειαζόμαστε μια ασφάλεια για να μην μείνουμε πίσω από την καμπύλη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης