Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την τελετή έναρξης των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την τελετή έναρξης των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων
Η τελετή έναρξης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων από τότε που αναβίωσαν και διεξήχθησαν στην Αθήνα το 1896.

Η τελετή έναρξης στο Τόκιο σίγουρα θα είναι διαφορετική, καθώς για πρώτη φορά δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι να δίνουν αυτόν τον μοναδικό παλμό στους αγώνες. Για αυτό και οι Ιάπωνες θέλουν να παρουσιάσουν μια σεμνή τελετή που παράλληλα θα συγκινήσει.

Με την τελετή έναρξης, αλλά και λήξης, δίνεται η ευκαιρία στη χώρα που τους διοργανώνει να προωθήσει την εθνική της ταυτότητα στον πλανήτη.

Ακολουθώντας την παράδοση, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο θα αποτελείται από μια σειρά εκδηλώσεων, όπως η παρέλαση των αθλητών, το άναμμα του βωμού της Ολυμπιακής φλόγας, η ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου και η απελευθέρωση περιστεριών ως συμβόλου ειρήνης.

Το θέμα της συγκεκριμένης τελετής είναι το «Moving Forward» (Προχωράμε μπροστά) που αναφέρεται στην πανδημία και το σύνθημα του Τόκιο 2020 είναι το «United by Emotion» (Ενωμένοι από συναίσθημα).

 


Πότε θα γίνει η έναρξη;

Είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιουλίου στις 20:00 τοπική ώρα και έτσι στην Ελλάδα θα μεταδοθεί ζωντανά στις 14:00 και στις 22:00 σε επανάληψη.

Πού θα γίνει;

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας στο Τόκιο. Το κτιριακό συγκρότημα αξίας 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι σχεδιασμένο από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma και έχει χωρητικότητα 68.000 θέσεων και 58.000 για την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Ποιοι θα βρίσκονται στο Στάδιο;

Η τελετή έναρξης και όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν με απουσία θεατών λόγω της πανδημίας και της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ιαπωνική πρωτεύουσα.

Ενώ αρχικά είχε απαγορευτεί μόνο η είσοδος ξένων φιλάθλων-τουριστών και ευελπιστούσαμε πως θα υπάρχουν τουλάχιστον Ιάπωνες θεατές, η κυβέρνηση της χώρας είπε «όχι» και σε αυτούς.

Έτσι, στο στάδιο θα βρίσκονται περίπου 950 προσκεκλημένοι. Οι 800 θα είναι ξένοι, μεταξύ των οποίων και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, ενώ οι 150 Ιάπωνες. Στην τελετή θα παρευρεθεί και ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Naruhito, ως μοναδικός εκπρόσωπος της αυτοκρατορικής οικογένειας.

OA_1.jpg

Από τους 11.500 αθλητές και αθλήτριες (51% άνδρες και 49% γυναίκες) δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να βρεθούν όλοι στην τελετή, λόγω των πρωτοκόλλων, αλλά θα υπάρχει αντιπροσωπεία από κάθε χώρα, όπου οι αποστολές είναι μεγάλες.

Η ομάδα της Ελλάδας η οποία απαρτίζεται από 83 αθλητές θα μπορέσει να παρευρεθεί κανονικά με όλα τα μέλη της στο Στάδιο και παράλληλα θα ανοίξει την παρέλαση, ως είθισται. Δεύτερη θα εισέλθει η ομάδα των προσφύγων.

Οι υπόλοιπες χώρες θα παρελάσουν βάσει των ονομάτων τους στην ιαπωνική γλώσσα και όχι στην αγγλική. Επίσης, για πρώτη φορά η κάθε χώρα θα μπορεί να έχει δύο σημαιοφόρους, έναν άντρα και μία γυναίκα στο πλαίσιο της ισότητας των φύλων. Για την Ελλάδα την ελληνική σημαία θα σηκώσουν η Άννα Κορακάκη και ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Θα παρελάσουν 206 χώρες-ομάδες, μεταξύ των οποίων η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων και η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, ROC (Russian Olympic Committee), καθώς η Ρωσία τελεί υπό τιμωρία για σκάνδαλο ντόπινγκ.

Τι θα φορέσει η ελληνική αποστολή;

eoe-emfaniseis-1_0_1.jpg

greece-tokyo2020-uniforms_1.jpg

Τι περιμένουμε από την τελετή έναρξης;

Η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020 έθεσε ως βασικά θέματα που πρέπει να επισημανθούν καθ’ όλη τη διάρκεια των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών, την ειρήνη, τη συνύπαρξη, το μέλλον, την Ιαπωνία και το Τόκιο, τους αθλητές, τη συμμετοχή και τον ενθουσιασμό.

Στην τελετή έναρξης θα προβληθεί η ιστορία και ο πολιτισμός της Ιαπωνίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επίσημη έναρξη από τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Naruhito, την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας και του Ολυμπιακού ύμνου, την παρέλαση των αθλητών, τη συμβολική απελευθέρωση των περιστεριών, την έπαρση της Ολυμπιακής σημαίας και τον όρκο από έναν αθλητή, έναν αξιωματούχο και έναν προπονητή.

rio-2016-olumpiakoi-agones-rio-nte-tzaneiro-teleti-enarksis_1.jpg

Οι λεπτομέρειες της βραδιάς έχουν διατηρηθεί κρυφές, αλλά όπως κάθε τελετή, θα περιλαμβάνει εκατοντάδες ανθρώπους με περίτεχνα κοστούμια, θεαματικά σκηνικά και μουσική, χορούς, αλλά και εμφανίσεις διασήμων Ιαπώνων.

Μεγάλο μέρος της τελετής έχει ήδη μαγνητοσκοπηθεί, ενώ ξέρουμε πως στην τελετή θα πραγματοποιηθεί πτήση από την Blue Impulse, η οποία αναμένεται να κυματίσει τους ολυμπιακούς κύκλους πάνω από τον ουρανό της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Όλα λοιπόν είναι έτοιμα για τους Αγώνες που άργησαν να πραγματοποιηθούν έναν ακριβώς χρόνο. Η συνέχεια στις 14:00 ζωντανά από το Τόκιο...

Φωτεινή Κρεμαστιώτη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης