Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αμανατίδης: Όραμα της κυβέρνησης είναι η Θράκη να πάψει να συγκαταλέγεται στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης

Αμανατίδης: Όραμα της κυβέρνησης είναι η Θράκη να πάψει να συγκαταλέγεται στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης
"Η Θράκη αποτελεί ήδη σημαντικό παράδειγμα διαθρησκευτικής συνύπαρξης", τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης
«Πέρα από τη μοναδική φυσική της ομορφιά, είναι γνωστό ότι η Θράκη διαθέτει κομβική γεωγραφική θέση και ιδιαίτερη σημασία για την εθνική μας άμυνα και ασφάλεια», ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδη, στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Φέρες την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.
Όπως είπε, το όραμα «της ελληνικής Κυβέρνησης για τη Θράκη είναι να πάψει να συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων περιφερειών της Ευρώπης.
Αντίθετα, το ζητούμενο για την Κυβέρνησή μας είναι η ανάπτυξη της περιοχής, άμεσα, δυναμικά και με τρόπο που θα συμβαδίζει με την προστασία της και με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Κινούμενοι στην κατεύθυνση αυτή, κάνουμε ήδη πράξη το όραμά μας για τη Θράκη, αναδεικνύοντας το ρόλο της σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, η αναβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο, η προώθηση του αγωγού TAP, αλλά και η υπογραφή της Τελικής Επενδυτικής Συμφωνίας (FID) για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, έρχονται να ενισχύσουν το σχεδιασμό για την μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε νέα ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την Ευρώπη.
Παράλληλα, συνέχισε ο υφυπουργός, η αναπτυξιακή στρατηγική για τη Θράκη έχει σαφές κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.
Ειδικότερα, σχεδιάζεται με κριτήρια τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και των συνεργατικών εγχειρημάτων.
Στον ευρύτερο αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιοχής εντάσσεται και η προώθηση ενός μοντέλου ήπιας ανάπτυξης, με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία της Θράκης.
Ταυτόχρονα, όπως είπε, «επιδιώκουμε την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την ανάδειξή του σε εμπορικό κόμβο ευρύτερης σημασίας, τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων και των κάθετων αξόνων, ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος μεταφορών και ενεργειακών διόδων, για τη διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ασίας, μέσω της Θράκης.
Παράλληλα, η ενίσχυση της Θράκης συνεπάγεται μέριμνα και για τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές της υποδομές.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Θράκη «αποτελεί ήδη σημαντικό παράδειγμα διαθρησκευτικής συνύπαρξης» και πρόσθεσε πως «πρέπει να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά ώστε να αποτελέσει σύγχρονο πρότυπο για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, ειδικά σε μία περίοδο που οι διαθρησκευτικές εντάσεις οξύνονται».
«Η επιτυχία της προσπάθειάς μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θράκης θα κριθεί, πρωτίστως, από το εάν θα κατορθώσουμε να κρατήσουμε τους Θράκες στον τόπο τους.
Έχουμε ευθύνη να βοηθήσουμε τη Θράκη να προσφέρει, ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους της, την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος, ώστε να μην αναγκάζονται να την εγκαταλείπουν οι πιο υγιείς παραγωγικές της δυνάμεις», κατέληξε ο υφυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης