Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα πέντε μεγάλα στοιχήματα του Ελληνικού προϋπολογισμού για το 2025 - Που βρίσκεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος;

Τα πέντε μεγάλα στοιχήματα του Ελληνικού προϋπολογισμού για το 2025 - Που βρίσκεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος;
Ανάπτυξη, σταθερότητα, επενδύσεις και αποκλιμάκωση χρέους στις προτεραιότητες της νέας οικονομικής στρατηγικής
Με πέντε κρίσιμες προκλήσεις και στοιχήματα θα βρεθεί αντιμέτωπος ο προϋπολογισμός του 2025 που ψηφίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2024 από την βουλή με το βάρος να πέφτει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με βασικό «όχημα» τις επενδύσεις, την δημοσιονομική σταθερότητα με οδηγό τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά και στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους με νέες πρόωρες αποπληρωμές δόσεων δανείων από το πρώτο μνημόνιο ύψους 5 δισ. ευρώ που λήγουν μετά το 2032.

Αναλυτικότερα:

1.ΑΝΑΠΤΥΞΗ
:
Υψηλότερα στο 2,3% από 2,2% φέτος τοποθετείται ο πήχης για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2025 με τους αναλυτές των διεθνών οίκων και οργανισμών να χαρακτηρίζουν την πρόβλεψη αυτή ρεαλιστική, βασιζόμενοι στα ισχυρά «δείγματα γραφής» της χώρας. Αρκεί βέβαια να δουλέψουν τα «μοτέρ» για την αύξηση των επενδύσεων με την βοήθεια των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και των εισπράξεων από τον τουρισμό που θα οδηγήσουν το ΑΕΠ στα 247,5 δισ. ευρώ, επίπεδα που έχει να πιάσει η χώρα από το μακρινό 2008.
Ωστόσο οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας περιβάλλονται από τους κινδύνους με τις γεωπολιτικές κρίσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες ενδέχεται να επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα παγκοσμίως και να φρενάρουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

2. ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:
Ο στόχος για μείωση του πληθωρισμού στο 2,1% την επόμενη χρονιά από το 2,7% φέτος είναι φιλόδοξος, αλλά κρίσιμος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
Η επίτευξή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και η σταθερότητα στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, καθώς και από την αποτελεσματική εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών που θα συμβάλουν στη μείωση των τιμών.

3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ «ΚΟΡΣΕΣ»:
Το οικονομικό επιτελείο θα πορευθεί το 2025, αλλά και τα επόμενα χρόνια, με «πλοηγό» τους νέους περιοριστικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, οι οποίοι προβλέπουν υψηλότερα πρωτογενή πλεονεκτήματα 2,4% του ΑΕΠ και περιορισμένη ευελιξία στις κρατικές δαπάνες, καθώς τίθεται ανώτατο όριο αύξησης 3,7%.
Αυτή η στρατηγική στοχεύει στην ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συνεχιζόμενη μείωση του δημόσιου χρέους και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των περιορισμών θα απαιτήσει αυστηρότερη διαχείριση των δημοσίων πόρων και ίσως να περιορίσει τη δυνατότητα για άμεσες δημοσιονομικές ενισχύσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η κοινωνική πρόνοια.

4. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ:
Κονδύλια άνω των 14 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθούν τον επόμενο χρόνο στην οικονομία και θα κρίνουν το στοίχημα για αύξηση των επενδύσεων κατά 8,4%.
Αναλυτικότερα για το 2025 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 9,2 δισ. ευρώ - εκ των οποίων τα 6,45 δισ. ευρώ θα έρθουν από τα κοινοτικά ταμεία και 2,75 δισ. ευρώ θα βγουν από τα εθνικά- ενώ σε αυτόν τον λογαριασμό θα πρέπει να προστεθούν και τα 4,9 δισ. ευρώ που αποτελούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τάχιστα.

5. ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ:
Το 2025 θα τρέξει η επόμενη φάση του σχεδίου για την ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, με στόχο να πέσει στο 147,5% της ΑΕΠ από 153,7% φέτος.
Στον προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), περιλαμβάνονται νέες πρόωρες αποπληρωμές δόσεων δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο, που κανονικά ωριμάζουν μετά το 2032.
Αυτή η κίνηση έχει διπλό όφελος: πρώτον, θα μειωθούν περαιτέρω οι τόκοι που καταβάλλει κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός, καθώς η συγκεκριμένη δαπάνη ανέρχεται σήμερα στο 3% της ΑΕΠ.
Δεύτερον, η πρόωρη αποπληρωμή ενισχύει το σήμα της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και βελτιώσει τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές, οδηγώντας την πιο βαθιά στην επενδυτική βαθμίδα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης