Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικός προβληματισμός και κλίμα καχυποψίας για τις διαρροές της πρότασης Juncker

Κυβερνητικός προβληματισμός και κλίμα καχυποψίας για τις διαρροές της πρότασης Juncker
Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν την καχυποψία τους για τις προθέσεις και τους σκοπούς της δημοσιοποίησης μιας πρότασης η οποία αφορά το ελληνικό ζήτημα μεν, αλλά η ελληνική πλευρά δεν την έχει στα χέρια της
Ιδιαίτερα επιφυλακτικά εμφανίζονται τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απέναντι στις πληροφορίες για την ύπαρξη πρότασης επίτευξης συγκλίσεων από τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker.
Mάλιστα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δεν έκρυβε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε δια του Τύπου για την ύπαρξη της πρότασης, η οποία δεν έχει φτάσει ακόμη ούτε στο υπουργείο Οικονομικών, ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ίδια κυβερνητική πηγή δεν έκρυβε την καχυποψία των επιτελών του πρωθυπουργού για τις προθέσεις και τους σκοπούς της δημοσιοποίησης μιας πρότασης η οποία αφορά το ελληνικό ζήτημα μεν, αλλά η ελληνική πλευρά δεν την έχει στα χέρια της.
Μάλιστα στο επιτελείο του πρωθυπουργού προχωρούν ένα βήμα παραπάνω, σημειώνοντας πως με δεδομένες τις αντιπαραθέσεις και τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα και τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές, δεν αποκλείουν να επιλέχθηκαν υπόγειες διαδρομές ώστε η πρόταση να "καεί" από κάποια πλευρά των θεσμών, προτού αυτή φτάσει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές στην ερώτηση για το πως βλέπουν τις προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας απαντούσαν πως θα "έμπαιναν σε μια τέτοια συζήτηση αν γνώριζαν το περιεχόμενο και των 20 σελίδων της περιβόητης πρότασης Juncker", λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν γνωρίζουν τι αναφέρει για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και όχι μόνο.
Η κυβέρνηση συζητά επί συγκεκριμένων επίσημων προτάσεων και δεν μπαίνει στη διαδικασία των πληροφοριών και των διαρροών, οι οποίες εντέλει βλάπτουν τη διαδικασία και το κλίμα εμπιστοσύνης, ανέφερε υψηλόβαθμη, κομματική πηγή.
Πάντως την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία κάποιου κυβερνητικού στελέχους, ενώ όλα δείχνουν πως το σαββατοκύριακο θα υπάρξει συνεδρίαση και της Κεντρικής Επιτροπής.
Η ελληνική πλευρά δεν αναμένει κάποια πρόοδο στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Brussels Group, ενώ πιο ουσιαστική χαρακτηρίζεται η αυριανή συζήτηση των τεχνικών κλιμακίων.
Όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες, το επόμενο 48ωρο με ξένους ηγέτες και θεσμικούς, επιχειρώντας να δώσει ώθηση για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα φέρει την πολιτική σφραγίδα και θα διευκολύνει, εντέλει, τις διεργασίες στα τεχνικά κλιμάκια.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης