Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος προς ΠΓΔΜ - Χωρίς «απτά βήματα» δεν μπορεί να ενταχθεί σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Βενιζέλος προς ΠΓΔΜ - Χωρίς «απτά βήματα» δεν μπορεί να ενταχθεί σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
Δημοψήφισμα ή σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα του ονόματος ζήτησε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνος Καμμένος
Χωρίς «απτά βήματα» δεν είναι δυνατή ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένου, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο "Μακεδονία” που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία -και βεβαίως θέλουμε ένα τέτοιο όνομα, erga omnes. Δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι «αυτή τη θέση διατυπώνουμε σε όλες τις συναντήσεις μας με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αυτή τη θέση διατυπώνουμε σε όλα τα διεθνή φόρα, αυτή τη θέση διατυπώνουμε στις συναντήσεις μας με τον ειδικό απεσταλμένο Μάθιου Νίμιτς. Αυτή τη θέση διατυπώνουμε και απευθείας στους γείτονες μας».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν γίνεται δεκτή η θέση αυτή και δεν γίνεται δεκτή διότι αναμφίβολα η άλλη πλευρά δεν έχει καμία διάθεση καλόπιστης συμμετοχής στον διάλογο, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται και τη μετριοπάθεια και τη δημιουργική και υπεύθυνη θέση της ελληνικής πλευράς».
Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, η βαλκανική χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει βασικά κριτήρια, όπως ο σεβασμός της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της περιφερειακής σταθερότητας και των σκοπών που έχουν η Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ αν θέλει να ενταχθεί σε αυτούς τους θεσμούς.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν προβάλλει αντιρρήσεις για την ένταξη σε Ε.Ε., ΝΑΤΟ επειδή είναι το θέμα του ονόματος και θέλουμε να επιβάλλουμε αλλαγή του» και υπενθύμισε ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία της 1ης Μαρτίου 2013 που είναι όρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που περιμένει "απτά βήματα", έτσι αναφέρει, στην κατεύθυνση αυτή».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. τόνισε ότι «η κυβέρνηση ουσιαστικά αποδέχεται το Βόρεια Μακεδονία και δεν υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτή την πολιτική» και πρόσθεσε ότι «ο γεωγραφικός προσδιορισμός καταλήγει σε εθνικό προσδιορισμό».
Παράλληλα, τόνισε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με οποιαδήποτε χρήση του ονόματος και πρότεινε είτε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είτε τη διεξαγωγή διαψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας, με τον κ. Βενιζέλο να απορρίπτει το δημοψήφισμα σημειώνοντας ότι «είναι ένα επιχείρημα που εμμέσως διατυπώνει διεθνώς μόνον ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι για να ενισχύσει το επιχείρημά του ότι δεν μπορεί να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας. Είναι υπεκφυγή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αναβαθμίσει το επιχείρημά του μιλώντας εμείς για δημοψήφισμα», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης