Τελευταία Νέα
Πολιτική

MarketWatch: Με τον Τσίπρα ξανά στην εξουσία, μακρύς ο δρόμος του ελληνικού δράματος

MarketWatch: Με τον Τσίπρα ξανά στην εξουσία, μακρύς ο δρόμος του ελληνικού δράματος
Η αδυναμία της Ελλάδας είναι η δύναμή της στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων πλευρών στην κρίση της Ευρωζώνης
Εκλογές που κανείς δεν φαινόταν πολύ πρόθυμος να κερδίσει χαρακτηρίζει την εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής, 20 Σεπτεμβρίου, ο David Marsh σε άρθρο του στο MarketWatch, επισημαίνοντας ότι απ' όλα τα πιθανά αποτελέσματα, η νίκη του Αλέξη Τσίπρα προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για σχετική σταθερότητα τους προσεχείς μήνες.
Δυστυχώς, όμως, οι πιθανότητες για οποιασδήποτε μορφής διαρκούς σταθερότητας δεν είναι πολύ αυξημένες, όμως η αδυναμία της Ελλάδας αποτελεί τη δύναμή της, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η επισφαλής πολιτική και οικονομική θέση της Ελλάδας είναι αυτή που θα επιτρέψει στον Τσίπρα να χρησιμοποιήσει τους φόβους για μια αστάθεια στη χώρα στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, αλλά και εκείνη που θα τους αναγκάσει να υποκύψουν.
Η Νέα Δημοκρατία δεν ήθελε να κερδίσει αυτές τις εκλογές, προτιμούσε να αναλάβει η Αριστερά την εξουσία ώστε να είναι αυτή που θα δρέψει τον πικρό καρπό των νέων σκληρών και μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων.
Εν μέσω άφθονης ψυχολογικής μάχης, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου – χειμώνα θα δούμε τέσσερις ομάδες ανθρώπων να… τρίζουν τα δόντια τους καθώς θα λαμβάνουν θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στην μια πλευρά του τραπεζιού θα είναι ο Τσίπρας, ο οποίος ίσως να μεταφράσει τη νέα λαϊκή εντολή που έλαβε, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που υποδήλωναν οι δημοσκοπήσεις, ως ένα σημάδι ότι μπορεί να κρατήσει μια σκληρή γραμμή με τους πιστωτές σχετικά με τη συμφωνία διάσωσης.
Μεγάλα τμήματα του προγράμματος δεν έχουν ακόμη πλήρως συμφωνηθεί, πολλώ γε μάλλον εφαρμοστεί.
Απέναντί του θα έχει τις πιστώτριες χώρες, με τη Γερμανία στην άμυνα και την Ιταλία και τη Γαλλία να χρησιμοποιούν την ενισχυμένη θέση του Τσίπρα ως μέσο για να περιορίσουν τις δικές τους δεσμεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος.
Στην τρίτη γωνιά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων θα βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι πιθανόν να υιοθετήσει μια απαιτητική στάση σχετικά με την ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τον προϋπολογισμό με αντάλλαγμα την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει ξεκινήσει η κεντρική τράπεζα από τον Μάρτιο.
Ειδικά εν όψει της αυξημένης πιθανότητας η ΕΚΤ να συνεχίσει το πρόγραμμα QE πέρα από τον Σεπτέμβριο του 2016, αυτό θα είναι το μεγάλο βραβείο τόσο για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που λαχταρά να σταματήσει να είναι ένας παρίας στις παγκόσμιες χρηματαγορές, όσο και για τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν αναλάβει επικίνδυνες αλλά πιθανώς αποδοτικές θέσεις στα ελληνικά ομόλογα τους προσεχείς μήνες.
Στην τέταρτη γωνία του τραπεζιού θα βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας μόνο αν οι πιστωτές συμφωνήσουν σε μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες, μέσω νέων μειώσεων στα ήδη χαμηλά επιτόκια και επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα.
Δεδομένης της αναστάτωσης που υπήρξε λόγω των εκλογών, η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος της Ελλάδας θα πρέπει να αναβληθεί.
Η Ελλάδα, υποστηριζόμενη έως κάποιο βαθμό από το ΔΝΤ, επιθυμεί την ελάφρυνση του χρέους ως όρο για τις μεταρρυθμίσεις και εν συνεχεία την εκπλήρωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι πιστωτές.
Η Γερμανία και οι άλλες πιστωτές που τηρούν σκληρή γραμμή, από την άλλη, θέλουν να δουν πρώτα την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μετά των πρωτογενών πλεονασμάτων ως όρο για να υπάρξει αργότερα ελάφρυνση του χρέους.
Πολλές μάχες περιμένουν τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel και τον υπουργό Οικονομικών της.
Η Ελλάδα και οι υποστηρικτές της ευελπιστούν ότι τα μη θετικά οικονομικά νέα από την Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές, μαζί με τις αβεβαιότητας σχετικά με τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και τη συνέχιση της προσφυγικής κρίσης, θα κυριαρχήσουν στις σκέψεις του Βερολίνου και θα το οδηγήσουν σε μια σημαντική ελάφρυνση χρέους προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω αναταραχή στο ευρώ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι λιγότερο υπάκουη με το πρόγραμμα του Αυγούστου.
Αυτό φαίνεται ύποπτο, όπως και τα πρώτα επεισόδια του δράματος του ελληνικού χρέους, με το ελληνικό πρόβλημα να έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης