Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στους 700.000 οι ωφελούμενοι από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – Σαμαράς: Νέο εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για τους πιο αδύναμους

Στους 700.000 οι ωφελούμενοι από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – Σαμαράς: Νέο εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για τους πιο αδύναμους
Βενιζέλος: Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα
(upd) Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης παρουσίασε την πιλοτική εφαρμογή του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος.
«Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή γιατί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα που αλλάζει όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος. Πρόκειται για καινοτόμο θεσμό που θα είναι ο πυλώνας της κοινωνικής αλληλεγγύης του αύριο. Σήμερα παρουσιάζεται η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 13 δήμους που στην πλήρη εφαρμογή του θα καλύψει περί τους 700.000 συμπολίτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βρούτσης.
Όπως είπε ο κ.Βρούτσης, οι 13 δήμοι που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα είναι οι δήμοι Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου, Μαλεβιζίου Κρήτης.
«Θέλουμε το πρόγραμμα να είναι πραγματική κοινωνική ασπίδα χωρίς να λειτουργήσει ως παγίδα φτώχειας. Θα ενταχθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Σαμαράς: Εγκαινιάζουμε ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων
«Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Αντώνης Σαμαράς.
«Αυτό έγινε εφικτό με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο, αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει, καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη.
«Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Βενιζέλος: Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα
«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως είπε, το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε: «Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα».

Η διαδικασία
Όπως ανακοινώθηκε, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από τις αρχές Νοεμβρίου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ξεκινά από τα 200 ευρώ τον μήνα για ένα άτομο και φθάνει στα 400 ευρώ τον μήνα για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα χωρίς άλλα εισοδήματα.
Όπως αναφέρθηκε, εάν η οικογένεια έχει ένα μικρό εισόδημα, δεν θα αποκλείεται από το πρόγραμμα αλλά θα λαμβάνει το ποσό που υπολείπεται.
Παράλληλα προβλέπεται ότι τα εν λόγω νοικοκυριά θα απολαμβάνουν και άλλες παροχές, όπως επίδομα θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, κοκ.
Το 2016, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια και θα καλύπτει 700.000 άτομα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Το κόστος εφαρμογής θα κυμαίνεται από 850 εκατομμύρια έως 1 δις ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης ως πραγματικό εισόδημα των υποψηφίων θα υπολογίζεται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων που λαμβάνουν οι ωφελούμενοι, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.

Προϋποθέσεις
Για την χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα υπάρχουν και περιουσιακά κριτήρια.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο.
To ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο (το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ).
Επιπλέον η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) δεν πρέπει να υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη-στο σύνολό της- το ποσό των 6.000 ευρώ.
Παράλληλα, το συνολικό ύψος των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.
Επιπλέον, υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια.
Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση.
Σημειώνεται πως «πραγματικό εισόδημα» θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών - μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/11- συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.

(πρώτη ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 09:05)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης