Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Επικίνδυνο για την Ευρώπη ένα Grexit – Μετά την Ελλάδα, θα ακολουθούσε η Ιταλία

Βαρουφάκης: Επικίνδυνο για την Ευρώπη ένα Grexit – Μετά την Ελλάδα, θα ακολουθούσε η Ιταλία
Χαρακτηρίζει «προσβλητικό και ηλίθιο» ότι η Ελλάδα ήταν στον δρόμο της ανάπτυξης μέχρι την άφιξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία
Επικίνδυνη για την Ευρώπη χαρακτηρίζει την πιθανότητα ενός Grexit ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «El Buho» στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio4G FM και επισημαίνει ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η επόμενη χώρα που θα ακολουθούσε θα ήταν η Ιταλία.
Επίσης, αναφέρεται στον ρόλο του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, στις διαπραγματεύσεις, αλλά και την υποψηφιότητα De Guindos για την προεδρία του Eurogroup.
Ειδικότερα, ο Γ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaueble, ότι επιζητούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι αλήθεια ότι η Γερμανία είχε αποφασίσει ότι το Grexit είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα, αλλά ο W. Schaeuble ήταν εκείνος που το είχε αποφασίσει».
Κατά τη γνώμη μου, σημειώνει, η γερμανίδα καγκελάριος Merkel δεν έχει λόγους για να συμφωνεί αναγκαστικά με αυτή την άποψη και πρόσθεσε ότι η ιδέα του Grexit «είναι πολύ επικίνδυνη για την Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ιταλία θα ακολουθούσε την Ελλάδα».
Παράλληλα, χαρακτήρισε «προσβλητικά και ηλίθια», πέραν του ότι δεν είναι αληθή, τα όσα λέγονται ότι η Ελλάδα ήταν σε πορεία ανάκαμψης μέχρι που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
«Η αληθινή ιστορία είναι ότι δεν ερχόταν η ανάκαμψη.
»Το 2014 το ΑΕΠ, το εθνικό ονομαστικό εισόδημα συνέχισε να μειώνεται, μέχρι να καταρρεύσει.
»Αυτό που συνέβη είναι ότι παράλληλα υποχωρούσαν πολύ γρήγορα και οι τιμές», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.
Πρόσθεσε δε, ότι «όταν οι μισθοί και οι τιμές υποχωρούν και η τραπεζική πίστη μειώνεται τάχιστα, αυτό καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει ανάκαμψη, είναι καταστροφικό.
»Αυτή η καταστροφική κατάσταση οδήγησε τους Έλληνες να μας ψηφίσουν, οι Έλληνες δεν είναι ηλίθιοι», σημείωσε.
Αναφερόμενος στην Ισπανία σημείωσε ότι κατά τον ίδιο, η ισπανική κυβέρνηση έχει επιλέξει της πολιτικές περικοπών και λιτότητα για να βγει από την κρίση φοβούμενη το Podemos και όχι διότι πιστεύει σε αυτές.
Όσον αφορά την υποψηφιότητα του ισπανού υπουργού Οικονομικών, Luis de Guindos, για την προεδρία του Eurogroup, ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ήταν περισσότερο προετοιμασμένος για να τη διεκδικήσει έναντι του ολλανδού Jeroen Dijsselbloem, αν και σημείωσε ότι υπάρχει μια «μεγάλη διαφορά» μεταξύ εκείνου που υπερασπίζεται στις ιδιωτικές συνομιλίες και αυτού που λέει στους εταίρους του στην Ευρωζώνη.
«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτού που λες με τον ισπανό υπουργό ιδιωτικά και αυτού που ύστερα υπερασπίζεται στο Eurogroup», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες που είχε σε προσωπικό επίπεδο με τον Luis de Guindos, του επέτρεψαν να καταλάβει ότι ο ισπανός υπουργός «καταλαβαίνει πώς λειτουργεί η οικονομία».
Υπό αυτή την έννοια, υπογράμμισε ο κ. Βαερουφάκης, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών ήταν πολύ κοντά στο να αναλάβει την προεδρία του Eurogroup, κάτι που θα του άρεσε.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, «με τον κίνδυνο να εκνευρίσω κάποιους, προσωπικά θα τον προτιμούσα έναντι του Dijsselbloem για έναν σημαντικό λόγο: πρώτον, διότι καταλαβαίνει τα οικονομικά και την οικονομία καλύτερα».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης