Τελευταία Νέα
Πολιτική

Oι δυο ψηφοφορίες «crash test» του ΣΥΡΙΖΑ....για τους 180 βουλευτές και η «ύποπτη» πίεση της τρόικας για νέο μνημόνιο

Oι δυο ψηφοφορίες «crash test» του ΣΥΡΙΖΑ....για τους 180 βουλευτές και η «ύποπτη» πίεση της τρόικας για νέο μνημόνιο
«Στις ψηφοφορίες για προϋπολογισμό και νέα συμφωνία θα διαφανούν οι θέσεις των Ανεξάρτητων βουλευτών» δηλώνει στο bankingnews.gr κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ
Στο επίκεντρο της ηγεσίας και των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται οι δύο κρίσιμες ονομαστικές ψηφοφορίες που θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος μέχρι και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πρώτη ψηφοφορία αφορά τον προϋπολογισμό και είναι ήδη «κλειδωμένη», αφού θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου και αφού προηγηθεί μια πολύ ζωηρή και σε υψηλούς τόνους 3-ήμερη συζήτηση στη Βουλή.
Μία ακριβώς ημέρα μετά, στις 8 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το πλέον κρίσιμο και καθοριστικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας Εurogroup με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί να δηλώνει ότι σε αυτό «θα ληφθούν οι αποφάσεις» σε ότι αφορά στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο ενδέχεται να αντικατασταθεί από την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης».
Η δεύτερη ψηφοφορία στην οποία επικεντρώνει την προσοχή του ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά αυτή καθεαυτή τη νέα συμφωνία, «το νέο μνημόνιο» όπως το χαρακτηρίζει η Κουμουνδούρου και όποια μέτρα το συνοδεύουν που θα έρθει και αυτό προς έγκριση στη Βουλή.
«Και οι δυο ψηφοφορίες είναι ονομαστικές και ως εκ τούτου, θα διαφανούν οι θέσεις και οι προθέσεις των Ανεξάρτητων βουλευτών για το αν στηρίζουν ή όχι το κυβερνητικό πρόγραμμα και τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής και της λιτότητας» δήλωνε στο www.bankingnews.gr κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ίδια πηγή σημείωνε ότι «στόχος και στις δυο ψηφοφορίες είναι η κυβερνητική πλειοψηφία να χάσει δυνάμεις και να λάβει λιγότερες από 155 ψήφους που έλαβε στην ψήφο εμπιστοσύνης» συμπληρώνοντας παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει να αυξηθούν οι διαφωνούντες βουλευτές που θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό και τη νέα συμφωνία όταν αυτή έρθει στη Βουλή.
Πρόκειται στην ουσία για ένα «κρας τεστ» θέσεων και προθέσεων από τους Ανεξάρτητους βουλευτές και όχι μόνον, για τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία για εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι δεν θα βρεθούν οι 180 ψήφοι.
Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό ο Αλ. Τσίπρας συγκαλεί σήμερα ανοιχτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα εξαπολύσει δριμεία επίθεση στα κόμματα της συγκυβέρνησης με στοχευόμενα πυρά και κατά του πρωθυπουργού προσωπικά.
Στην εισηγητική του ομιλία προς τους βουλευτές του κόμματός του θα αναφερθεί στο ζήτημα της συναίνεσης κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν επιθυμεί το διάλογο και λειτουργεί με αυταρχισμό και εκτός του δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου. Θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να παρουσιάσει τη νέα συμφωνία με τους δανειστές «ως έξοδο από την κρίση ενώ στην ουσία θα φέρει ένα νέο μνημόνιο με σκληρότερα μέτρα».
Επιπλέον αναμένεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να καλέσει το σύνολο των βουλευτών να «ανάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο λαό και να καταδικάσουν έμπρακτα με την ψήφο τους τον προϋπολογισμό και όποιο αντιλαϊκό μέτρο φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταστήσει σαφές ότι η πολιτική συγκυρία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και θα πρέπει να υπάρξει ενιαία γραμμή σε όλα τα μεγάλα ζητήματα χωρίς διαφοροποιήσεις εκ των έσω.

Οι υπερβολικές απαιτήσεις της τρόικας και το «ύποπτο» νέο μνημόνιο
Ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ξεκαθαρίσει για πολλοστή φορά ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν δεσμεύονται και δεν αποδέχονται καμία συμφωνία της κυβέρνησης με του εταίρους και δανειστές.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος δεν έκρυβε την ανησυχία του για την «υπερβολική και ανεξήγητη πίεση της τρόικας» την οποία χαρακτήριζε «ύποπτη».
Η ίδια πηγή δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η τρόικα να επιχειρεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση σε μια συμφωνία που θα αποτελεί νέο μνημόνιο με σκληρότερο πακέτο μέτρων ώστε όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από δυσμενέστερη θέση.
«Ενδεχομένως η υπερβολική πίεση της τρόικας να μην είναι και τόσο τυχαία, να θέλουν να επιβάλουν πολλά, ώστε όταν θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μπορούν οι δανειστές να βάλλουν …λίγο νερό στο κρασί τους και να υποχωρήσουν σε κάποια μέτρα χωρίς, όμως, να υπάρξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους που θα έχουν θέσει» υποστήριζε η ίδια πηγή.
Συμπλήρωνε μάλιστα ότι «ίσως νομίζουν πως έτσι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει ως επιτυχή τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης