Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το κόλπο 14 δισ. ευρώ από τις πολυεθνικές… υπέρ της ακρίβειας - Ελλάδα και 7 χώρες της ΕΕ «ξύπνησαν» 15 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Το κόλπο 14 δισ. ευρώ από τις πολυεθνικές… υπέρ της ακρίβειας - Ελλάδα και 7 χώρες της ΕΕ «ξύπνησαν» 15 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές
Οι Financial Times περιγράφουν πως οι πολυεθνικές εταιρείες -μέσω των «εδαφικών περιορισμών εφοδιασμού»- ελέγχουν την αγορά και διατηρούν στα ύψη τις τιμές των προϊόντων τους
Σχετικά Άρθρα

Η άνοδος της ακροδεξιάς έχει σημάνει συναγερμό σε όλες τις χώρες της ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών σε 15 ημέρες. Η ακρίβεια είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στα οποία οφείλεται η άνοδος των λαϊκιστικών και κυρίως των ακροδεξιών κομμάτων.
Το γεγονός αυτό, λοιπόν, έκανε την Ελλάδα και ακόμα 7 χώρες της ΕΕ να… σπάσουν την αδράνεια, που τόσο καιρό λειτουργούσε υπέρ των πολυεθνικών και εις βάρος των καταναλωτών και να ζητήσουν την παρέμβαση της Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι υπουργοί της ΕΕ θα πιέσουν την Παρασκευή (24/5/2024) τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν τις πολυεθνικές εταιρείες που αναγκάζουν τους λιανοπωλητές να πληρώνουν εντελώς διαφορετικές τιμές για το ίδιο επώνυμο προϊόν, όπως η σοκολάτα ή τα μπισκότα, γεγονός που εκτιμάται ότι κοστίζει στους καταναλωτές 14 δισ. ευρώ ετησίως.
«Οκτώ κυβερνήσεις θα υποβάλουν έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να σκληρύνει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς ώστε να σταματήσει η αποτελεσματική απαγόρευση του λεγόμενου παράλληλου εμπορίου, κατά το οποίο οι λιανοπωλητές αγοράζουν προϊόντα φθηνότερα από άλλο κράτος μέλος» επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν επέβαλε την Πέμπτη (23/5/2024) πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelez, την εταιρεία του Toblerone και του τυριού Philadelphia, επειδή περιόρισε τους χονδρέμπορους να αγοράζουν μπισκότα, σοκολάτες και καφέ σε ένα κράτος μέλος, όπου οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλές, για να τα πουλήσουν σε ένα άλλο. «Είναι παράνομο», δήλωσε η Margrethe Vestager, επίτροπος ανταγωνισμού, σχετικά με την απαγόρευση.
Αλλά οι κυβερνήσεις και οι λιανοπωλητές λένε ότι οι πρακτικές αυτές είναι κοινές σε όλη την ενιαία αγορά της Ευρώπης, που υποτίθεται ότι εξαλείφει τέτοιους φραγμούς στο εμπόριο εντός της Ένωσης.

Το μπλοκ της Ελλάδας και 7 χωρών της ΕΕ

Μικρότερες χώρες όπως το Βέλγιο, η Κροατία, η Δανία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν πρόταση της Ολλανδίας για τον τερματισμό των λεγόμενων «εδαφικών περιορισμών εφοδιασμού» (TSC), αυτό που η πρόταση περιγράφει ως «διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ για πανομοιότυπα προϊόντα».
Οι εν λόγω χώρες επιθυμούν τη ρητή απαγόρευση των συμβάσεων που περιέχουν τέτοιους όρους και την κατάργηση της απαίτησης να παρέχονται μακροσκελείς ετικέτες σε τοπική γλώσσα. Αυτό θα μπορούσε να αντικατασταθεί από έναν κωδικό QR που θα μεταφέρει τους πελάτες σε έναν ιστότοπο στη γλώσσα τους.

Χρονοβόρες οι έρευνες

Οι έρευνες για τον ανταγωνισμό, όπως η έρευνα για τη Mondelez, είναι χρονοβόρες και βασίζονται σε στοιχεία από χονδρέμπορους και λιανοπωλητές που είναι απρόθυμοι.
«Εάν προσπαθήσετε να αγοράσετε επώνυμα προϊόντα από άλλη χώρα, ο παραγωγός θα σας διακόψει την προμήθεια. Και κάποιες μεγάλες μάρκες πρέπει να τις αποθηκεύσετε», δήλωσε στέλεχος λιανικής πώλησης, το οποίο αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Στα 14 δισ. ευρώ το κόστος για τους καταναλωτές

Έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι οι TSC εφαρμόζονται σε 1 στα 25 προϊόντα, με τιμές κατά μέσο όρο 10 % υψηλότερες από ό,τι στις φθηνότερες αγορές.
Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 16 κράτη μέλη το 2020 διαπίστωσε ότι τα
TSC κοστίζουν στους καταναλωτές 14,1 δισ. ευρώ ετησίως.
Η Micky Adriaansens, υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, δήλωσε: «Η άρση των εμπορικών φραγμών θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ενιαία αγορά. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση δίκαιων λιανικών τιμών καταναλωτή για τρόφιμα και μη τρόφιμα - κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους υψηλών τιμών καταναλωτή.
Τα οκτώ κράτη μέλη προτείνουν μια συγκεκριμένη πορεία προς την απαγόρευση της ΕΕ για τα TSC με την τροποποίηση υφιστάμενων ή νέων κοινών κανόνων ή μέσων της ΕΕ», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν χρειάζονται νέοι κανόνες, η Vestager δήλωσε: «Είναι παράνομο να εμποδίζουμε τους εμπόρους να αγοράζουν σε ένα κράτος μέλος και να πωλούν σε άλλο». «Ελπίζουμε ότι αυτή η υπόθεση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά… έχουμε κι άλλες υποθέσεις στα σκαριά», πρόσθεσε.
Ο Enrico Letta, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, τόνισε το ζήτημα των περιορισμών στις αγορές στην πρόσφατη έκθεσή του για το μέλλον της ενιαίας αγοράς.

Η επιστολή Μητσοτάκη

Στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στην επιστολή που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε επιστολή που είδαν οι Financial Times, ο κ. Μητσοτάκης έγραψε ότι η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη υποφέρουν από «τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές» για επώνυμα βασικά καταναλωτικά αγαθά σε σύγκριση με ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ζωτικής σημασίας το μπλοκ να δείξει στους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές ότι μπορεί «να παρέμβει αποφασιστικά, γρήγορα και αποτελεσματικά προκειμένου να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα».
Ζήτησε επίσης να απαγορευτεί στις εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν με διαφορετικό εμπορικό σήμα σε διαφορετικά κράτη μέλη.


www.bankingnews.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης