Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση συνταγματικότητας διατάξεων του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ που έθεσε ο Βενιζέλος

Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση συνταγματικότητας διατάξεων του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ που έθεσε ο Βενιζέλος
Την ένταση υποστήριξε και η ΝΔ
Θέμα αντισυνταγματικότητας, η οποία τελικά απορρίφθηκε κατόπιν ψηφοφορίας δια εγέρσεως των βουλευτών, έθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, για άρθρα του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.
Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ψευδεπίγραφο, λέγοντας μάλιστα πως ενώ διακηρύσσει ότι θα αντιμετωπίσει τη διαπλοκή, διαμορφώνει τις νομοθετικές προϋποθέσεις να δημιουργηθούν νέα τζάκια στα ΜΜΕ, με άγνωστα επιχειρηματικά συμφέροντα, που μπορούν να συναλλάσσονται με την κυβέρνηση χωρίς έλεγχο.
Όπως είπε, «ενώ περιμέναμε ένα νομοσχέδιο που θα κάνει πάταγο, τελικά λειτουργεί ως όχημα αντι- διαφάνειας και διαπλοκής».
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που παρέχουν υπερεξουσίες στον υπουργό Επικρατείας και αφαιρούν αρμοδιότητες από το ΕΣΡ, για "δήθεν ονομαστικοποίηση" μετοχών, όπου εισάγονται "ένα σωρό εξαιρέσεις, για τον περιορισμένο αριθμό αδειών και τον καθορισμό δημοπρασίας ανά άδεια".
Κατά τον ίδιο, ενώ σήμερα υπάρχουν έξι εθνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις οι οποίες και απειλούνται.
Την ένταση υποστήριξε και η ΝΔ, με τον Κ. Τζαβάρα να κάνει αναφορά στο θέμα των υπεραρμοδιοτήτων -του αρμόδιου υπουργού.
Ο υπουργός Εργασίας,  Γιώργος Κατρούγκαλος, ως αντιλέγων εκ μέρους της κυβέρνησης, ανέφερε "ερχόμαστε να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγείου" και να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή.
Όπως είπε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μπει τάξη στο ασύδοτο πεδίο, αλλά με σεβασμό στο Σύνταγμα, γι’ αυτό ήρθε αυτό το νομοσχέδιο τώρα και με ενδεχόμενο να καταλογιστεί στην κυβέρνηση καθυστέρηση.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως "η άποψη για τις συχνότητες, ότι αυτά θα τα κρίνει η αγορά, είναι ακραία νεοφιλελεύθερη.
Η συχνότητα είναι δημόσιος πόρος, γιατί να μην πληρώσουν, γιατί να χαρίζουμε εκατομμύρια όπως χαρίζονταν τόσα χρόνια;".
Αναφορικά  με τις αρμοδιότητες του υπουργού, σημείωσε ότι του αφήνεται μόνο η εκκίνηση σχετικής διαδικασίας, ενώ δεν του παραχωρείται ελεγκτική αρμοδιότητα.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελος, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για ονομαστικοποίηση των μετοχών, αλλά και ότι δεν περιορίζεται ο αριθμός των αδειών, ούτε οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ.
Όπως είπε, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για την αντικειμενική πληροφόρηση, αφού αφέθηκε ανεξέλεγκτο τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα τα κανάλια να χειραγωγούν την κοινή γνώμη.
Εκ μέρους της Δημοκρατικής συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα που εκχωρείται στον αρμόδιο υπουργό να αποφασίζει για την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, τον αριθμό των αδειών και τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Ο ίδιος αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης για την ονομαστικοποίηση των μετοχών.
Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Χρήστος Παππάς, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν λαμβάνει μέρος στην διαδικασία αυτή για λόγους "ηθικής τάξεως".
Από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης, εξέφρασε τη θέση πως δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου, όμως αυτό δεν σημαίνει πως όταν δεν είναι ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό είναι και σωστό.
Ο ίδιος καταλόγισε στην κυβέρνηση "ολοκληρωτική αντίληψη".
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, αφού τόνισε ότι το κόμμα του δεν λαμβάνει μέρος στη συγκεκριμένα ψηφοφορία περί αντισυνταγματικότητας, εξέφρασε τη θέση ότι πρόκειται για επιμέρους πολιτικές διαφωνίες και όχι για διαφορές στρατηγικής.
Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, χαρακτήρισε την ένσταση του Ευ. Βενιζέλου "προσχηματική και αβάσιμη".
Από την Ένωση Κεντρώων, ο Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, χαρακτήρισε "πρόωρη" την ένσταση συνταγματικότητας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ζήτημα ως προς την ονομαστικοποίηση των μετοχών και πρέπει να συμπληρωθεί η διάταξη, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την εφαρμογή του νομοσχεδίου αν δεν συγκροτηθούν νόμιμα το ΕΣΡ και η ΕΕΤΤ.
Σημειώνεται ότι τελικά η  ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης