Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκτός ελέγχου η προσφυγική κρίση – Ανήμπορη η Ελλάδα να αντιδράσει, σε ρόλο «Ποντίου Πιλάτου» η Ε.Ε

Εκτός ελέγχου η προσφυγική κρίση – Ανήμπορη η Ελλάδα να αντιδράσει, σε ρόλο «Ποντίου Πιλάτου» η Ε.Ε
Εμπλοκή με το ΝΑΤΟ, καθώς οι στρατιωτικοί της Τουρκίας αρνούνται να «υπακούσουν» στις πολιτικές αποφάσεις
Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον η προσφυγική κρίση, με την ελληνική κυβέρνηση να φαντάζει ανήμπορη να αντιδράσει στις καταιγιστικές εξελίξεις.
Μέσα σε λίγα 24ωρα κατέρρευσε η προφορική συμφωνία των Βρυξελλών για ανοικτά σύνορα τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο με τη συμμετοχή της Τουρκίας στις 6 Μαρτίου, αλλά και η περίφημη νατοϊκή λύση στο Αιγαίο, μέχρι νεοτέρας.
Η απόφαση της Αυστρίας να συγκαλέσει σήμερα διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, αποτελεί μια απαράδεκτη μονομερή πρωτοβουλία.
Ωστόσο η αντίδραση της Ε.Ε. δεν ήταν αυτή που θα ανέμενε κανείς σε μια τόσο κρίσιμη καμπή για την προσφυγική κρίση.
Η Κομισιόν δήλωσε απλώς… ενήμερη και απρόσκλητη και επανέλαβε τη θέση ότι οι αποφάσεις για το προσφυγικό πρέπει να λαμβάνονται με τη συμμετοχή των κρατών μελών της Ε.Ε.
Την ίδια ώρα η προειδοποίηση της Ε.Ε. για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών, αποτελεί προάγγελο των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν, καθώς το κλείσιμο των συνόρων φαντάζει πλέον αναπόφευκτο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις Merkel και Hollande προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για ανοικτά σύνορα, η ΠΓΔΜ έκλεισε λίγες ώρες μετά τα σύνορα με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, απόφαση που προκάλεσε εκρηκτική κατάσταση στην Ειδομένη.
Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες πρόσφυγες πήραν τον δρόμο για την Αθήνα…
Την ίδια ώρα το επιχειρησιακό σχέδιο για τη νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο βρίσκεται στον αέρα, καθώς ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την πολιτική συμφωνία με τη Γερμανία και Ελλάδα, εξέλιξη η οποία δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της ισχύος του στρατού στην Τουρκία.
Ο ανώτατος στρατιωτικός αρνήθηκε την επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία, ενώ έβαλε στο τραπέζι τις διεκδικήσεις της γείτονος στο Αιγαίο, εγείροντας παράλογες απαιτήσεις .
Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι η νατοϊκή δύναμη δεν θα έχει ρόλο αστυνομικού στο Αιγαίο, αλλά θα επεμβαίνει μόνο αν χρειαστεί να διασώσει πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι σε αυτή την περίπτωση θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.
Συμπέρασμα; Ο σχεδιασμός Ελλάδας και Ε.Ε. για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται στον αέρα.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε «πάρκινγκ» προσφύγων και μεταναστών, καθώς όπως φαίνεται, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πάρει στα χέρια του την «καυτή πατάτα».
Αν δεν επικρατήσει η λογική και η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα, Ε.Ε., Βαλκάνια και Τουρκία η ανθρωπιστική κρίση είναι προ των πυλών.
Υπό αυτό το πρίσμα η Σύνοδος με την Τουρκία στις 6 Μαρτίου φαντάζει μακρινή, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν, οι ροές αυξάνονται και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, κυρίως την ελληνική πλευρά.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης