Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβραμόπουλος σε Reuters: Η Ε.Ε. συνεργάζεται με την Αθήνα για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στην Ελλάδα

Αβραμόπουλος σε Reuters: Η Ε.Ε. συνεργάζεται με την Αθήνα για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στην Ελλάδα
Επιφυλακτική η Ε.Ε. για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας με την Τουρκία - Εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια δράσης για να περιοριστεί η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι η Τουρκία θα εμποδίσει τουλάχιστον τόσους πρόσφυγες όσους και πέρυσι να φτάσουν στην Ελλάδα, αλλά προετοιμάζεται και για άλλα «ενδεχόμενα», ήτοι να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων που θα φτάσουν στη χώρα, αλλά δεν θα μπορούν πλέον να κατευθυνθούν βόρεια προς τη Γερμανία.
Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημείωσε ότι παραμένει ασαφές κατά πόσον μπορεί η Τουρκία να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που περνούν τα σύνορα με την Ελλάδα και ιδιαίτερα το Αιγαίο από τη στιγμή που θα βελτιωθεί ο καιρός και, με τις προσπάθειες να εστιάζουν ήδη στην αποτροπή της επανάληψης του περυσινού χαοτικού ταξιδιού των προσφύγων διαμέσου των Βαλκανίων, η Ε.Ε. συνεργάζεται με την Αθήνα για να φιλοξενήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα.
«Όσο η συμφωνία συνεργασίας που κάναμε με την Τουρκία δεν αρχίζει να έχει αποτελέσματα, η κατάσταση δεν πρόκειται να είναι καθόλου εύκολη.
Οι ροές θα συνεχιστούν», λέει ο Αβραμόπουλος.
«Γι' αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει να εργαζόμαστε πάνω σε εναλλακτικά σχέδια.
Εάν αυτό συμβεί, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και αυτό πρέπει να αποφευχθεί».
Όταν περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων Σύροι πρόσφυγες, έφτασαν στην Ελλάδα πέρυσι, η πλειονότητα μετακινήθηκε βόρεια από τα σύνορα της χώρας προς τα Βαλκάνια και τελικά προς τη Γερμανία.
Το Βερολίνο δεν επιθυμεί μία επανάληψη, αφήνοντας τις χώρες στο νότο της Ευρώπης να προχωρούν σε σκληρούς ελέγχους ή ακόμη και κλείσιμο των συνόρων τους, αυξάνοντας έτσι την προοπτική ένα μεγάλος μέρος από τις νέες αφίξεις να εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.
Το να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια το κατά πόσον η Τουρκία θα βοηθήσει να μειωθούν οι προσφυγικές ροές σε αντάλλαγμα μετρητά και στενότερες σχέσεις με την Ε.Ε. είναι δύσκολο.
Ο Αβραμόπουλος σημειώνει στη συνέντευξή του ότι οι αφίξεις προσφύγων μειώθηκαν αισθητά την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τον καλό καιρό, αλλά εκτινάχθηκαν και πάλι την Τετάρτη.
Ο επίτροπος και πρώην υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας που έχει βρεθεί να διαχειρίζεται αυτό που πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ένωση, λέει ότι η Αθήνα καθυστέρησε σημαντικά να ξεκινήσει τη συνεργασία με την Ε.Ε. προκειμένου να διαχειριστεί τις εισροές, αλλά έχει κάνει «θεαματικά» βήματα τις τελευταίες εβδομάδες στην ταυτοποίηση των προσφύγων και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Ο ίδιος λέει ότι οι εργασίες προχωρούν ικανοποιητικά στα νέα κέντρα υποδοχής των προσφύγων στην ενδοχώρα, με την Ελλάδα να προετοιμάζεται να φιλοξενήσει 50.000 μετανάστες ενόσω εξετάζονται οι αιτήσεις τους για άσυλο.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος πιέζει επίσης τις υπόλοιπες χώρες-μέλη να ανταποκριθούν στο αίτημα της Αθήνας για περισσότερο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων σκηνών, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μία πιθανή συγκέντρωση αστέγων, χρησιμοποιώντας ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό αντίδρασης που αρχικά είχε συλληφθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Ο Αβραμόπουλος επίσης πιέζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τηρήσουν τις συμφωνίες τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ενώ τα αιτήματά τους για άσυλο εξετάζονται.
«Είναι μία στιγμή που ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ειδικά οι χώρες-μέλη», λέει ο επίτροπος.
Μέχρι στιγμής, από τον Οκτώβριο λιγότεροι από 600 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί, κυρίως γιατί οι πρόσφυγες μπορούσαν ελεύθερα να κινηθούν μόνοι τους βόρεια, αντί να περιμένουν να εξεταστούν τα στοιχεία και οι υποθέσεις τους.
Με τη σύσφιξη των συνοριακών ελέγχων, ιδιαίτερα στα βόρεια της Ελλάδας, στην πΓΔΜ, οι Βρυξέλλες θέλουν να επαναφέρουν την τάξη, υποχρεώνοντας όσους αιτούνται άσυλο να το κάνουν στη χώρα εισόδου τους στην Ε.Ε. και μετά να δέχονται την προσωρινή διαμονή τους οπουδήποτε και αν σταλούν.
«Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία, αυτό είναι αδύνατον», λέει ο Αβραμόπουλος.
«Η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους εκείνους που δικαιούνται τη διεθνή προστασία.
Αλλά το σύστημα θα είναι εκείνο που θα τους λέει που θα πηγαίνουν».
Ο Αβραμόπουλος τονίζει, πάντως, ότι ο χρόνος είναι λιγοστός, προκειμένου να αποτραπεί ένα χάος τη φετινή χρονιά.
«Ο καιρός θα βελτιωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Οπότε το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να το κάνουμε εντός αυτής της σύντομης περιόδου.
Όλοι, δηλαδή οι τρίτες χώρες, οι χώρες-μέλη, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι διακινητές, πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης