Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άρθρο Τσίπρα στην «El Pais»: Η αλλαγή στην Ευρώπη ξεκινά από τον Νότο

Άρθρο Τσίπρα στην «El Pais»: Η αλλαγή στην Ευρώπη ξεκινά από τον Νότο
Στις 25 Ιανουαρίου η ελπίδα έχει πατρίδα και η Ευρώπη την πυξίδα για την αλλαγή, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Επίθεση στη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, αλλά και τις πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την Ευρώπη εξαπολύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μέσω άρθρου του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», με τίτλο «Η αλλαγή στην Ευρώπη ξεκινά από τον Νότο».
«Η Ευρώπη δεν είναι πλέον θύμα της κρίσης (…), είναι θύμα των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Ευρώπη και των μη αλληλέγγυων αποφάσεων της καγκελαρίου Merkel», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημειώνει ότι η νεοφιλελεύθερη διαχείριση έφερε τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε μια μη αποδεκτή πολιτικά και μη βιώσιμη οικονομικά ισορροπία.
Επιζούμε, όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, μεταξύ της στασιμότητας και της χαμηλής αύξησης του ΑΕΠ, μεταξύ του αποπληθωρισμού, του υψηλού χρέους, της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας, η οποία φθάνει πλέον σε ποσοστά που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί.
Παράλληλα, τονίζει ότι «η νέα κανονικότητα της αστάθειας και των περικοπών των κοινωνικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την κρίση και που γίνονται άκριτα δεκτά από τις συντηρητικές δυνάμεις, δεν είναι αποδεκτά και μας παρακινούν να επιφέρουμε την αλλαγή που χρειάζονται η Ελλάδα, η Ισπανία και το σύνολο της Ευρώπης».
Όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, την 25η Ιανουαρίου η Ελλάδα θα κλείσει την πόρτα στο παρελθόν και υπογραμμίζει ότι η αλλαγή στην Ελλάδα με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι μόνον η αρχή της αλλαγής που έρχεται στη νότια Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η συνέχεια θα είναι στην Ισπανία.
«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μήνυμα μιας νέας αλλαγής και μιας ελπίδας για την Ισπανία», (…) «είναι η αρχή για να αποκατασταθεί η οικονομική ασφάλεια, να απομακρυνθούν οι διεφθαρμένες πρακτικές και να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπρέπειά της», σημειώνει.
Παράλληλα, τονίζει ότι σε αυτή τη νέα φάση της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι εκείνη που έχει τα κλειδιά για την Ευρώπη και προσθέτει ότι «η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης είναι ένα από τα αναγκαία βήματα για τη συλλογική και βιώσιμη έξοδο από την κρίση, που μαστίζει την Ευρωζώνη εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Όπως σημειώνει, αν υιοθετηθεί, θα γίνει ευπρόσδεκτη, έστω κι αν για πολλούς έρχεται αργά.
Ωστόσο, επισημαίνει, ότι για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με το πνεύμα του «κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο» που διακήρυξε ο Mario Draghi, κάτι που «σημαίνει ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας, άνευ όρων και χωρίς εξαιρέσεις, δηλαδή, θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις χώρες που έχουν ανάγκη».
Τονίζει ακόμη ότι από μόνη της όμως η νομισματική πολιτική δεν είναι σε θέση να βγάλει την Ευρώπη από τη στασιμότητα και προσθέτει ότι χρειαζόμαστε επειγόντως μια δημοσιονομική πολιτική επεκτατική, που θα δίνει ώθηση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ένα «νέο ευρωπαϊκό deal», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων σε τομείς υψηλής αξίας, αλλά και ένα σχέδιο επαναβιομηχάνισης που θα δίνει προτεραιότητα στις οικονομίες εκείνες με υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Τέλος, σημειώνει ο κ. Τσίπρας, είναι σημαντικό να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους με τρόπο συντονισμένο μέσω της σύγκλησης μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, με αναφορά στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953, που διευκόλυνε την ανάκαμψη της Γερμανίας μετά τον πόλεμο.
Όπως σημειώνει, μια συλλογική και βιώσιμη λύση για την υπερχρέωση της ζώνης του ευρώ δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται από την καγκελάριο Merkel ως ένα μέτρο ηθικού κινδύνου, θα έπρεπε να είναι μια ηθική υποχρέωση.
«Στις 25 Ιανουαρίου, η ελπίδα έχει πατρίδα και η Ευρώπη έχει την πυξίδα για την αλλαγή», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης