Τελευταία Νέα
Πολιτική

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και την ΑΟΖ συζήτησαν Παπούλιας - Mansour

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και την ΑΟΖ συζήτησαν Παπούλιας - Mansour
Τη στήριξη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, στη μεταβατική περίοδο που διανύει, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η κρίση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, αλλά και η ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον μεταβατικό πρόεδρο της Αιγύπτου, Adli Mansour.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο προέδρων, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τον αιγύπτιο πρόεδρο για τη στήριξη της Ελλάδας στη μεταβατική περίοδο που διανύει η χώρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδημοκρατισμού της, όπως επίσης και ότι αναγνωρίζει τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή.
Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ακόμη ότι τον ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. «και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση των θαλασσίων συνόρων της Ένωσης», αναφερόμενος εμμέσως στην εκκρεμότητα που υφίσταται με την Αίγυπτο για συμφωνία των δύο χωρών στον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ.
Από την πλευρά του ο κ. Mansour τόνισε ότι η επίσκεψή του καταδεικνύει «τη βαρύτητα που έχει η Ελλάδα, λόγω της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε.», προσθέτοντας ότι αναμένει να προχωρήσει η ελληνική προεδρία την εμβάθυνση των σχέσεων της Ε.Ε. με την Αίγυπτο στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης.
Όσον αφορά τα διμερή ζητήματα, οι δύο πρόεδροι σημείωσαν το υψηλό επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών και των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, ενώ όπως επισήμαναν έγινε εκτενής συζήτηση για θέματα τουριστικής συνεργασίας.
Ο κ. Mansour ανέφερε ότι τα νομικά προβλήματα των ελλήνων επενδυτών θα απασχολήσουν τη μεικτή επιτροπή οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών που αποφασίστηκε να συνέλθει εντός του έτους.
Παράλληλα, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ότι αταλάντευτος στόχος και διαρκής επιδίωξη παραμένει ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής, όπως επίσης και η εξεύρεση λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο Μεσανατολικό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «υπέρ δίκαιης συνολικής λύσης» και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται με τη Διάσκεψη της Γενεύης, για την κρίση στη Συρία, ενώ για το Ιράν εκτίμησε θετική εξέλιξη την ενδιάμεση συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία σημείωσε ότι «πρέπει να απομακρυνθούμε από τη στρατιωτική λύση και να αναζητηθεί πολιτική λύση στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Γενεύης».
Μετά το πέρας των δηλώσεων ο κ. Παπούλιας παρέθεσε γεύμα στον αιγύπτιο ομόλογό του, στο οποίο παρακάθησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Από αιγυπτιακής πλευράς, οι υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού της χώρας και μέλη της ακολουθίας του κ. Mansour.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης