Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Βραζιλία - Ισπανία, Ολυμπιακοί Αγώνες: Η «τιτανομαχία» του Τόκιο με φόντο το χρυσό μετάλλιο!

Βραζιλία - Ισπανία, Ολυμπιακοί Αγώνες: Η «τιτανομαχία» του Τόκιο με φόντο το χρυσό μετάλλιο!

Από την μία Ντάνι Άλβες, από την άλλη Πέδρι. Η εμπειρία απέναντι στα νιάτα και δύο χώρες που μετρούν από ένα χρυσό η κάθε μία. Το «BN Sports» και οι Νότης Χάλαρης και Δημήτρης Μανάκος, σας "ζεσταίνουν" ενόψει του τελικού ποδοσφαίρου των ανδρών, των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Ημέρα τελικού και… χρυσού μεταλλίου η σημερινή (07/08). Οι ομάδες των Βραζιλία και Ισπανία έφτασαν μέχρι το βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 2020 και αμφότερες έχουν έναν και μοναδικό στόχο. Το υψηλότερο σκαλί για δεύτερη φορά στην ιστορία τους. Το «BN Sports» σας εξηγεί πως έφτασαν μέχρι εδώ και τι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα στην διοργάνωση

Βραζιλία: Για δεύτερο σερί χρυσό με μπροστάρη τον Ντάνι Άλβες

Ήταν από τα φαβορί και το επιβεβαίωσε. Το μόνο που μένει είναι να κάνει το κάτι παραπάνω. Η Βραζιλία μπήκε στην διοργάνωση με σκέψη το δεύτερο σερί χρυσό και τον... Ντάνι Άλβες έτοιμο για αποδείξεις.

Ο Βετεράνος που την οδηγεί…

Ο Ντάνι Άλβες ήταν από την αρχή το πρόσωπο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ένα ρόστερ γεμάτο ταλέντο, ποιότητα και νιάτα. Ο 38χρονος μπακ ήταν απλώς ο δάσκαλος στο πλούσιο ρόστερ των Βραζιλιάνων.

Οι επιλογές του Αντρέ Ζαρντίν δεν ήταν απλά για την συμμετοχή αλλά με μοναδικό στόχο το υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Συγκεκριμένα, ο Ριτσάρλισον απέδειξε πως έχει πολλά να προσφέρει στην εθνική του ομάδα, καθώς είναι από τους κορυφαίους της διοργάνωσης.

Ο άσος της Έβερτον μετράει πέντε γκολ μέχρι τώρα και έχει κατακτήσει την κορυφή στον πίνακα των σκόρερ. Από την άλλη, ο Ντιέγκο Κάρλος της Σεβίλλης έχει μετατραπεί στον ηγέτη της αμυντικής γραμμής και δικαίως, με βάση την ποιότητά του.

Ο δρόμος για το βάθρο…

Η Βραζιλία ήταν από την αρχή το φαβορί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ρόστερ που επέλεξε ο 41χρονος τεχνικός. Η επιβεβαίωση ήρθε από τους ομίλους. Η άνετη νίκη με 4-2 επί της Γερμανίας, η ισοπαλία με 0-0 με την Ακτή Ελεφαντοστού αλλά και η επικράτηση με 3-1 επί της Σαουδικής Αραβίας, τα λέει όλα. Άνετα στην κορυφή του ομίλου και πρόκριση στην επόμενη φάση.

Στα προημιτελικά, η Αίγυπτος απέδειξε πως είναι σκληρό «καρύδι», όμως το γκολ του 22χρονου Ματέους Κούνια, χάρισε την νίκη και την πρόκριση στους Βραζιλιάνους. Επόμενο εμπόδιο, το Μεξικό. Μία ομάδα γεμάτη ταλέντο και ποιότητα, που δεν επέτρεψε στην Βραζιλία να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Στην παράταση, δεν άλλαξε τίποτα και οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτι. Με τέσσερα στα τέσσερα (4-1), η Βραζιλία προκρίνεται στον μεγάλο τελικό.

  • Βραζιλία-Γερμανία 4-2
  • Ακτή Ελεφαντοστού-Βραζιλία 0-0
  • Βραζιλία-Σαουδική Αραβία 1-3
  • Βραζιλία-Αίγυπτος 1-0
  • Βραζιλία-Μεξικό 0-0 (4-1 πεν.)

Ψάχνει το δεύτερο χρυσό στον τρίτο σερί τελικό…

Μπορεί στα τελευταία Μουντιάλ να μην έχει εντυπωσιάσει, όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Βραζιλία έχει πάρει το θέμα πολύ σοβαρά. Η αρχή έγινε σε εκείνους του Λονδίνου, το 2012. Εκεί, το Μεξικό στέρησε το χρυσό από τους Βραζιλιάνους, καθώς επικράτησαν με 2-1 στον τελικό.

Η «ρεβάνς», ήρθε τέσσερα χρόνια μετά, στους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας του 2016. Το «θύμα» ήταν η Γερμανία των Γκνάμπρι, Μπράντ και Σούλε, με την οποία έμεινε στο 1-1 και την κέρδισε στα πέναλτι με 6-5. Αυτό ήταν και το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της Βραζιλίας, έπειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.

Επίσης, το γεγονός πως θα βρεθεί σε τρίτο σερί τελικό, αποτελεί προσωπικό ρεκόρ για την χώρα, καθώς ξεπέρασε τους δύο σερί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 και του 1988. Τότε, βέβαια, είχε υποστεί ισάριθμες ήττες.

Ισπανία: Η ευκαιρία των «μικρών» να δώσουν ένα μάθημα στους… μεγάλους

Πρόκειται για μία «καλοδουλεμένη μηχανή», η οποία δεν απέχει σε μεγάλο βαθμό από την ανδρική ομάδα της Ισπανίας, αναφορικά με τον τρόπο παιχνιδιού της. Τα υψηλά ποσοστά κατοχής μπάλας που αρέσκεται να υιοθετεί στα παιχνίδια της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η πίεση που συνηθίζει να εφαρμόζει και οι δημιουργίες ευκαιριών, με την μπάλα χαμηλά, βασιζόμενη στην ορθολογική ανάπτυξη, την καθιστούν μία μικρογραφία της ισπανικής ομάδας που έφτασε μέχρι και την ημιτελική φάση του EURO.

Οι πρωταγωνιστές της Ισπανίας, με τον «βιονικό Πέδρι» να μονοπωλεί το ενδιαφέρον

«Μαέστρος» της ομάδας, πέραν του ιδιαίτερα έμπειρου στην διαχείριση των νέων της Ισπανίας, Λουίς Ντε Λα Φουέντε, είναι βεβαίως ο Πέδρι. Ο 18χρονος κεντρικός μέσος της Μπαρτσελόνα, ο οποίος αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην ανδρική ομάδα, και αυτήν που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας αγωνιστεί σε 73 ματς, καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν.

Αυτός καθοδηγεί την Ισπανία, με την αλλαγή του στον ημιτελικό απέναντι στην Ιαπωνία να αποτελεί... είδηση και να αναδημοσιεύεται διαρκώς από τα μέσα της χώρας του. Ένας «νέος ηγέτης», με φοβερά προσόντα και αστείρευτο ταλέντο, από τον οποίο ξεκινά κάθε καλή ενέργεια της «Φούριας Ρόχας» στο Ολυμπιακό τουρνουά.

Δίπλα του βρίσκονται ο Οργιαθαμπάλ, ο Ντάνι Όλμο και ο Μάρκο Ασένσιο. Ποδοσφαιριστές που κατέχουν το «τόπι» και αναλαμβάνουν να σηκώσουν το «βάρος» της επίθεσης, έχοντας μέχρι τώρα συμμετάσχει στο 50% των γκολ που έχει πετύχει η Ισπανία, στα πέντε ενενηντάλεπτα, στον δρόμο προς τον τελικό.

Η πορεία της Ισπανίας προς τον τελικό

Για να φτάσει εκεί άλλωστε συνάντησε την Αίγυπτο, την Αυστραλία, την Αργεντινή, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Ιαπωνία, ούσα αήττητη, και έχοντας δώσει δύο διαδοχικές παρατάσεις, καθώς οι δύο τελευταίοι αντίπαλοί της, στην προημιτελική και ημιτελική φάση, μόνο αμελητέες ποσότητες δεν είναι δυνατό να χαρακτηριστούν.

Αν στην επιτυχία που έχει διαδραματίσει η Ισπανία προστεθούν και τα μόλις τρία γκολ που έχει δεχθεί κατά την διάρκεια του τουρνουά, γίνεται αντιληπτό, πως το «κλειδί» της πορείας της, είναι η συνοχή της και η αμυντική συνέπεια που την διέπει.

Αναλυτικά τα αποτελέσματά της:

  • Αίγυπτος-Ισπανία 0-0
  • Αυστραλία-Ισπανία 0-1
  • Ισπανία-Αργεντινή 1-1
  • Ισπανία-Ακτή Ελεφαντοστού 2-2 (5-2 παρ.)
  • Ιαπωνία-Ισπανία 0-0 (0-1 παρ.)

Επανάληψη του χρυσού του 1992 ή αναβίωση του ασημένιου, χωρίς τον… Σαμουέλ Ετό

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο τελευταίο «εμπόδιο» στο δρόμο προς το χρυσό μετάλλιο. Την Βραζιλία.  Την ομάδα δηλαδή που θα επιχειρήσει να της στερήσει το πρώτο χρυσό, κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα, με το τελευταίο να λαμβάνει χωρά το 1992 και να έχει πρωταγωνιστές τους Πεπ Γκουαρδιόλα, Σαντιάγο Κανιθάρεθ και το νυν τεχνικό της Εθνικής Ισπανίας, Λουίς Ενρίκε.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που η Ισπανία δεν καταφέρει να επιστρέψει στην κορυφή των Ολυμπιακών Αγώνων, επί της ουσίας θα επαναλάβει το κατόρθωμα του 2000, όπου ηττήθηκε από το Καμερούν, με πρωταγωνιστή της αναμέτρησης τον Σαμουέλ Ετό (2-2, 5-3 πεν.).

Τα δύο μεγάλα φαβορί είναι παρόντα στο μεγάλο ραντεβού. Αμφότερες έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο πως δικαίως έφτασαν σε αυτό το σημείο. Η θέση στο βάθρο είναι δεδομένη. Το θέμα είναι σε ποια χρώματα θα αναπαυθεί το χρυσό

Από τους Νότη Χάλαρη και Δημήτρη Μανάκο

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης