Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ευρωπαϊκό μέτωπο για να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα φτιάχνει ο Τσίπρας – Το veto και η τετραμερής

Ευρωπαϊκό μέτωπο για να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα φτιάχνει ο Τσίπρας – Το veto και η τετραμερής
Στις 7 Μαρτίου η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό
Το χαρτί του «βέτο» είναι αποφασισμένος να ρίξει στο τραπέζι της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 7 Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας με τον ίδιο και τους συνεργάτες να σημειώνουν με νόημα πως «η ελληνική πλευρά θα απαιτήσει εκ νέου στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου να περιλαμβάνεται σαφής, δεσμευτική αναφορά για την υποχρεωτική τήρηση από όλες τις χώρες ανεξαιρέτως, των συμφωνηθέντων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».
Με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου το προσφυγικό το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι αν δεν ικανοποιηθεί η ελληνική πλευρά λαμβάνοντας έγγραφες δεσμεύσεις θα μπλοκάρει τη διαδικασία με «βέτο» οδηγώντας τη Σύνοδο σε κλείσιμο των εργασιών της χωρίς να εκδοθεί κείμενο συμπερασμάτων  ή αποφάσεων για το οποίο απαιτείται ομοφωνία.  
Επιπλέον, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού προχωρούσε ένα βήμα παρακάτω λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι τώρα αρχίζει το σκληρό παιχνίδι» και εξηγούσε ότι αν μια μειοψηφία χώρων μελών της  Ε.Ε. δεν συμμορφωθούν και δεν εφαρμόσουν τις αποφάσεις η απειλή του βέτο θα είναι μονίμως πάνω στο τραπέζι και θα πέφτει «κατά το δοκούν».
Φυσικά στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού και γνωρίζουν πως και αυτό το «όπλο» είναι «περιορισμένης αποτελεσματικότητας» καθώς οι περισσότερες και κρισιμότερες ψηφοφορίες που «πονάνε» και θα ασκούσαν πράγματι πίεση λαμβάνονται με ειδικές πλειοψηφίες και κυρίως σε επίπεδο Συνόδων Υπουργών χωρών μελών της Ε.Ε..    
Αυτός είναι και ο λόγος που η «απειλή» του βέτο εκτοξεύεται μεν αλλά η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο επαφών επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός «πλειοψηφικού μετώπου χωρών», που θα πιέσουν και εν τέλει θα επιβάλουν τον «την συνευθύνη με αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων, κρατώντας ανοικτά τα σύνορα και αποτρέποντας  μονομερείς ενέργειες».
Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή στο διπλωματικό του γραφείο να δρομολογήσει τετραμερή συνάντηση του ίδιου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, και τον Γάλλο πρόεδρο, με τη συμμετοχή του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούντογλου στο περιθώριο της Έκτακτης Συνόδου.
Μάλιστα υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή δεν απέκλειε ότι θα υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την A. Merkel  με την ίδια καλά πληροφορημένη πηγή να μιλά για επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία και με τον τούρκο ομόλογό του όπου ο πρωθυπουργός σε αυστηρούς τόνους θα απαιτήσει από την Άγκυρα την εφαρμογή των συμφωνιών με την Ε.Ε. και τη συνεργασία των τουρκικών αρχών και των ένοπλων δυνάμεων με την ΝΑΤΟϊκή δύναμη που θα επιχειρεί στα νερά του Αιγαίου.  
Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να έχει καθημερινά στο γραφείο του την ημερήσια κίνηση μεταναστευτικών ροών, καθώς ο ίδιος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι όπως και στην προηγούμενη Σύνοδο έτσι και σε αυτή της ερχόμενης εβδομάδας, τρείς με τέσσερις ημέρες πριν την διεξαγωγή της  οι ροές θα μειώνονται και αμέσως μετά το πρόβλημα αποκτά ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Μια ακόμα παράμετρος που προβληματίζει για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης που έχει αναλάβει την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών θα φανούν αρκετές μετά τη Σύνοδο.
Ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά που εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα δεν θα έχει χειροπιαστά στοιχεία για να το αποδείξει στους συνομιλητές της οι οποίοι επιμένουν ότι με την ανάμειξη του ΝΑΤΟ το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Τι θα ζητήσει από τους Αρχηγούς κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο ο Τσίπρας

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει τις θέσεις με τις οποίες θα πάει στο Συμβούλιο Αρχηγών κομμάτων που θα συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την χάραξη «εθνικής γραμμής».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσει πρώτον, τη μέγιστη διακομματική συναίνεση στη «σκληρή γραμμή» με τη χρήση «βέτο» αν δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Ε.Ε., δεύτερον πολιτική στήριξη στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών που εγκλωβίζονται στη χώρα μας  με γνώμονα τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη χωρίς ακραίες και ρατσιστικές φωνές και τρίτον να υπάρξει κείμενο θέσεων που θα προσυπογράφουν όλοι οι αρχηγοί στο οποίο θα συμφωνούν ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και εφαρμόζει τις συμφωνίες, καλώντας να πράξουν το ίδιο και οι εταίροι.  


Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης