Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο οδικός χάρτης διαπραγμάτευσης και η «γέφυρα» του ΣΥΡΙΖΑ - Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής

Ο οδικός χάρτης διαπραγμάτευσης και η «γέφυρα» του ΣΥΡΙΖΑ - Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής
Aξιολόγηση και αποφάσεις σε θεσμικό επίπεδο Ε.Ε.
Με βασικό αίτημα του πρωθυπουργού προς τους ευρωπαίους ομολόγους του να «δοθεί χρόνος και μια ευκαιρία» στην νέα κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στις 12 Φεβρουαρίου στην Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
Θα έχει προηγηθεί ευρωπαϊκός μαραθώνιο του Αλ. Τσίπρα σε Λευκωσία, Ρώμη και Παρίσι με τον έλληνα πρωθυπουργό να επιχειρεί να δημιουργήσει «καθαρές συμμαχίες» με τους ομολόγους του για να στηρίξουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για «αλλαγή της αποτυχημένης συνταγής που χορηγείται στην Ελλάδα».
Τα πρώτα δείγματα, αρχής γενομένης από τη δήλωση του αμερικανού πρόεδρου Barack Obama, αλλά και από τις παρεμβάσεις ευρωπαίων ηγετών «είναι θετικά και δημιουργούν κλίμα ισότιμου διαλόγου αλλά και προοπτική για μια κοινά αποδεκτή λύση προς όφελος όλων των πλευρών και συνολικά της Ευρώπης» ανέφερε ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Aξιολόγηση και αποφάσεις σε θεσμικό επίπεδο Ε.Ε. - Επιθυμούν το τέλος της τρόικα

Ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι και η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, την Τρίτη, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Jean-Claude Juncker, o οποίος φέρεται από σειρά δημοσιευμάτων να είναι θετικός σε ένα σχέδιο για κατάργηση της τρόικας και χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το καλοκαίρι.
Συμφώνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου ο κ. Juncker φέρεται να συμφωνεί να καταργηθεί η τρόικα κάτι που βρίσκει θετικό και το Βερολίνο υπό τον όρο η Ελλάδα προχωρήσει απαρέγκλιτα σε μια σειρά από δεσμεύσεις.
Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται από πληροφορίες να διαψεύδει το σύνολο των δημοσιευμάτων σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται η Κομισιόν να προχωρήσει σε καμία πρωτοβουλία εάν δεν ακούσει πρώτα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Πάντως, τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος και συντονιστής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.
«Στις συναντήσεις μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία που να κάνει περιττή την παράταση» του υφιστάμενου προγράμματος, αποκάλυψε ο κ. Δραγασάκης, χωρίς να αποκλείσει πλήρως το ενδεχόμενο να χρειαστεί μία παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
«Μπορεί να υπάρξουν διάφορα σχήματα που να διασφαλίσουν την ΕΚΤ, για να συνεχίσει την ρευστότητα» προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Juncker θα αποφασιστεί πιθανότατα και ο οδικός χάρτης για το μέλλον της χώρας, με συμφωνίες που θα ληφθούν στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης.

Το εναλλακτικό πρόγραμμα «γέφυρα» του ΣΥΡΙΖΑ

Υψηλόβαθμες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαίωναν ότι ο πρωθυπουργός στην παρθενικό και παράλληλα κρισιμότερο τετ-α-τετ του με τους ευρωπαίους ηγέτες θα διατυπώσει το αίτημα για έγκριση του «εναλλακτικού προγράμματος γέφυρα» αντιτάσσοντας μια σειρά από δεσμεύσεις και επιχειρήματα.
Η «εναλλακτική πρόταση του προγράμματος γέφυρά της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει καμία μονομερή ενέργεια καθώς δεν καταργεί την υπάρχουσα συμφωνία αλλά την αντικαθιστά για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση μεταξύ άλλων θα ζητήσει :
-χρονική παράταση τουλάχιστο τεσσάρων μηνών με απώτερο όριο το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης
-χρονική μεταφορά της αξιολόγησης για το κλείσιμο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και την αντικατάστασή του -με νέο ελαστικότερο- εφόσον η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης παρουσιάσει απτά θετικά αποτελέσματα.
-Αξιολόγηση και συμφωνίες σε επίπεδο ευρωπαϊκά θεσμοθετημένων οργάνων χωρίς την ανάμειξη υπαλλήλων και τεχνικών κλιμακίων της τρόικα.
-αντικατάσταση της δέσμευσης για κατάρτιση πλεονασματικών προϋπολογισμών με πρωτογενώς ισοσκελισμένους ώστε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Επιπλέον η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αξιώσει την καταβολή της εκκρεμούσας δόσης ύψους 7,2 δις ευρώ καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες με την έκδοση εντόκων γραμματειών του Δημοσίου και μέσω του μηχανισμού χρηματοδότησης των τραπεζών ELA. 
Τα διαπραγματευτικά επιχειρήματα του πρωθυπουργού και του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην ουσία είναι μια σειρά από δεσμεύσεις που θα λάβει ενώπιον των εταίρων ο Αλ. Τσίπρας.
Σε αυτές τις δεσμεύσεις εν είδει «ισοδύναμων» για το πρόγραμμα «γέφυρα» περιλαμβάνονται:
-εμφανή αποτελέσματα, εντός του πρώτου εξαμήνου, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής σε όλες τις κλίμακες εισοδημάτων.
-κατάρτιση και εφαρμογή ολοκληρωμένου φορολογικού προγράμματος με διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς το δικαιότερο και φορολόγηση του πλούτου στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
-πάταξη της διαφθοράς και του «μαύρου χρήματος» με μπαράζ δικαστικών ερευνών για αδήλωτο χρήμα που εντοπίζεται σε διάφορες λίστες.
Οδικός χάρτης με χρονικό ορίζοντα το εξάμηνο για κατάρτιση Περιουσιολόγιου με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στη βάση των τρεχουσών εμπορικών αξιών.
-Επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
-Πάταξη της λαθρεμπορίας με έμφαση σε αυτή των καυσίμων, μέτρο που θα αποδώσει άμεσα έσοδα.
-Πάταξη γραφειοκρατίας και πελατειακών σχέσεων με απλοποίηση νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης και διαδικασιών για νέες επενδύσεις.
«Το υπάρχον πρόγραμμα είναι …νεκρό»
Πάντως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σε όλες τις επαφές του πρωθυπουργού και του Οικονομικού επιτελείου πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής θα γίνει σαφές ότι «η χαμηλή απόδοση εσόδων στα δημόσια ταμεία έχουν καταστήσει το υπάρχων πρόγραμμα νεκρό».
Οι ίδιες πηγές καθιστούν ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει να αναλύει και να επιχειρηματολογεί υπέρ του «εναλλακτικού προγράμματος γέφυρα» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του στη σύνοδο ότι «η Ελλάδα δεν θα προβεί σε καμία μονομερή ενεργεία και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη νομισματική σταθερότητα».
Ωστόσο θα περιγράψει ότι η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας δημιουργού ολοένα και εντονότερες αναταράξει στην ευρωπαϊκή οικονομία οδηγώντας χώρες μέλη σε οικονομικό αδιέξοδο και ανθρωπιστική κρίση.
Τέλος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μια συστηματική και κυρίως αποφασιστική προσπάθεια για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθορά θα κυριαρχήσει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλάζοντας παράλληλα το κλίμα και διευκολύνοντας τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να ψηφίσουν την εναλλακτική οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης