Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καμίνης: Οι πόλεις μπορούν να αλλάξουν το διατροφικό τους σύστημα - Να γίνουν πιο υπεύθυνοι οι καταναλωτές

Καμίνης: Οι πόλεις μπορούν να αλλάξουν το διατροφικό τους σύστημα - Να γίνουν πιο υπεύθυνοι οι καταναλωτές
Η σπατάλη τροφίμων στην Ε.Ε. κοστίζει 200 δισ. ευρώ ετησίως
«Οι πόλεις έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το διατροφικό σύστημα, μέσα από την αγοραστική δύναμη των κατοίκων και τις δημόσιες προμήθειες» τόνισε  στην ομιλία του στην διεθνή έκθεση του Μιλάνου EXPO Milano 2015, ο δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης.
Ο Δήμαρχος της Αθήνας, στην έκθεση με βασικό θέμα «Feeding the planet Energy for Life» (Ταίστε τον πλανήτη Ενέργεια για Ζωή) εστίασε σε τρία πρακτικά ζητήματα.
Τη σήμανση των τοπικών προϊόντων και των τρόπων διάθεσής τους, την υποστήριξη για την αύξηση της βιολογικά καλλιεργούμενης έκτασης και την ανάγκη να επισημαίνονται τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα σε όλη την αλυσίδα από την παραγωγή ως την κατανάλωση, ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές τις επιλογές τους.
Ο Γ. Καμίνης αναφέρθηκε και στο ρόλο των ευρωπαϊκών πόλεων στη διαμόρφωση μίας βιώσιμης διατροφικής πολιτικής για το μέλλον της Ευρώπης και περιέγραψε τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει η Αθήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης, την τελευταία πενταετία, καθώς επίσης και την έξαρση του προσφυγικού κύματος.
Αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους ο δήμος της Αθήνας αντιμετωπίζει με επιτυχία αυτά τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, τόσο μέσα από τις δομές που ανήκουν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων - ΚΥΑΔΑ όσο και μέσα από τη συνεργασία με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της αγοράς.
Ο ίδιος συμμετείχε στη συνάντηση κορυφής των δημάρχων και συνυπέγραψε το Σύμφωνο του Μιλάνου για τη Διατροφική Πολιτική στις Πόλεις - «Milano Urban Food Policy Pact», ενώ παρέστη στην επίσημη τελετή της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, όπου παρουσιάστηκε το Σύμφωνο του Μιλάνο για τη διατροφική Πολιτική στις Πόλεις και μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon, o Γενικός Διευθυντής του Food and Agriculture Organization του ΟΗΕ και ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella.
Η διεθνής έκθεση του Μιλάνου για τη διατροφή άνοιξε τις πύλες της την Πρωτομαγιά και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου. Σε αυτή συμμετέχουν 400 εκθέτες από 43 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Χθες, παραμονή της παγκόσμιας ημέρας διατροφής, στην έκθεση παραβρέθηκαν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Vytenis Andriukaitiw (Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων), Carlos Moedas (Ερευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας) και Philip Hogan (Γεωργίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης), οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου flash για τη σπατάλη και τη σήμανση των τροφίμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, η σπατάλη τροφίμων στην Ε.Ε. κοστίζει 200 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το 40% των Ευρωπαίων δεν γνωρίζει τη σημασία της ένδειξης «κατανάλωση έως...» και το 47% δεν αντιλαμβάνεται πλήρως την ένδειξη «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από...» που υπάρχουν στις συσκευασίες τροφίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης