Τελευταία Νέα
Πολιτική

Foreign Affairs: Η Ευρώπη απαιτεί από την Ελλάδα να δημιουργήσει μια "πόλη" 400 χιλ προσφύγων

Foreign Affairs: Η Ευρώπη απαιτεί από την Ελλάδα να δημιουργήσει μια
Από τις λίγες ψύχραιμες αναλύσεις στον διεθνή Τύπο για το προσφυγικό...
Στο ελληνικό νησί της Λέσβου, όλα τα απαίσια και όλα τα υπέροχα στοιχεία της ανθρωπότητας συνυπάρχουν.
Την ώρα που "σχεδίες" γεμάτες πρόσφυγες φτάνουν στην ξηρά, τα πρόσωπα που είχαν ζωγραφισμένο τον τρόμο από το ταξίδι του θανάτου αλλάζουν, καθώς ανακουφίζονται που πέρασαν το δύσκολο κομμάτι ενός μεγάλου ταξιδίου.
Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρει η Megan Greene στο Foreign Affairs, από τη Σκάλα Σικαμινέας της Λέσβου, θέλοντας να τονίσει ότι η Ευρώπη έχει αποτύχει.
Με το κλείσιμο των συνόρων θεωρεί ότι προστατεύει τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, με τους πολιτικούς της περιοχής να έρχονται σε βαθιά ρήξη με τις μακροχρόνια αξίες της Ευρώπης, παραλείποντας το χρέος που έχουν για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σύμφωνα με την Greene οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να βρουν απάντηση στο κύμα των μεταναστών, διαφορετικά αυτή η κρίση θα μπορούσε να απειλήσει το σύνολο του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Τόσο κοντά, τόσο μακρυά

Η Σκάλα Συκαμινέας, ένα μικρό ψαροχώρι στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι ένας πρωταρχικός προορισμός για τους εισερχόμενους πρόσφυγες.
Το ταξίδι περίπου επτά μιλίων από την Τουρκία συνήθως διοργανώνονται από τουρκικά κυκλώματα λαθρεμπορίου.
Το ταξίδι αρχίζει συνήθως το πρωί, δεδομένου ότι είναι ευρέως γνωστό ότι η τουρκική ακτοφυλακή δεν αρχίσει περιπολίες πριν τις έντεκα.
Αυτό το γεγονός άλλωστε εγείρει υποψίες για τον συντονισμό μεταξύ των λαθρεμπόρων και των αρχών.
Άλλωστε η νέα στήριξη από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προκειμένου να βοηθηθούν οι τουρκικές αρχές στην πάταξη του λαθρεμπορίου μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο ελπίζαμε.
Η διαδρομή κατά μήκος του Αιγαίου μπορεί να είναι μικρή, αλλά είναι οδυνηρή.
Συνήθως, οι Τούρκοι λαθρέμποροι πηδούν από τις σχεδίες τους σύντομα, ορίζοντας έναν πρόσφυγα να οδηγήσει το σκάφος στην υπόλοιπη διαδρομή.
Μόλις οι σχεδίες περάσουν στο ελληνικό έδαφος, ένα πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής προσπαθεί να τις απωθήσει.
Αλλά εκεί προκαλούν τη βύθιση του σκάφους, με τις ελληνικές αρχές να προσπαθούν να σώσουν τους επιβαίνοντες.
Αν κάτι πάει στραβά πνίγονται άνθρωποι.
Πέρυσι, πάνω από 3.700 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.
Όταν η Greene επισκέφθηκε το νησί, οι θάλασσες ήταν ήρεμες, αλλά οι βάρκες ήταν υπερφορτωμένες και οι πρόσφυγες δεν ξέρουν πώς να κολυμπήσουν.
Επίσης, ένα μεγάλο μέρος από τα σωσίβια ήταν ψεύτικα και δεν επιπλέουν, ενώ και η υποθερμία ήταν σύνηθες φαινόμενο.
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που καταφέρνουν να φτάσουν στη Λέσβο είναι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, αν και οι περισσότεροι έχουν ιρανικά διαβατήρια.
Μόνο οι τρεις πρώτες εθνικότητες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στην ΕΕ, με πολλούς Ιρανούς να βλέπουν να απορρίπτονται.
Τον Ιανουάριο, ο πιο κρύος μήνας του έτους, πάνω από 50.000 πρόσφυγες διακινδύνευσαν τη ζωή τους στο για την Λέσβο.
Περίπου 850.000 πρόσφυγες έκαναν το ταξίδι ή κάποιο σαν και αυτό το 2015.
Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους θα μπορούσε εύκολα να έχει μια πτήση προς τη Γερμανία.
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες πλήρωσαν τουλάχιστον 1.000 ευρώ για μια θέση σε μια σχεδία και επιπλέον για το σωσίβιο.
Το πρόβλημα είναι ότι οι επιβάτες αεροπορικών εταιρειών πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να εισέλθουν στη χώρα προορισμού πριν από την επιβίβαση τους σε αεροπλάνο, καθιστώντας αδύνατο να ζητήσουν άσυλο σε ένα αεροδρόμιο.

Κλειστές πόρτες

Καθώς η κρίση των προσφύγων έχει κλιμακωθεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν γίνει ακόμη λιγότερο φιλόξενοι για τους νεοεισερχομένους. Στις αρχές Ιανουαρίου, η Σουηδία έκλεισε τα σύνορά της με τη Δανία, σημείο το οποίο ήταν ένα από τα πιο ανοικτά στον κόσμο, με περίπου 17.000 Δανοί και Σουηδοί κάτοικοι να πηγαινοέρχονται καθημερινά.
Η Δανία, όμως, επέβαλε εκ νέου συνοριακούς ελέγχους κατά μήκος των συνόρων της με τη Γερμανία.
Πιο πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές ότι η ΕΕ έχει σχέδια να βοηθήσει τη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, η δημοτικότητα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι ότι οι πρόσφυγες ήταν ευπρόσδεκτοι να μείνουν στη Γερμανία, ανεξάρτητα από το ποια χώρα ήταν το σημείο εισόδου τους στην Ευρώπη.
Περίπου το 40% των Γερμανών τώρα νομίζουν ότι θα πρέπει να παραιτηθεί από τις θέσεις της για τους πρόσφυγες.
Παράλληλα, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) έχει δει τα ποσοστά υποστήριξη του από το 3% στο 11%.
Η Merkel βρίσκεται αντιμέτωπη με τις εκλογές τον επόμενο χρόνο και χρειάζεται τη μείωση της ροής των προσφύγων στη Γερμανία για να επιβραδυνθεί την αιμορραγία της υποστήριξης της.
Η Γερμανία έχει ήδη κλείσει προσωρινά μερικά από τα σύνορά της, αλλά θα ήθελε να αποφευχθεί η επέκταση του κλεισίματος.
Εν τω μεταξύ, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία αναζητούν τρόπους να σφραγίσουν τα σύνορα τους.
Το σφράγισμα των βόρειων συνόρων στην Ελλάδα μπορεί να επιβραδύνει τη ροή των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά δεν θα επιβραδύνει τη ροή των προσφύγων στην Ελλάδα.
Αντ 'αυτού, η Ελλάδα θα γίνει τόπος συγκέντρωσης των μεταναστών που κρατούν ζωντανή την ελπίδα να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.
Φαινομενικά η Ευρώπη φέρεται να απαιτεί από την Αθήνα να δημιουργήσει ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων κοντά στην πρωτεύουσα για να χωρέσει μέχρι και 400.000 ανθρώπους.
Ένα τέτοιο στρατόπεδο προσφύγων θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα οι εγχώριες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι τεράστιες.
Αλλά η σωστή αντίδραση δεν είναι να αναγκάσουν την Ελλάδα, μια χώρα που ήδη έχει υποκύψει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, να φέρει το κύριο βάρος της κρίσης.
Αν οι ευρωπαϊκές αξίες υπαγορεύουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους ανθρώπους που δεν είναι ασφαλείς στη δική τους χώρα, δεν έχει νόημα να αναγκάσει αυτούς τους ανθρώπους να αψηφούν το θάνατο στην επιδίωξη ασύλου.
Αντ 'αυτού, η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ασφαλή διέλευση για τους αιτούντες άσυλο.
Αντί για τη δημιουργία στρατοπέδων εγγραφής στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τα συστήσουν στην Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία, όπου στην πραγματικότητα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων.
Για όσους αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη, θα πρέπει να παρέχεται ασφαλή μεταφορά προς την ηπειρωτική χώρα, έτσι ώστε οι αιτούντες άσυλο να μην εξαρτώνται από τους λαθρέμπορους.
Η ροή των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή θα μπορούσε επίσης να μειωθεί εάν η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία προσφέρουν στους μετανάστες άδειες εργασίας.
Η Τουρκία επέκτεινε πρόσφατα τις άδειες εργασίας σε Σύρους, το οποίο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο Λίβανος και η Ιορδανία θα πρέπει να πιεστούν για να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει επίσης να μοιραστεί το βάρος της απορρόφησης των προσφύγων.
Μέχρι στιγμής, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο στρέφονται στη Γερμανία και τη Σουηδία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το φθινόπωρο του 2015, οι πρόσφυγες θα αυξήσουν τον πληθυσμό της ΕΕ κατά 0,4% μέχρι το τέλος του 2017.
Αυτό το μέγεθος θα μπορούσε εύκολα να τεθεί υπό διαχείριση αν διασκορπιστούν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά είναι ανυπέρβλητο όταν συγκεντρώνεται σε λίγες χώρες.
Δυστυχώς, η ΕΕ δεν έχει κάνει τίποτα γι' αυτό.
Σύμφωνα με το σχέδιο το 2015, 160.000 πρόσφυγες έπρεπε να αναδιανεμηθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία, σε όλη την υπόλοιπη ΕΕ.
Μέχρι τον περασμένο μήνα όμως, μόνο 272 είχαν μετεγκατασταθεί.
Ορισμένες χώρες (Αυστρία, Τσεχία και Ουγγαρία) έχουν αρνηθεί να υποδεχτούν οποιοδήποτε πρόσφυγα, και άλλοι (Γαλλία και Κάτω Χώρες) είναι μόνο πρόθυμοι να αναλάβουν λιγότερους από ό, τι είχε αρχικά συμφωνηθεί στο πλαίσιο του καθεστώτος μετεγκατάστασης, καταλήγει η Greene.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης