Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι κρατάει ξύπνιο τον Στουρνάρα (ΤτΕ), γιατί θα έκοβε τις φλέβες του - Τι του είπε ο Αντώνης Σαμαράς πριν γίνει υπουργός Οικονομικών

Τι κρατάει ξύπνιο τον Στουρνάρα (ΤτΕ), γιατί θα έκοβε τις φλέβες του - Τι του είπε ο Αντώνης Σαμαράς πριν γίνει υπουργός Οικονομικών
Τον «ξεκλείδωσε» ο διευθυντής Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς
Τα καλύτερα 45 λεπτά του Γιάννη Στουρνάρα ήταν χθες 13-6-2024 στη συζήτηση με το διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά στο συνέδριο του ΤΜΕΔΕ με τίτλο «Redefining the Future Horizons.
Περιέγραψε από την εποχή των Μνημονίων φτάνοντας στο σήμερα και στο αύριο προσδιορίζοντας ως «εχθρό» την κλιματική Αλλαγή όπως και το τι πρέπει να κάνει η Αμερική με το χρέος της.
Ωστόσο έπρεπε να κατέβει από το βήμα για να δεχθεί ένα ακόμη ερώτημα το οποίο είχε ως περιεχόμενο αν τον ενδιαφέρει η πολιτική.
Είπε στο bankingnews ότι έφτασα στα 70 μου για να συμπληρώσει την απάντηση με ένα ξερό ΌΧΙ.
Με τη συμμετοχή του διευθυντή της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς έπιασαν τα «καυτά» θέματα από τα «κέρατα» τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνής Οικονομίας.
Διέτρεξαν σαν «ποίημα» τα τελευταία 15 χρόνια που έζησε η Ελλάδα.

Τι του είπε ο Αντώνης Σαμαράς πριν γίνει υπουργός Οικονομικών

Το παρελθόν το παρόν και το μέλλον γέμισαν με εμπειρία τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θυμήθηκε από το παρελθόν ότι δύο φορές ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς του πρότεινε τη θέση του υπουργού Οικονομικών και αυτός αρνήθηκε την πρώτη για να την αποδεχτεί στη δεύτερη όταν ο Αντώνης Σαμαράς του είπε πολύ απλά ότι αν χρεοκοπήσει η χώρα εσύ θα κάνεις ανεπηρέαστος αυτό που θέλεις;
Αυτό ήταν. Άλλαξε απόφαση και αποδέχθηκε την πρόταση λέγοντας στη σύζυγό του Λίνα ότι μπαίνουμε στη φωτιά με τη σύζυγο του να του λέει Θα μπεις τι θα κάνεις.
Σήμερα ο Κεντρικός Τραπεζίτης δηλώνει ότι τίποτα δεν το κρατάει ξύπνιο και είναι ΖΕΝ.
Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τα πέρασε τα δύσκολα.
«Σήκωσε» το θέμα χρέους της Αμερικής το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς το έλλειμμα είναι στο 8,9%.
Απαιτείται από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να μειώσει τις δαπάνες κατά 2% ή να αυξήσει αντίστοιχα τα φορολογικά έσοδα για να σταματήσει η απειλή χρέους.

Mario Draghi κράτα μόνο αυτά με το κόκκινο

Χαρακτήρισε «καλό» άνθρωπο και τεχνοκράτη τον Mario Draghi όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει ο κ. Παπαχελάς πόσο καλός θα ήταν στο τιμόνι της Commission.
Με τον διευθυντή της εφημερίδας να αποκαλύπτει ότι ο κειμενογράφος του Draghi, του είπε ότι έχει σημειώσει με κόκκινο τα δύσκολα σημεία της ομιλίας του με μπλε τα λιγότερα και με πράσινο τα ήρεμα με τον Draghi να του ζητά να κρατήσει τα σημεία της ομιλίας με το κόκκινο δείχνοντας αποφασισμένος να συγκρουστεί και να αναλάβει ρίσκο.

Προσδιόρισε την κλιματική αλλαγή ως εχθρό, ο Γιάννης Στουρνάρας

Μίλησε για μυωπική συμπεριφορά από τους παγκόσμιους ηγέτες.
Η κλιματική έρχεται είναι δίπλας μας. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα τα λύσουν οι επόμενοι που έρχονται. Το κόστος της κλιματικής αλλαγής υπολογίζεται σε 600 δις ευρώ , με τον κ Στουρνάρα να λέει μπορεί να βρεθούν τα χρήματα το ζητούμενο είναι η κινητοποίηση

Η πορεία της εγχώριας Οικονομίας - Η ακρίβεια και οι μεταρρυθμίσεις

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε
ότι σήμερα η χώρα ακόμα ανακάμπτει, ενώ η θεωρία πως η Ελλάδα είναι μόνο τουρισμός και ακίνητα δεν ισχύει, διότι αδικεί άλλους τομείς, όπως η βιομηχανία και οι κατασκευές.
Αναφερόμενος στην εποχή των μνημονίων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι έλυσαν πολλά προβλήματα, μέσω των οποίων προωθήθηκε ένα σύνολο σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως η δημιουργία φορολογικού μηχανισμού μέσω της ΑΑΔΕ.
Επιπλέον, η χώρα μας έλαβε μια πρωτοφανή βοήθεια ύψους 290 δισ ευρώ, η οποία διοχετεύτηκε στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στην δικαιοσύνη είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ απαιτείται να προχωρήσουν γρήγορα επιπλέον μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επεσήμανε πως είναι εξασφαλισμένη εφόσον τρέξει η ανάπτυξη και πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα πέριξ του 2% τα επόμενα χρόνια.
Εστίασε μάλιστα, στην αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.
Για την ακρίβεια, ανέφερε πως το πρόβλημα είναι κατά 80% εισαγόμενο και κατά 20% οφείλεται σε εγχώρια ζητήματα ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, ενώ όπως δήλωσε: 
«Πρέπει να ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού», προαναγγέλλοντας πως η ΤτΕ θα παρουσιάσει μελέτη το ερχόμενο διάστημα για τις αιτίες των ανατιμήσεων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση έχει μία καθαρή τριετία μπροστά της και δεν πρέπει να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις με κυρίαρχες αυτές στη δικαιοσύνη, την αγορά εργασίας, και στο “τρίγωνο της γνώσης”: παιδεία, καινοτομία, έρευνα.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό στην ΕΕ, τον χαρακτήρισε αναστρέψιμο, εκτίμησε ότι θα είμαστε κοντά στον στόχο του 2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2025», επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «Η Ευρώπη χρειάζεται να ολοκληρώσει την τραπεζική της ένωση και να αποκτήσει ένα σύστημα πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και διαχείρισης κρίσεων, χρειάζονται κοινοί κανόνες».

«Κόβει φλέβες» ο κεντρικός Τραπεζίτης

Υπερασπίστηκε την ισοτιμία με την οποία μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ το 2022 σε βαθμό που θα ήταν πρόθυμος να κόψει τις φλέβες του με τον κ. Παπαχελά να του λέει δεν θέλουμε υπερβολές
Αναγνώρισε ότι το 2009 δεν έπρεπε να είχαμε φτάσει σε διψήφιο ποσοστό τα ελλείμματα.
Για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είπε ότι έπρεπε να πάρει πιο σκληρά μέτρα ενώ ξεκίνησε με παροχές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης