Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δραγασάκης: Το προσφυγικό και η ανασυγκρότηση της Ελλάδας ιστορικών διαστάσεων εθνικά στοιχήματα

Δραγασάκης: Το προσφυγικό και η ανασυγκρότηση της Ελλάδας ιστορικών διαστάσεων εθνικά στοιχήματα
Η προσφυγική κρίση αναδεικνύεται σε κορυφαίο ζήτημα της εποχής μας με συνέπειες όχι μόνο οικονομικές αλλά και ευρύτερες πολιτικές και γεωπολιτικές, λέει ο κ. Δραγασάκης
«Το προσφυγικό πρόβλημα και η ανασυγκρότηση της χώρας αναδεικνύονται στα δύο ιστορικών διαστάσεων εθνικά στοιχήματα της σύγχρονης ιστορίας μας καθώς ο τρόπος αντιμετώπισης τους θα καθορίσει τη μελλοντική μας πορεία», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο κ. Δραγασάκης, για την ανασυγκρότηση της χώρας με όρους δημοκρατίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, το οποίο αποτελεί μια ισχυρή βάση και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, περιλαμβάνει:
• Την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές με, όσο το δυνατόν, δίκαιο τρόπο.
• Την εφαρμογή ενός προγράμματος παράλληλων δράσεων για τη στήριξη της κοινωνίας και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
• Τη μετάβαση σ’ ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.
• Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Η ελληνική κοινωνία, τόνισε, βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης με προβλήματα και αντιθέσεις όπου το παλιό δεν εγκαταλείπει εύκολα τις θέσεις και τις συνήθειές του.
«Η προσφυγική κρίση αναδεικνύεται σε κορυφαίο ζήτημα της εποχής μας με συνέπειες όχι μόνο οικονομικές αλλά και ευρύτερες πολιτικές και γεωπολιτικές.
Ο τρόπος αντιμετώπισής της κρίσης, αν δηλαδή θα αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης ή ξενοφοβίας και ρατσισμού, διαμορφώνει τις νέες διαχωριστικές γραμμές και τις ιδεολογικές και πολιτικές ταυτότητες στην Ευρώπη αλλά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά», είπε.
«Η εικόνα των κλειστών συνόρων θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, ενώ προειδοποίησε πως η καταπάτηση των αρχών της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος, εφόσον δεν αποτραπεί, θα έχει καταλυτικές αποσυνθετικές συνέπειες και θα καταστήσει το πρόβλημα ανεξέλεγκτο», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.
Έχοντας ως προτεραιότητα και σταθερή στόχευση την αποτροπή του κλεισίματος των συνόρων, πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα.
Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία καταλυμάτων και άλλων υποδομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών πρέπει να ιδωθεί όχι ως ένα βάρος ή ως μια υποχρέωση προς τρίτους αλλά ως ένα μέσο θωράκισης μπροστά στον κίνδυνο το πρόβλημα να καταστεί ανεξέλεγκτο», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης