Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα 5+1 νέα αθλήματα που πρέπει να παρακολουθήσεις στο Τόκιο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα 5+1 νέα αθλήματα που πρέπει να παρακολουθήσεις στο Τόκιο

Surfing, καράτε, skateboard, αθλητική ορειβασία και μπάσκετ 3 on 3 είναι τα αθλήματα/αγωνίσματα, τα οποία μετά από πολλή συζήτηση εντάχθηκαν στο ολυμπιακό πρόγραμμα του Τόκιο, ενώ baseball/softball είναι αυτά που επανεμφανίζονται ύστερα από το 2008 και το Πεκίνο.

Έχοντας ως στόχο οι Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνουν πιο δημοφιλείς στους νέους, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να προσθέσει πέντε νέα αθλήματα, αλλά και το αγώνισμα του 3 on 3.

«Θέλαμε να φέρουμε τα αθλήματα πιο κοντά στη νεολαία» λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Τόμας Μπαχ. «Με τόσες διαφορετικές επιλογές που έχουν οι νέοι, δεν περιμένουμε να έρθουν από μόνοι τους σε εμάς. Εμείς πρέπει να τους πλησιάσουμε».

Για το λόγο αυτό προστέθηκαν και αθλήματα όπως το skateboard, το surfing και η αθλητική αναρρίχηση. Έτσι, το πρόγραμμα πλέον θα περιλαμβάνει 33 αθλήματα που είναι ρεκόρ και θα πραγματοποιηθούν 339 εκδηλώσεις σε 42 ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Surfing

thumbnail_surf.jpg

Χρειάστηκε να ξοδέψει αμέτρητες ώρες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Surfing, προκειμένου να πείσει την ΔΟΕ να εντάξει το άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και τα κατάφερε!

26 Ιουλίου λοιπόν, o πρόεδρος και το κοινό, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν 20 άνδρες και 20 γυναίκες σέρφερς να προσπαθούν να δαμάσουν τα κύματα και να «κυνηγήσουν» όσα περισσότερα μπορούν σε διάρκεια μισής ώρας. Οι πέντε κριτές θα αξιολογήσουν την απόδοσή τους με 5 κριτήρια: τον βαθμό δυσκολίας, την πρωτοτυπία, την ταχύτητα, τη δύναμη, τη ροή και ύστερα η τελική βαθμολογία τους θα προκύπτει από τα δύο κύματα που θα έχουν τον υψηλότερο βαθμό.

Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν στην παραλία Tsurigasaki, περίπου 100 χμ. από το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο.

Καράτε

Το καράτε ήταν αυτό που διεκδικούσε πιο έντονα απ’ όλα την ένταξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το οποίο βρέθηκε πολύ κοντά στο πρόγραμμα του 2012 στο Λονδίνο. Όμως η πρεμιέρα του τελικά θα πραγματοποιηθεί στη χώρα που «γεννήθηκε».

Θα αγωνιστούν 80 αθλητές, 60 στο kumite και 20 στο kata, ενώ και στα δύο θα υπάρξει ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών αθλητών.

Η Ιαπωνία είναι κυρίαρχη στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του καράτε, με τον Ryo Kiyuna, ο οποίος είναι από τη γενέτειρα του αθλήματος το Okinawa, να χαρακτηρίζεται φαβορί. Επίσης εντύπωση προκαλεί ο Ισπανός Damian Quintero ο οποίος είναι έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης και εγκατέλειψε τη δουλειά του για να επικεντρωθεί στο καράτε, όταν ανακοινώθηκε ότι έγινε ολυμπιακό άθλημα.

Αθλητική αναρρίχηση

thumbnail_climb.jpg

Η αθλητική αναρρίχηση θα διεξαχθεί σε ειδικούς τοίχους αναρρίχησης και θα περιλαμβάνει τρία αγωνίσματα, αυτό της δυσκολίας, της ταχύτητας και της αναρρίχησης χωρίς σχοινί ασφαλείας, με τον νικητή να αναδεικνύεται από τη συνολική βαθμολογία.

Στην αναρρίχηση ταχύτητας, δύο αθλητές ανεβαίνουν σε τοίχο ύψους 15 μέτρων δίπλα-δίπλα σε πανομοιότυπες διαδρομές και ο πρώτος που θα φτάσει στην κορυφή κερδίζει.

Στην αναρρίχηση χωρίς σχοινί, οι αθλητές θα κληθούν να ολοκληρώσουν έναν καθορισμένο αριθμό διαδρομών σε όσο το δυνατόν λιγότερες προσπάθειες σε τοίχους ύψους 4,5 μέτρων με προεξοχές.

Στης δυσκολίας, οι αθλητές θα σκαρφαλώνουν όσο πιο ψηλά μπορούν μέσα σε έξι λεπτά σε τοίχο 15 μέτρων.

Οι οκτώ πρώτοι θα προκριθούν στον τελικό όπου και θα επαναλάβουν όσα έκαναν. Οι συμμετέχοντες θα είναι 40, 20 γυναίκες και 20 άνδρες.

Skateboard

thumbnail_skate.jpg

Το skateboard έχει ως στόχο το νεανικό κοινό, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για διακρίσεις στις μικρές ηλικίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Sky Brown, η οποία σε ηλικία μόλις 13 ετών και 11 ημερών, θέλει να γίνει η νεότερη Βρετανίδα Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων παίρνοντας το ρεκόρ από τη Margery Hinton που ήταν 13 ετών και 44 ημερών στο Άμστερνταμ το 1928.

Υπάρχουν δύο είδη skateboarding, το street και το park. Ο κάθε αθλητής θα αγωνίζεται ατομικά και θα βαθμολογείται συνολικά για το επίπεδο δυσκολίας και πρωτοτυπίας του προγράμματός του.

Στο street skateboarding πρέπει να περνά εμπόδια, όπως ράγες, σκάλες, κράσπεδα, παγκάκια, τοίχους και πλαγιές, αποδεικνύοντας τις δεξιότητές του και τα κόλπα του μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Το park skateboarding πραγματοποιείται σε μια κοίλη διαδρομή που διαθέτει περίπλοκες καμπύλες, στις οποίες ανεβαίνει με ταχύτητα για να εκτελέσει κόλπα στον αέρα, συνοδευόμενος από μουσική.

Ογδόντα αθλητές θα διαγωνιστούν για τέσσερα μετάλλια, με τους άνδρες και τις γυναίκες να ανταγωνίζονται και στα δύο είδη.

Baseball/Softball

Baseball και Softball επιστρέφουν 12 χρόνια μετά. Το Baseball υπήρξε Ολυμπιακό άθλημα από το 1992 μέχρι το 2008 και το Softball από το 1996 μέχρι το 2008. Διακρίσεις σε αυτά τα αθλήματα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα, όπου είναι και οι κυρίαρχες.

Το baseball είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Ιαπωνία, με τη δημοτικότητα του αθλήματος να αυξάνεται μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της εισροής Αμερικανών στρατιωτών. Σε μια έρευνα του 2018, το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν το αγαπημένο τους άθλημα.

3 on 3

thumbnail_3on_3.jpg

Επίσης, στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας θα δούμε και ένα νέο αγώνισμα. Το μπάσκετ 3 on 3, εξαργυρώνοντας τη δημοφιλία του, θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Ιουλίου. Η πρώτη εμφάνισή του έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Σιγκαπούρη το 2010 και έκτοτε υπήρξε αίτημα για να γίνει ολυμπιακό αγώνισμα. Όπως και έγινε.

Η προσθήκη νέων αθλημάτων όμως δεν σταματά εδώ, καθώς στους επόμενους αγώνες, το 2024 στο Παρίσι έχει προγραμματιστεί η είσοδος του breakdance και το 2028 στο Λος Άντζελες αυτή του cheerleading. Μέχρι τότε όμως, ας απολαύσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο!

Φωτεινή Κρεμαστιώτη

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης