Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Μια «χρυσή» εφεδρεία και όχι απομάκρυνση - Το παρασκήνιο της αντικατάστασής του

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Μια «χρυσή» εφεδρεία και όχι απομάκρυνση - Το παρασκήνιο της αντικατάστασής του
Ο ίδιος αρκείται να απαντά ότι είχε κουραστεί
Μια εβδομάδα μετά την αντικατάστασή του στο καίριο πόστο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου από την Ολγα Γεροβασίλη, ελάχιστοι γνωρίζουν τους λόγους που ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μετακόμισε από το Μέγαρο Μαξίμου στο Μέγαρο της Βουλής ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.
Τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν και όλα κινούνταν στη σφαίρα της διαφωνίας, της υποβάθμισης και εν τέλει της απομάκρυνσής του από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
Παρά τα όσα γράφτηκαν, τα σενάρια και τις φήμες, ο ίδιος χαμογέλα και αρκείται να απαντά στις σχετικές ερωτήσεις φίλων και δημοσιογράφων ότι είχε κουραστεί και πως είχε φτάσει στα όρια του τους έξι μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων.
Για τους καλά γνωρίζοντες η μετακίνησή του έχει να κάνει με τις «χρυσές εφεδρείες» που κράτα ο πρωθυπουργός για την επόμενη μέρα των εκλογών που όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθούν το Φθινόπωρο.  
Ο Αλέξης Τσίπρας στην περίπτωση του φίλου και στενού του συνεργάτη Γαβριήλ Σακελαρίδη, λειτούργησε με ποδοσφαιρικού όρους και ως άλλος προπονητής μια ομάδας που πάει για …τίτλο επέλεξε να «τραβήξει στον πάγκο» έναν καλό παίχτη του, ένα καλό αμυντικό που ξέρει να …καθαρίζει τις φάσεις για να τον προφυλάξει από …τραυματισμό.
Η συμφωνία αυτή καθ αυτή , οι όροι και τα προαπαιτούμενα, στην οποία οδηγήθηκε η κυβέρνηση μετά από αφόρητες πιέσεις εταίρων και πιστωτών  και υπό την απειλή του grexit, είχαν «τραυματίσει» τον Γαβριήλ Σακελαρίδη, ο οποίος επί έξι μήνες κρατούσε την «άμυνα» της κυβέρνησης και επέμενε στην επίσημη και ανεπίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός δεν θα υπογράψουν νέο μνημόνιο» και πως η «συμφωνία θα δίνει προοπτική ανάταξες και εξόδου από την κρίση».
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήθηκε πως η επίσημη φωνή της κυβέρνησης έχει εκτεθεί και πως αν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης παρέμενε στο ίδιο πόστο θα «καιγόταν». Πολιτικό παιδί του πρωθυπουργού από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του, με καθαρές θέσεις και σημαντική συμβολή σε όλες τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επέλεξε να τον «προστατέψει» και ενώ αρχικά του πρότεινε να μετακινηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει της θέση του Αναπληρωτή Υπουργού επικράτησαν δευτέρες σκέψεις.
Ο οικονομολόγος Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή για την θέση του Αναπληρωτή Υπουργού, αλλά και πάλι όπως ο ίδιος είπε στον πρωθυπουργό θα εμφανιζόταν ανακόλουθος, καθώς άλλα είχε υποστηρίξει ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και αλλά θα εφάρμοζε λόγω των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και η λύση βρέθηκε αξιοποιώντας ένα προτέρημα του συνεργάτη του.  
Ως πρόσωπο με ξεκάθαρη κομματική αναφορά, σεβαστός και αγαπητός από όλες τις εσωκομματικές παρατάξεις, και ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και ισορροπιστής ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ταίριαζε …γάντι στη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου μια κοινοβουλευτικής Ομάδας που βρισκόταν στα όρια του διχασμού.
Άλλωστε οι «δυνάμεις» του είχαν δοκιμαστεί σε πολλές «θερμές» συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, στις οποίες λειτουργούσε πυροσβεστικά, εκπροσωπώντας τον Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως για τους παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου είναι κοινό μυστικό πως ο πρώην κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε διατυπώσει από πολύ νωρίς τις ενστάσεις του για μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν τη διαπραγμάτευση.
Είχε διαφωνήσει με την τακτική που ακολουθούσε μετά τον πρώτο μήνα διαπραγμάτευσης ο Γιάνης Βαρουφάκης, είχε διατυπώσει ενστάσεις για το δημοψήφισμα, ενώ εσχάτως μετά το ρήγμα που επέφερε η συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να κινηθεί με «μετριοπάθεια» χωρίς εσωκομματικά τελεσίγραφα και «συγκρουσιακές τακτικές».
Αυτή του η θέση τον έφερε αντιμέτωπο με μερίδα συνεργατών που εισηγούνταν στον Αλέξη Τσίπρα να κινηθεί περισσότερα επιθετικά ξεκαθαρίζοντας το εσωκομματικό πεδίο μετατρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας.
Ανάλογες, απόψεις διατύπωσε και ο διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Θόδωρος Μιχόπουλος, αχώριστος φίλος και συνεργάτης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη που τον ακολούθησε στην πορεία από το Μέγαρο Μαξίμου στο Μέγαρο της Βουλής.
Οι καλά γνωρίζοντες δεν καμιά αμφιβολία πως η επομένη των εθνικών εκλογών θα βρει τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και πάλι σε καίριο υπουργικό θώκο.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης