Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τη ΝΕΡΙΤ – Kάνει λόγο για συνεχιζόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τη ΝΕΡΙΤ – Kάνει λόγο για συνεχιζόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις
Ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δράσεις για τη θεσμική διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων
Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη ΝΕΡΙΤ, στην οποία κάνει λόγο για συνεχιζόμενη κυβερνητική παρέμβαση στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, κατέθεσε σήμερα Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης, με αφορμή και σχετική επιστολή της ευρωπαϊκής EBU προς τον έλληνα πρωθυπουργό.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης ζητά από την Κομισιόν να αναλάβει δράσεις για τη θεσμική διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, που επιτελούν δημόσια υπηρεσία.
Ειδικότερα, στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει:
«Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στις 12.08.2014, η EBU εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την αιφνίδια αλλαγή της διαδικασίας διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, που εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 05.08.2014.
»H επιλογή γίνεται από τη διάσκεψη των προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου, με απλή πλειοψηφία, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού.
»Σύμφωνα με την EBU, η διαδικασία αυτή δεν διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ από πολιτικές παρεμβάσεις.
»Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν (2009/C 257/01, ημερομηνία 27.10.2009), η εποπτεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης “θα είναι αποτελεσματική μόνον εάν πραγματοποιείται από ένα εξωτερικό οργανισμό ανεξάρτητο από τη διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα”. Είναι προφανές ότι η απαίτηση αυτή δεν ικανοποιείται, αφού τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου διορίζονται ουσιαστικά από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
»Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
– Ποιά είναι η θέση της Κομισιόν για την θεσμική διασφάλιση από πολιτικές παρεμβάσεις στην δημόσια ραδιοτηλεόραση;
– Αναγνωρίζεται πως στο θέμα του φορέα της ΝΕΡΙΤ στην Ελλάδα, οι κυβερνητικοί χειρισμοί δημιουργούν σοβαρά προβλήματα αδιαφάνειας και πολιτικής εξάρτησης, που αντιβαίνουν στις βασικές αρχές της δημόσιας υπηρεσίας;
– Ποιές ενέργειες κρίνονται αναγκαίες, ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και διαφάνεια στην λειτουργία των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών φορέων;».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης