Τελευταία Νέα
Πολιτική

Wall Street Journal: Ο Τσίπρας παραδόθηκε στους δανειστές - Σταματά να μιλά για τη λιτότητα και πολεμά τον Μεϊμαράκη

Wall Street Journal: Ο Τσίπρας παραδόθηκε στους δανειστές - Σταματά να μιλά για τη λιτότητα και πολεμά τον Μεϊμαράκη
Γρίφος οι εκλογικές συνεργασίες, περνάει μπροστά η ΝΔ σε δημοσκοπήσεις
Συνήθως οι πρωθυπουργοί όταν προκηρύσσουν πρόωρες εκλογές έχουν μια μεγάλη ιστορία να διηγηθούν, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν φοβάται να αμφισβητήσει ακόμη μία πολιτική σοφία, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
O Τσίπρας αναζητά την ανανέωση της λαϊκής εντολής έπειτα από μόλις οκτώ μήνες πρωθυπουργικής θητείας, παρά το γεγονός ότι μπορεί να καταταχθεί στα μητρώα των ηγετών με τη χειρότερη επίδοση στα οικονομικά, αν εξαιρέσεις τις περιόδους πολέμου.
Πριν πυροδοτηθεί η πολιτική κρίση στην Ελλάδα, τονίζει η WSJ, η οποία έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η Ελλάδα ήταν η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ η κυβέρνηση είχε πλεόνασμα και είχε περάσει τα stress tests της ΕΚΤ, εξηγεί η εφημερίδα.
Τώρα, η οικονομία επανήλθε σε φάση ύφεσης, η κυβέρνηση τρέχει πίσω από ελλείμματα και οι τράπεζες θα χρειαστούν έως και 25 δισεκατομμύρια ευρώ ανακεφαλαιοποίηση, αντιπαραθέτει.
Ο Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε οκτώ μήνες στασιμότητας και τελικά οδηγήθηκε σε μια συμφωνία 86 δισεκατομμυρίων ευρώ και προκαλώντας τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερή Πλατφόρμα που έκανε δικό της κόμμα.
Παρά τη μικροπολιτική και τη λανθασμένη στρατηγική του, το μέγιστο επίτευγμα του Τσίπρα ήταν ότι κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όπως επιθυμεί και η πλειοψηφία των Ελλήνων, λέει η WSJ.
Από την άλλη πλευρά, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, φαίνεται να έχουν πειστεί ότι ο Τσίπρας δεν είναι απλώς ένας αξιόπιστος εταίρος, αλλά ο μοναδικός πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα που μπορεί να πετύχει ό,τι έχει συμφωνήσει, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ευρώπη θα έβλεπε με καλό μάτι την επανεκλογή του Τσίπρα – ειδικά τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «καθαρίσει» από τους ενοχλητικούς αριστερούς.
Φαίνεται, όμως, πως ο Τσίπρας δεν υπολόγισε σωστά τα πράγματα, αφού τα τελευταία γκάλοπ δείχνει μια κατακόρυφη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και μια ταυτόχρονη άνοδο της Νέας Δημοκρατίας.
Φυσικά, οι δημοσκοπήσεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μπορεί να είναι αναξιόπιστες, ιδιαίτερα στο τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, σημειώνει η WSJ και τονίζει ότι οι δημοσκοπήσεις τον Ιανουάριο φαίνεται να υποτίμησαν την υποστήριξη στον Τσίπρα.
Από την πλευρά της, η ΝΔ απέκτησε έναν ηγέτη, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που είναι λιγότερο διχαστικός και μπορεί να οδηγήσει το κόμμα ακόμη και σε νίκη.
Σε μια χώρα που η σταθερότητα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Επίσης, τα γκάλοπ δείχνουν πως ο κόσμος θέλει συμμαχικές κυβερνήσεις, αλλά και αυτή η εξίσωση δεν είναι εύκολη από τη στιγμή που ο Τσίπρας επιθυμεί συνεργασία μόνο με τους ΑΝΕΛ.
Ο βαθμός παράδοσης του Τσίπρα στο πρόγραμμα διάσωσης έχει αλλάξει τους όρους του πολιτικού διαλόγου στην Ελλάδα.
Η συζήτηση για τη λιτότητα έχει τελειώσει, εξηγεί η WSJ.
Οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα συντηρητικό αριστερό κόμμα που θέλει να προστατεύσει τον δημόσιο τομέα και μια κεντροδεξιά αντιπολίτευση που θέλει να μειώσει τους φόρους και να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό είναι το πιο χρήσιμο επίτευγμα του Τσίπρα τους τελευταίους οκτώ μήνες, ακόμη και αν ο ίδιος δεν είναι πρόθυμος να το πιστωθεί, σχολιάζει καυστικά η εφημερίδα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης