Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχάρης (Ποτάμι): Για την φιλοξενία των προσφύγων απαιτείται σειρά δράσεων με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος

Θεοχάρης (Ποτάμι): Για την  φιλοξενία των προσφύγων απαιτείται σειρά δράσεων με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος
Τι ανέφερε ο βουλευτής της Β’ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης
Για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων απαιτείται σειρά δράσεων, παροχών και νέων υποδομών με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, υπογράμμισε ο βουλευτής της Β’ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος  συμμετείχε ως ομιλητής σε ημερίδα με θέμα «Δίκαιο και  Μετανάστευση».
Η ομιλία του με τίτλο «Προσφυγική Κρίση στην Ελλάδα: Προβλήματα και Προοπτικές» εστίασε στην ολιγωρία της Ελλάδας όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης καθώς μόλις στις 3 Δεκεμβρίου, και μόνο έπειτα από τις πιέσεις των Ευρωπαίων για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, η Αθήνα ζήτησε επίσημα τη συμβολή των ομάδων ταχείας δράσης των κρατών μελών της ΕΕ για τη φύλαξη των συνόρων καθώς και την ενεργοποίηση της υλικής βοήθειας για πολιτική προστασία των Σύριων προσφύγων.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα για πρώτη φορά βρέθηκε αντιμέτωπη με την πιθανότητα εκδίωξης από το χώρο Σένγκεν, θέτοντας σε κίνδυνο την μεγάλη επιτυχία ένταξης της στην σχετική συνθήκη ήδη από το 1992, η οποία  και κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με το Νόμο 2514/1997».
Και συνέχισε αναφέροντας πως  «η πολιτική προστασία προβλέπει την παροχή άμεσης βοήθειας στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και βεβαίως, εάν είχε ζητηθεί εγκαίρως, θα μπορούσε να είχε ήδη περιορίσει σημαντικά την εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση, αίροντας σημαντικό μέρος του φορτίου που επιμερίστηκαν η δημόσια διοίκηση και η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση στα νησιά του Αιγαίου κατά το 2015.
Προκειμένου να γίνουν πλήρως κατανοητά τα οικονομικά μεγέθη, το συνολικό κόστος διαχείρισης των ροών προσφύγων και μεταναστών μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Χίου εκτιμάται στα 1.440.000 ευρώ.
Το λειτουργικό κόστος του Δήμου Λέσβου μέχρι τον Αύγουστο για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών αποτιμήθηκε στις 947.000 ευρώ».
Ο κ. Θεοχάρης διατύπωσε ότι για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων απαιτείται σειρά δράσεων, παροχών και νέων υποδομών με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος.
Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι η επιβράδυνση της τουριστικής δραστηριότητας στα νησιά του Αιγαίου τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως αποτυπώθηκε στις ακυρωθείσες διανυκτερεύσεις, σηματοδότησε αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην τοπική οικονομική δραστηριότητα αλλά κυρίως την εθνική οικονομία, όπου η συνολική απώλεια για κάθε ακυρωθείσα διανυκτέρευση ανέρχεται σε 154 ευρώ.
Επίσης κατέδειξε τις αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία λόγω των μεγάλων δυσλειτουργιών που συναντώνται στον τομέα της διαμετακόμισης παραθέτοντας τον πρόσφατο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής από πρόσφυγες ή/και μετανάστες, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη.  
Κατέληξε κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου: «Ένα είναι σίγουρο ότι άπαξ και εταιρίες εγκαταλείψουν την Ελλάδα, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τις προσελκύσουμε ξανά πολλώ δε μάλλον να τις πείσουμε να εμπιστευθούν για μία ακόμη φορά την χώρα μας».
Στην ημερίδα μετείχαν επίσης ως ομιλητές οι Γιώργος Κουμουτσάκος-ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης-ΝΔ, Γαβουνέλη Μαρία, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Αντωνίου Θεοδώρα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. 
Την συζήτηση συντόνισε η Μαρία Αντωνιάδου, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης