Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η τελευταία παρτίδα του Βενιζέλου – Αμφίβολο το αποτέλεσμα της απειλής περί αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα

Η τελευταία παρτίδα του Βενιζέλου – Αμφίβολο το αποτέλεσμα της απειλής περί αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα
Ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί η εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ
Οι απειλές που εκτοξεύει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος - και καθημερινά πλέον ολοένα και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - ότι εάν η Ελιά καταποντιστεί στις επικείμενες Ευρωεκλογές δεν θα έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να στηρίξει την κυβέρνηση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου, έχουν ξεκάθαρους σκοπούς.
Να σταλεί δηλαδή το μήνυμα στο εκλογικό σώμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ (όχι απαραίτητα ενωμένο, δυνατό) και ότι οι ψηφοφόροι που επιζητούν τη σταθερότητα της κυβέρνησης και της χώρας, θα πρέπει να συνδράμουν το εγχείρημα της Ελιάς.
Η αγωνία στην Χαριλάου Τρικούπη για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι έκδηλη.
Εάν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις που φέρουν την Ελιά στο 4,5% με 5%, θα πρόκειται για ισχυρό πολιτικό «χτύπημα» τόσο κατά του ΠΑΣΟΚ όσο και κατά του κ.Βενιζέλου.
Χτύπημα που θα δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις και θα πυροδοτήσει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική και στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη την επομένη των εκλογών.
Ο κ.Βενιζέλος έχει αντιληφθεί το πολιτικό αδιέξοδο της στρατηγικής του κόμματος του και το δυσοίωνο πολιτικό του μέλλον.
Έχει αντιληφθεί ότι η ΝΔ είναι αυτή που «καρπώνεται» κάθε είδους επιτυχία και αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ότι η ΝΔ είναι αυτή που επωφελείται από τον έτερο εκβιασμό, αυτό του διλήμματος της πολιτικής σταθερότητας ή της περιπέτειας που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ευαγγελίζεται ο κ.Σαμαράς.
Ότι το εγχείρημα της Ελιάς, το συμμαχικό σχήμα της «κεντροαριστεράς», δεν έχει καμία απήχηση και δυναμική στο εκλογικό σώμα, μια και αποτελεί μια συνέχεια – και μόνο - «πράσινων», παραδοσιακών δυνάμεων.
Ότι υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω διαρροής «πράσινων» ψηφοφόρων προς τη ΔΗΜΑΡ, όπως έχουν πράξει ήδη πρώην στελέχη και ευρωβουλευτές του κόμματος, ή προς Το Ποτάμι.
Ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία και την πολιτική του απορρίπτεται από την επόμενη προσπάθεια για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.
Ότι με λίγα λόγια, το ΠΑΣΟΚ έχει εισέλθει σε έναν έντονα καθοδικό δρόμο πολιτικής απαξίωσης και απομόνωσης, από τον οποίο είναι αμφίβολο εάν υπάρχει γυρισμός.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ.Βενιζέλος ανέσυρε το μοναδικό επιχείρημα στο οποίο στηρίζεται η πολιτική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό περί του ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας της κυβέρνησης και της χώρας.
Επιχείρημα, το οποίο ο ίδιος και τα στελέχη του κόμματος του φροντίζουν να αποδομήσουν, μεταφέροντας την «ευθύνη» και την «απειλή» για την κατάρρευση του στο εκλογικό σώμα.
Είναι πραγματικά άγνωστο το ποιους - και γιατί - μπορεί να πείσει αυτό το εκβιαστικό δίλημμα που θέτει η Χαριλάου Τρικούπη.
Αλλά είναι ξεκάθαρο πως είναι η τελευταία παρτίδα του ΠΑΣΟΚ.
Και του κ.Βενιζέλου.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης