Τελευταία Νέα
Πολιτική

El Pais: Προσωπική νίκη του Αλ. Τσίπρα η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

El Pais: Προσωπική νίκη του Αλ. Τσίπρα η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές
Σαφής νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με διευρυμένη διαφορά
Στην ξεκάθαρη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και μετά την υπογραφή του τρίτου προγράμματος διάσωσης, αναφέρεται δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», η οποία σημειώνει ότι πάνω απ' όλα, ήταν μια νίκη του Αλέξη Τσίπρα.
Μέχρι την τελευταία στιγμή η πρόθεση ψήφου ήταν ευμετάβλητη, ενώ πολλοί ήταν οι αναποφάσιστοι, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, από τις οποίες «δεν αναμενόταν να προκύψει κάτι καινούργιο, καθώς η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, έχει δεμένα τα χέρια της από τους σκληρούς όρους του νέου προγράμματος διάσωσης».
«Είναι αναμφισβήτητα μια προσωπική νίκη του Τσίπρα, οι εκκλήσεις του για αγώνα ενώπιον της Ευρώπης και η ειλικρίνειά του, παραδεχόμενος τα λάθη κατά τη διάρκεια των επτά μηνών διακυβέρνησης, έγειραν τη ζυγαριά υπέρ του», σημειώνει ο κοινωνιολόγος Ηλίας Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «αν κάποιος εξέρχεται ενισχυμένος από αυτές τις εκλογές, αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας».
«Παράλληλα, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι Έλληνες προτίμησαν το πρόγραμμα διάσωσης να εφαρμοστεί από έναν αριστερό από ό,τι από τη Δεξιά», επισημαίνει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο επιστρέφει στην εξουσία, αλλά ανακτά και την αυτοεκτίμηση μετά το σχίσμα στους κόλπους του ύστερα από την υπογραφή του τρίτου προγράμματος διάσωσης και πλέον αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας για δεύτερη φορά σε ένα έτος, με ανανεωμένη και σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι όπως και τον Ιανουάριο, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ο μόνος εταίρος που είναι ικανός να μιλήσει την ίδια γλώσσα ενάντια στη λιτότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, σημειώνεται, η συγκυρία έχει αλλάξει και πλέον η Ελλάδα ζει μια δραματική προσφυγική κρίση, που θα μπορούσε να περιπλέξει τις συνομιλίες του ΣΥΡΙΖΑ με τον κυβερνητικό του εταίρο, τους ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς τούς χωρίζουν αξιοσημείωτες διαφορές απόψεων όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική.
Η «El Pais» υπογραμμίζει την αποτυχία των δημοσκοπήσεων να προβλέψουν το αποτέλεσμα, αλλά και την ευρεία αποχή, με τους ψηφοφόρους να προτιμούν αντί τις κάλπες, τις παραλίες.
Αν και η συμμετοχή στις εκλογές υποχώρησε έναντι των εκλογών του Ιανουαρίου, σημειώνει, δεν ήταν ο ήλιος και η ζέστη που κράτησαν μακριά τους ψηφοφόρους, αλλά η κούραση από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (γενικές εκλογές τον Ιανουάριο, δημοψήφισμα τον Ιούλιο, νέες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου).
Παράλληλα, σημαντικός παράγοντας ήταν η απογοήτευση μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από την μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα το Ιούλιο.
Στο άρθρο σημειώνεται παράλληλα, το γεγονός ότι το κόμμα που προήλθε από το «σχίσμα» στον ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Ενότητα, δεν κατάφερε να εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, η τρίτη θέση της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και η είσοδος – έκπληξη στο κοινοβούλιο της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης