Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια - Το καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ

Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια - Το καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ
Θα ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δυο ή τρεις συνεδριάσεις
(upd) Καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
«Οι ΑΝΕΛ δηλώνουν ότι καταψηφίζουν επί της αρχής το ν/σ», είπε ο  εισηγητής του κόμματος, Νίκος Μαυραγάνης, ο οποίος στην τοποθέτησή του μίλησε για υποκρισία, σπουδή και προχειρότητα, δίνοντας έμφαση στα άρθρα με τα οποία υπάρχει «κάθετη» διαφωνία.
Αυτά αφορούν την απόκτηση της ελληνική ιθαγένειας από παιδιά που έχουν εγγραφεί στο δημοτικό, αλλά και τη δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης.
Όπως ανέφερε, «αν δε φτάνουν οι οικονομικοί πόροι και αν πράγματι έχει πιστοποιηθεί αυτό και από τον ΟΗΕ ... τότε προκύπτει μία επιλογή: να προτιμήσεις του έλληνες πολίτες από τους μετανάστες για την επιδοματική πολιτική.
Και τα άρθρα 7 και 8 να αλλάξουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Πάντως, η  αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών, Τασία Χριστοδουλοπούλου,  παρέμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τους αλλοδαπούς και κυρίως τα παιδιά τους.
Τόνισε δε, « επιμένουμε σε αυτή τη γραμμή ισορροπίας που είναι και βιώσιμη και ρεαλιστική».
Η ίδια προχώρησε σε διαχωρισμό των τριών διατάξεων, οι οποίες καθορίζουν τους όρους κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, έτσι ώστε οι πτέρυγες της Βουλής που συμφωνούν με τις δύο από αυτές να διευκολυνθούν να τις ψηφίσουν.
Μάλιστα, επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια στα ανήλικα παιδιά των μεταναστών πρώτης γενιάς που γεννήθηκαν και μένουν στην Ελλάδα , κάτι με το οποίο διαφωνούν η ΝΔ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή.
Στις διατάξεις για την απόδοση ιθαγένειας σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να αποδοθεί ιθαγένεια μετά την εννεαετή εκπαίδευση και το λύκειο, αλλά και μετά το πανεπιστήμιο ή τα ΤΕΙ, συμφωνούν όλες πτέρυγες της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου ανέφερε «θα διευκολύνω με νομοτεχνική διάταξη να ψηφιστούν αυτές οι διατάξεις, διαχωρίζοντας από τη διάταξη που προβλέπει την απόδοση της ιθαγένειας με τη γέννηση, ώστε να μπορούν όσοι συμφωνούν να τις ψηφίσουν και να ψηφίσουν "όχι" σε όποια διαφωνούν».

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η συζήτηση, όπως αποφασίστηκε στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, θα ολοκληρωθεί σε δύο και αν χρειαστεί σε τρεις συνεδριάσεις.
Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενσωμάτωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τροποποιήσεις στον Μεταναστευτικό κώδικα.
Σημειώνεται ότι επί της αρχής καταψήφισαν το νομοσχέδιο οι ΑΝΕΛ, καθώς διαφωνούν με τις διατάξεις για τα εργασιακά και τις ειδικές οικονομικές ζώνες που προβλέπονται, ενώ υπερψηφίστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
ΝΔ και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, η Χ.Α. καταψήφισε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Στο μεταξύ, αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, διοργανώνουν συναυλία σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «Γιορτάζουμε-Διεκδικούμε: Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά».

(Πρώτη ενημέρωση 10:09, Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015)
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης