Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θέμα απογραφής ανοίγει ο Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ) - Πρέπει να υπάρξει «πρωτόκολλο παραλαβής»

Θέμα απογραφής ανοίγει ο Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ) - Πρέπει να υπάρξει «πρωτόκολλο παραλαβής»
Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
Θέμα απογραφής ανοίγει ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης με συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό.
«Δεν είναι μόνο το χρέος, όπου θα βρούμε έναν τρόπο βιώσιμης συμμετοχής μας στο ευρώ, ίσως πρέπει να πάμε όχι σε μία γενικευμένη απογραφή. Καταρχήν, χρειαζόμαστε μία κοινωνική απογραφή, θα έλεγα. Όλοι νομίζουμε ότι ξέρουμε πόση είναι η φτώχεια στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε πλήρη εικόνα της κοινωνίας σήμερα. Είναι τόσο πυκνές και τόσο μεγάλες οι αλλαγές» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα για να συμπληρώσει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα «πρωτόκολλο παραλαβής».
«Το άλλο που πρέπει να κάνουμε είναι, ανά χώρο, να υπάρξει σαφής αποτύπωση και αν είναι δυνατόν και πρωτόκολλο παραλαβής. Για παράδειγμα, πολύς κόσμος μου λέει "έχω υποβάλει τα χαρτιά μου για σύνταξη και καθυστερεί δύο, δυόμιση χρόνια". Αν λοιπόν βρούμε 300.000 ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση -όπως ορισμένοι μου λένε ανεπίσημα-, καταλαβαίνετε ότι εδώ μιλάμε για 2 δισ. ευρώ.» σημειώνει ο Γιάννης Δραγασάσης και διερωτάται «Αν σκόπιμα οι κυβερνήσεις αυτές διακρατούν και δεν δίνουν εγκρίσεις σε συντάξεις, αυτό είναι πρόβλημα και πρέπει όλοι μαζί να το συζητήσουμε. Αυτά δεν θα είναι προβλήματα της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».
Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ λέγοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί και να ξαναδούμε ένα φόρο μεγάλης περιουσίας, αλλά και πέρα από αυτό, ως αυτόνομο μέτρο, είχαμε και έχουμε προτείνει την άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και μάλιστα και άλλοι βουλευτές από άλλα κόμματα -ακόμα και από το κυβερνητικό-, όπως η κ. Μπακογιάννη, έχουν καταθέσει μία συναφή πρόταση» και πρότεινε «μία αναπροσαρμογή "ειδικού σκοπού"» για τις αντικειμενικές αξίες. «Κάνουμε την αναπροσαρμογή και ισχύει για την εφορία, για τα διαμερίσματα. Αν υπάρχουν κάποιοι τομείς που δημιουργεί παρενέργειες, που δεν μπορούμε αμέσως να τους διαχειριστούμε, το κρατάμε. Νόμο θα ψηφίσουμε» είπε χαρακτηριστικά οπ κ. Δραγασάκης.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «ενδεχομένως η σκληρή τους στάση δεν αφορά μόνο αυτή την κυβέρνηση. Ίσως θέλουν να δείξουν πώς θα φερθούν και στην επόμενη κυβέρνηση. Εφαρμόζουν μία σκληρή τακτική την οποία ενδεχομένως θα ήθελαν να συνεχίσουν και μετά, εάν τους παίρνει... Προσωπικά δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο κ. Σαμαράς, τυχαία, πήγε στο καφενείο της Βουλής και τυχαία του ξέφυγε να πει ότι, αν έρθει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα φύγουν οι καταθέσεις από την Ελλάδα. Δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι ο κ. Γεωργιάδης, τυχαία, άρχισε να βγαίνει στις τηλεοράσεις και να λέει αυτά που έλεγε»
Επιπλέον ο υπεύθυνος του οικονομι9κού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Το plan b προϋποθέτει σχέδιο Α. Δηλαδή προϋποθέτει ένα σχέδιο με το οποίο θα πας με μία διαφορετική πολιτική. Διότι αν συμφωνείς με την πολιτική που ασκείται, τι διαπραγμάτευση θέλεις να κάνεις; Για παράδειγμα, το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Τελικά, κανείς δεν μπορεί να μας πει, αυτό το αίτημα ποιοι το θέτουν; Ξένοι; Ντόπιοι; Όπως και συνολικά το μνημόνιο. Άρα, εμείς επενδύουμε πρώτον στο ότι η πολιτική μας έως τώρα δικαιώθηκε. Όταν είπαμε ότι η λιτότητα θα οδηγήσει όλη την Ευρώπη σε ύφεση, τότε ήταν μία αιρετική άποψη, που σήμερα τη ζούμε. Όταν λέγαμε ότι δεν υπάρχει κρίση μόνο της Ελλάδας ή μόνο της Ιρλανδίας, αλλά υπάρχει κρίση ευρωπαϊκή και απαιτεί λύσεις και τότε αυτή η άποψη ήταν αιρετική. Τώρα βλέπουμε η κρίση να φεύγει από το νότο και να πηγαίνει στο βορρά και να συζητούμε για ύφεση στη Γερμανία... Σήμερα έχουμε την Ισπανία. Από το τίποτα, ένα κόμμα εκεί εμφανίζεται, ορισμένοι το λένε "δεύτερο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.". Άρα, το σχέδιό μας είναι ένα εθνικό σχέδιο το οποίο αποσκοπεί στην ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας και δεύτερον αποσκοπεί -με τον τρόπο αυτό και όλα τα άλλα που λέμε-, στο να αποκτήσουμε μία βιώσιμη, ισότιμη κατά το δυνατόν και αξιοπρεπή θέση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η θέση αυτή για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη ως κατεύθυνση. Κάτι ακόμα στο οποίο επενδύουμε είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα για τα οποία μιλάμε μπορεί στην Ελλάδα να έχουν τη δική τους μορφή, όμως λίγο - πολύ είναι προβλήματα όλου του νότου και εν μέρει όλης της Ευρώπης. Εμείς επενδύουμε όχι σε μία στατική εικόνα αλλά σε μία δυναμική των πραγμάτων και λέω ότι μέχρι τώρα φαίνεται αυτή η δυναμική να επιβεβαιώνεται».

Δημοσιογράφος: Αυτό πρέπει να το αποδεχτούν και οι εταίροι μας...

Γ. Δραγασάκης: «Δεν θα το κάνουν εθελοντικά. Εκ των πραγμάτων θα το κάνουν. Ο Α. Τσίπρας είπε χθες κάτι που το βρίσκω σωστό και επίκαιρο. Μέχρι τώρα μας έλεγαν, τι θα κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εάν οι δανειστές, δεν το αποδεχτούν. Τώρα το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι δανειστές, αν δουν ότι σε μία σειρά από χώρες ξεπετάγονται κυβερνήσεις, ίσως όχι ταυτόχρονα, αλλά οι διορατικοί θα δουν ότι είναι ένα κύμα που έρχεται και επομένως καταλήγω ότι τη διαπραγμάτευση που λέμε πρέπει να την κατανοήσουμε όχι στατικά. Πρέπει να τη δούμε ως το νέο περιεχόμενο της πολιτικής. Δηλαδή θα συμμετέχουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο διεκδικώντας αυτό που θεωρούμε δίκαιο και αναλαμβάνοντας και υποχρεώσεις που απορρέουν από την σχέση αυτή...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Δεν υπάρχει περίπτωση η αριστερά να κληθεί να κυβερνήσει μια χώρα, εάν αυτή η χώρα δεν βρεθεί σχεδόν σε απόλυτο αδιέξοδο. Η αριστερά καλείται να κυβερνήσει, όταν στην συνείδηση του κόσμου όλο το παλιό σύστημα έχει χρεοκοπήσει και όλες οι θεωρούμενες λύσεις έχουν αποτύχει. Η αριστερά καλείται για να ανοίξει καινούργιους δρόμους... Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική, ούτε μόνο κοινωνική πια. Η κρίση στην Ελλάδα είναι και θεσμική, αξιακή...».

Δημοσιογράφος: Εδώ μιλάμε όμως για συνηρητικοποίηση της κοινωνίας...

Γ. Δραγασάκης: «Όχι κατ' ανάγκη...».

Και πρόσθεσε: «Όντως στην Ελλάδα υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης, η οποία καλύπτει τους θεσμούς, τα κόμματα, το κοινοβούλιο και αυτό όμως είναι επιχείρημα, γιατί χρειάζεται μια κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η οποία μη έχοντας δεσμούς εξάρτησης από το παλιό σύστημα, δεσμούς διαπλοκής με τα συμφέροντα -τα οποία είναι συνυπεύθυνα για όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί-, θα μπορέσει να οδηγήσει την κοινωνία σε μια ανακαίνιση... Δεν μπορώ να διανοηθώ το μέλλον της Ελλάδας, αυτής της μικρής χώρας, που βρίσκεται όμως σε μια τόσο κρίσιμη γεωπολιτική θέση, αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη προς την πολιτική πρώτα από όλα και τους θεσμούς».
Μην ψάχνουμε εύκολες λύσεις. Ας το ξεχάσουμε, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις... Υπάρχει μια συζήτηση, "να μην γίνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΠαΣοΚ" κ.λπ. Δεν μπορώ, στο όνομα της αντιπαλότητας που έχουμε σήμερα με τον κ. Βενιζέλο -ο οποίος δεν ξέρω τι ακριβώς εκπροσωπεί από την ιστορία του ΠαΣοΚ-, να αρνηθώ ότι στα πρώτα χρόνια, το ΠαΣοΚ έκανε προσπάθειες και πειραματισμούς... Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα ως κοινωνία και θα έχει αύριο μια κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι ότι όλοι οι θεσμοί που θα μπορούσαμε να ακουμπήσουμε -συνεταιρισμοί, κοινοβούλιο, ακόμα και η αυτοδιοίκηση-, πρέπει να νομιμοποιηθούν ξανά στην συνείδηση της κοινωνίας».

Για συναντήσεις και επικοινωνία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τον επιχειρηματικό κόσμο:

«Την ίδια στιγμή που πρέπει να μιλάμε με τον κόσμο που υποφέρει, την ίδια στιγμή πρέπει να μιλάμε και με φορείς που εκπροσωπούν και εκφράζουν την παγκόσμια αυτή οικονομία. Αυτοί οι θεσμοί είναι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διεθνές Ταμείο, η παγκόσμια τράπεζα και είναι και δυνάμεις που χονδρικά λέγονται αγορές, ενώ είναι ομάδες κεφαλαίων... Εγώ είμαι περήφανος για αυτή την δράση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., γιατί εμείς στηριχθήκαμε από την αρχή στην διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος. Υπήρχαν δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν να μην τα κάνουμε όλα αυτά και να στηριχτούμε σε ενδιάμεσους. Εμείς κάναμε την επιλογή της αδιαμεσολάβητης σχέσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με όλα τα κέντρα ισχύος... Θέλουμε να είμαστε διαφανείς. Έχουμε κάνει μια ομάδα επαφής με τις διεθνείς αγορές... Το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε μεγάλο βαθμό βρίσκει σοβαρή ανταπόκριση σε μεγάλα τμήματα των διεθνών επενδυτών, ιδίως των μακροπρόθεσμων επενδυτών... Επιδιώκουμε να έχουμε αδιαμεσολάβητες και όσο γίνεται αξιόπιστες σχέσεις με τους φορείς της παγκόσμιας οικονομίας και να ξέρουμε με ποιους διαφωνούμε και με ποιους μπορούμε να συμφωνήσουμε, υπό κάποιες προϋποθέσεις».

Για ενδεχόμενο προεδρικής πλειοψηφίας:

«Με όρους πολιτικούς και ιδεολογικούς, δεν βλέπω πλειοψηφία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης