Τελευταία Νέα
Πολιτική

Moscovici (Κομισιόν): Το χρέος θα συζητηθεί πριν τις 25 Δεκεμβρίου - Εξετάζονται και τα κόκκινα δάνεια

tags :
Moscovici (Κομισιόν): Το χρέος θα συζητηθεί πριν τις 25 Δεκεμβρίου - Εξετάζονται και τα κόκκινα δάνεια
Κρίσιμες επαφές Moscovici με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης στην Ελλάδα
Πρώτα θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και θα κλειδώσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα και εν συνεχεία θα εξεταστούν οι εναλλακτικές λύσεις για το χρέος, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στο θέμα των κόκκινων δανείων, που έθεσε ο πρωθυπουργός, ο P. Moscovici εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου.
Ο P. Moscovici μίλησε θετικά για την μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Moscovici τόνισε ότι «μαζί με την Ελλάδα οικοδομούμε την εμπιστοσύνη η οποία είναι απαραίτητη για να επιστρέψει η ανάπτυξη στηχώρα.
Είμαστε στο πλευρό της».
Ο ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «γνωρίζουμε την ατζέντα του ελληνικού προγράμματος και θα πρέπει να υιοθετηθούν τα προαπαιτούμενα, προκειμένου μετά να εκταμιευθούν οι δόσεις».
«Μαζί οικοδομούμε την εμπιστοσύνη η οποία είναι απαραίτητη για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Γάλλος Επίτροπος, ενώ δεσμεύτηκε ότι «είμαστε στο πλευρό της».
Παράλληλα επανέλαβε ότι «προέχει η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ασχοληθούμε με το θέμα του χρέους.
Πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
«Συζητήσαμε τα πάντα με τον πρωθυπουργό» απάντησε αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια.

Τσακαλώτος: Έχουμε δέσμευση για το χρέος πριν τις 25 Δεκεμβρίου - Moscovici: Μετά τα προαπαιτούμενα, τα 2 δισ.
Τέσσερα είναι τα αγκάθια που για την ώρα κρατούν την Ελλάδα μακριά από τη δόση των 2 δισ. ευρώ και θα πρέπει να έχουν λυθεί Eurogroup της Δευτέρας (9/11).
Αυτό δήλωσαν από κοινού ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Pierre Moscovici, οι οποίοι επισήμαναν ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσουν πριν τα Χριστούγεννα.
«Έχουμε δεσμεύσεις ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσουν πριν τα Χριστούγεννα του 2015», τόνισε ο Τσακαλώτος και συμπλήρωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και ήδη έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο».
Σήμερα κιόλας υπήρξε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για το θέμα, η οποία το επόμενο διάστημα θα έχει ένα κείμενο προτάσεων που θα παρουσιαστεί στο ΚΥΣΟΙΠ και μετά θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Ο Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις για τη διευθέτηση των προβλημάτων, αλλά χρειάζεται καλή πίστη.
Ο Moscovici ανέφερε ότι τα βήματα θα πρέπει να είναι μικρά και η χώρα να πετυχαίνει μικρές νίκες μέχρι να φτάσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της.
«Χρειάζεται συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς της πιστωτές σε ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάνοντας λόγο για «τρία ή τέσσερα εκκρεμή ζητήματα που σε πνεύμα συνεργασίας πρέπει να τα λύσουμε μέχρι το Eurogroup».
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής, όπως το παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν από τις αποφάσεις για το χρέος, προηγούνται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς, η οποία θα αρχίσει στις 10 Νοεμβρίου.
Η Αθήνα από την πλευρά της θα πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για να μπορέσει να πάρει τις δύο υποδόσεις (2 + 1 δις. ευρώ) που θα της επιτρέψουν να πληρώσει και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που έχει.
Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός οικονομικών με τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Pierre Moscovici συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το ευαίσθητο θέμα των κόκκινων δανείων (πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, νόμος Κατσέλη) που για την ώρα συνιστά το μεγαλύτερο αγκάθι.

Τσίπρας: Μεγάλες οι επιπτώσεις των κόκκινων δανείων - Θα υπάρξει απόδοση στην εισπραξιμότητα των φόρων

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στον Moscovici τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών με τον Ευρωπαίο Οικονομικό Επίτροπο να δείχνει πως κατανοεί το σκεπτικό και τον προβληματισμό του Έλληνα πρωθυπουργού.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον συνομιλητή του πως η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει απόδοση στην εισπραξιμότητα των φόρων, ώστε να βελτιωθούν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά.
Σημειώνεται ότι ο P. Moscovici πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα και κατά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό, πέραν της αξιολόγησης και του χρέους συζητήθηκε και το θέμα των κόκκινων δανείων και NPLs που φθάνουν τα 107 δισ. ευρώ.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος είχε διαπραγματεύσεις και με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Νωρίτερα, με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o Moscovici τόνισε ότι «η θετική εκκίνηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης πρέπει να διατηρηθεί.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στηρίζει την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι αύριο, Τετάρτη, ο Επίτροπος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο όσο και με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος και διαχειρίζεται το θέμα των «κόκκινων δανείων».
Η άφιξη του Επιτρόπου σχετίζεται τόσο με την προσφυγική κρίση όσο και με την πορεία υλοποίησης του νέου μνημονίου, με το ζήτημα των πλειστηριασμών να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στην αξιολόγηση. 
Ο Moscovici εκτιμάται ότι θα επαναλάβει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εντός του χρονοδιαγράμματος πουι έχει τεθεί.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι υπάρχουν «σκληρές αποφάσεις» οι οποίες πρέπει να ληφθούν «έως το τέλος της χρονιάς» από την ελληνική κυβέρνηση.
«Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει η Αθήνα κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της» υποστήριξε ο Moscovici.

(Πρώτη ενημέρωση Τρίτη 3 Νοεμβρίου 09:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης