Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Κυριακόπουλος (δικηγόρος): Πάνω από 2 δισ μπορεί να διεκδικήσει η Ελληνική κυβέρνηση από την Siemens

Γ. Κυριακόπουλος (δικηγόρος): Πάνω από 2 δισ μπορεί  να διεκδικήσει η Ελληνική κυβέρνηση από την  Siemens
Η υπόθεση της Siemens έρχεται στη Βουλή με πρωτοβουλία της προέδρου, Ζωής Κωνσταντοπούλου
Το σκάνδαλο της Siemens επανέρχεται στο προσκήνιο με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής κας Ζωής Κωνσταντοπούλου, όπως και η λίστα Lagarde.
Η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλείται την  Έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου που καταγράφει 12 δισ. ετήσιες απώλειες από τη διαφθορά.
Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι αν είχε παταχθεί η διαφθορά στην Ελλάδα η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει.

Η Siemens είχε  φοροαπαλλαγές  για  το …λάδωμα

Η ελληνική κυβέρνηση  μπορεί να  διεκδικήσει  τουλάχιστον  2  δισ  ευρώ από τον γερμανικό πολυεθνικό όμιλο, που  … λάδωνε  κρατικούς αξιωματούχους με σκοπό την ανάθεση επιχειρηματικών συμβολαίων σε όλο τον κόσμο.
Όμως η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη  Σαμαρά  ψήφισε νόμο στη  Βουλή, ο  οποίος δημοσιεύτηκε  στο ΦΕΚ με  αριθμό 164/Α/27-08-2012  και περιλαμβάνει τη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου  με την εταιρεία Siemens.
Ψίχουλα  κέρδισε το ελληνικό κράτος από το συμβιβασμό.
Το ύψος των χρημάτων θα φθάσουν τα 170  εκατ.  ευρώ σε  βάθος  πενταετίας με τη μορφή δωρεών σε κρατικές  υπηρεσίες.
Επίσης, στη σύμβαση αναφέρεται ότι θα προχωρήσει σε επένδυση ύψους 100  εκατ. ευρώ στη θυγατρική της που βρίσκεται στην Ελλάδα και απασχολεί συνολικά  600 άτομα.
Η απόφαση για συμβιβασμό έδωσε τα δυνατότητα να μείνουν έως το τώρα  στο σκοτάδι οι μίζες που δόθηκαν σε κρατικούς  αξιωματούχους.

Η ανατροπή  του συμβιβασμού

Ο  Σύλλογος « Έλληνες Φορολογούμενοι» έχει  καταθέσει  προσφυγή  στον Συμβούλιο  της  Επικρατείας,  με  σκοπό  την ακύρωση του νόμου  Σαμαρά – Βενιζέλου  που  προέβλεπε  το συμβιβασμό  μεταξύ της ελληνικής   κυβέρνησης  και της  Siemens.  
Η υπόθεση εκδικάστηκε  στις 24 Μαρτίου 2015, αλλά  είναι  άγνωστος  ο χρόνος  έκδοσης της  απόφασης.
Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να  αλλάξει  το νόμο  με νόμο,   έτσι ώστε η υπόθεση να έρθει εκ νέου στο προσκήνιο.
Ο  κ. Γιάννης  Κυριακόπουλος  γενικός διευθυντής της δικηγορικής εταιρείας « Kyros Law Offices»   υποστηρίζει στο bankingnews.gr ότι η συμφωνία αποτελεί μνημείο καταπάτησης του Δημόσιου  Συμφέροντος, έσωσε κυριολεκτικά την Siemens από τις ενδεχόμενες  αξιώσεις αποζημίωσης  του ελληνικού  Δημοσίου  οι οποίες  σύμφωνα με το πόρισμα  του Γ.Λ.Κ ,  το οποίο να σημειωθεί  υπεβλήθη  στην  Εξεταστική  Επιτροπή της  Βουλής αναφέρεται ότι οι απαιτήσει μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισ  ευρώ.
Η απαλλαγή της  εταιρείας Siemens  από την οποιαδήποτε αστική  και διοικητική της  ευθύνη  αφορά  ακόμη και για  ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Έτσι η Siemens …καθάρισε  επι ελληνικού  εδάφους.
Όμως  οι παραβάσεις της εταιρεία σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής  έχει ιστορία 20  ετών.
Το ύψος των συμβάσεων που έχει  κάνει η γερμανική  εταιρεία υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα  20 δισ  ευρώ.
Οι μίζες  έμπαιναν στην τελική τιμή του προϊόντος που έδινε η εταιρεία και  ο λογαριασμός  πήγαινε στον φορολογούμενο.    

Η SIEMENS ανά τον κόσμο

Από τον Μάρτιο του 2001 έως τον Σεπτέμβριο του 2007, η Siemens είχε εμπλακεί 4.283 παράνομες πληρωμές που αντιστοιχούσαν σε 1,4 δισ  δολάρια για την  εξαγορά κυβερνητικών αξιωματούχων ανά τον κόσμο.
Στο κατηγορητήριο  που κατατέθηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο των ΗΠΑ με έδρα τη Νέα  Υόρκη υπήρξαν αναφορές ότι η ισχύουσα γερμανική νομοθεσία, η οποία όχι μόνο δεν απαγόρευε τη δωροδοκία ξένων αξιωματούχων, αλλά παρείχε και φορολογικά κίνητρα για λαδώματα.
Μάλιστα για να διευκολύνεται η εταιρεία κατά τον φορολογικό έλεγχο, αυτές οι ανάρμοστες πληρωμές τις χρέωναν ως «ωφέλιμες πληρωμές», ώστε να τυγχάνουν της εύκολης και ευνοϊκής  μεταχειρίσεως τους ως έξοδα προώθησης και άρα δεκτικά φοροαπαλλαγής.   

(πρώτη ενημέρωση 4 Απριλίου 2015, 08:15)

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης