Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Τρέχει» η κυβέρνηση για να προλάβει την τρόικα και τη… λαϊκή δυσαρέσκεια - Άνευ προηγουμένου η φοροεπιδρομή

«Τρέχει» η κυβέρνηση για να προλάβει την τρόικα και τη… λαϊκή δυσαρέσκεια - Άνευ προηγουμένου η φοροεπιδρομή
Η πραγματική οικονομία και η ασφυξία των νοικοκυριών «καίει» την κυβέρνηση
Και όμως τα δύσκολα για τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τώρα αρχίζουν.
Η κυβέρνηση, η οποία ακόμα προσπαθεί να βρει το βηματισμό της κατόπιν των πρόσφατων ενδοκυβερνητικών τριγμών και «διαφοροποιήσεων» του ΠΑΣΟΚ, τρέχει να προλάβει και να υλοποιήσει το συντομότερο δυνατόν τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα, αρχής γενομένης με την ψήφιση έως τις 8 Αυγούστου του πολυνομοσχεδίου που θα αποδεσμεύσει και την επόμενη δόση ύψους 1 δις ευρώ.
Παράλληλα επιδιώκει να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα προκειμένου η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα (ακόμα και στο Παρίσι) να έχει διαδικαστικό και κυρίως σύντομο χρονικά χαρακτήρα.
Και αυτό γιατί βασική επιδίωξη και μέλημα της κυβέρνησης είναι να φανεί συνεπής απέναντι στους δανειστές της, γεγονός που θα με τη σειρά του θα της επιτρέψει να ανοίξει τα χαρτιά της για την προώθηση πολιτικών που από τη μια θα στοχεύουν στη μείωση της φορολογίας και από την άλλη θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση.
Ωστόσο, η χρονική συγκυρία αυτή τη στιγμή είναι σε βάρος της.
Οι φορολογούμενοι ήδη από αυτόν το μήνα και έως το τέλος του έτους καλούνται να ανταποκριθούν σε έναν άνευ προηγουμένου φορολογικό γολγοθά, καθώς κάθε μήνα και έως το τέλος του έτους θα είναι αντιμέτωποι με την εφορία για την πληρωμή φόρων, ύψους άνω των 11 δις ευρώ!
Ποσό που αν μη τι άλλο έρχεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να αντεπεξέλθουν σε μια φοροεπιδρομή έχοντας ως «όπλα» την ανεργία και τα πενιχρά εισοδήματα τους.
Για αυτό άλλωστε παραμένει γρίφος τι ποσό από αυτούς τους προϋπολογισμένους φόρους θα καταφέρει τελικά να εισπράξει το Δημόσιο.
Είναι προφανές – το έχουν άλλωστε ήδη επισημάνει πολλοί βουλευτές και στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης – πως εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την πολιτική της και δεν προχωρήσει άμεσα σε φοροελαφρύνσεις, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα οικονομικό αδιέξοδο που θα κορυφωθεί το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
Οικονομικό αδιέξοδο που επιπλέον θα καταστήσει εξαιρετικά δυσχερή την πολιτική θέση της κυβέρνησης, αλλά και την υλοποίηση του έργου της.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την υιοθέτηση μιας αντιπολιτευτικής ρητορικής σε υψηλούς τόνους αναμένεται να εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση και στους βουλευτής της, οι οποίοι έχουν να λάβουν το επόμενο διάστημα εξαιρετικά δύσκολες και σημαντικές αποφάσεις (π.χ. ασφαλιστικό, αλλαγές στην αγορά εργασίας).
Οι επόμενοι μήνες είναι πραγματικά κρίσιμοι για το μέλλον της κυβέρνησης.
Διότι από τους ρυθμούς και τις αποφάσεις της θα φανεί εάν τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να προλάβει τις εξελίξεις ή εάν θα καταλήξει να τρέχει πίσω από αυτές.
Είναι προφανές ότι από την εφαρμοζόμενη πολιτική της θα κριθεί εν πολλοίς η αντοχή της αλλά και η επιβίωση της.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης